Pred nama je godina bogata velikim projektima 

VIV / Ove godine preuzeli ste funkciju potpredsjednika za prodaju i marketing Valamar Rivijere. Gdje ste započeli svoju karijeru i na kojim ste poslovima do sada radili?

Nakon završetka Ekonomskog fakulteta u Rijeci, 2000. godine zaposlio sam se u tvrtki Valamar hoteli i ljetovališta na području prodaje i marketinga. Ubrzo sam postao Voditelj projekta u području istraživanja zadovoljstva gostiju i programa upravljanja odnosima s gostima. Od 2004. godine sam kao Voditelj direktne prodaje sudjelovao u kreiranju i razvoju funkcije direktne prodaje, a 2009. godine sam promoviran na mjesto Direktora direktne prodaje i marketinga Valamara, gdje sam bio uključen u kreiranje razvojnih projekata koji su rezultirali unaprjeđenjem prodaje, marketinga i poslovnog razvoja. Početkom 2010. godine preuzeo sam poziciju Direktora poslovnog razvoja u Istraturistu, gdje sam sve do 2015. godine radio na razvoju niza projekata iz strateškog marketinga i destinacijskog menadžmenta te vodio uspješne turističke proizvode poput Umag Tennis Academy i Istria Experience. Drago mi je što sam ove godine imenovanjem na poziciju potpredsjednika za prodaju i marketing u Valamar Rivijeri, dobio priliku za nove poslovne izazove. Pred nama su brojni veliki projekti i čast mi je što ih mogu razvijati zajedno s izvrsnim timom kolega.

VIV / Možete li nam približiti organizacijsku strukturu Divizije prodaje i marketinga u Valamaru?

Valamarova Divizija prodaje i marketinga sastoji se od pet sektora. Sektor prodaje obuhvaća alotmansku, grupnu i MICE prodaju. U okviru Sektora direktne prodaje posluju rezervacijski centar, web prodaja, OTA prodaja, IT i e-poslovanje, dok se pod Sektorom direktnog marketinga nalaze direktne marketinške kampanje, CRM (upravljanje odnosima s klijentima) i Loyalty segment. Upravljanje prihodima (Revenue management) je zaseban sektor, kao i Sektor marketinga u sklopu kojeg je obuhvaćen i destinacijski menadžment. Trenutno je u tijeku i proces integracije prodaje i marketinga Hotela Baška u organizacijsku strukturu naše divizije, te kreiranje novog PC Valamar Guest Experience unutar Sektora direktnog marketinga.

VIV / Kako biste ocijenili ostvarene rezultate u ovoj godini i koje projekte biste izdvojili kao najuspješnije u 2015. godini?

Rezultati Valamar Rivijere su jako dobri. Najbolju popunjenost imamo u hotelima i resortima 4* i 5*, a vidljiv je i trend rasta popunjenosti u kampovima više kategorije. Najveći rast prihoda ove smo godine ostvarili u objektima kategorije 4* i 5*, u koje smo investirali u proteklom razdoblju – to su svakako hoteli Valamar Dubrovnik President 5*, Valamar Argosy 4*, Valamar Zagreb 4* te kampovi Krk i Lanterna, te u destinaciji Rabac. Ključno ovogodišnje ulaganje realizirano u Valamar Isabella Island Resort na otoku Sveti Nikola nasuprot porečke rive rezultiralo je izvrsnim rezultatima već u prvoj godini, s čime smo jako zadovoljni.

VIV / Na čemu će biti fokus u 2016. godini?

Valamar Riviera u 2016. godini planira uložiti oko 262 milijuna kuna s ciljem daljnjeg repozicioniranja portfelja prema višoj kvaliteti. Kamp Krk će nakon značajnih ulaganja postati prvi kamp s 5 zvjezdica na Jadranskoj obali u Hrvatskoj, a vodeći istarski kamp Lanterna podići će kategoriju s 3 na 4 zvjezdice u skladu s planom razvoja prema vrhunskom kamping resortu. Sukladno tome, sljedeće ćemo se godine najviše fokusirati na ostvarenje planiranih rezultata kampova Lanterna i Krk koji sada ciljaju na goste još više platežne moći. Također, planiramo i dalje značajno podizati rezultate Valamar Isabella Island Resorta i Valamar Dubrovnik Presidenta.
U dijelu prodajno marketinških koncepata očekuju nas aktivnosti pozicioniranja Valamar Isabella Island Resorta na području proizvoda s 5* (Miramare, Isabella dvorac i dio vila), kampa Krk kao prvog kampa na Jadranu s 5*, te nove kvalitete kampa Lanterna.

VIV / Što nam možete reći o Valamar Guest Experience platformi koja je upravo u pripremi?

Valamar Guest Experience objedinit će i nadograditi dosadašnje usluge hospitality deskova i turističke agencije, a bit će organiziran kao profitni centar unutar Divizije prodaje i marketinga.
Valamar Guest Experience predstavlja servis koji će gostu na jednostavan način omogućiti organizaciju odmora i boravka u destinaciji. Tijekom planiranja odmora, kao i za vrijeme boravka u destinaciji, gost može rezervirati usluge prijevoza: transfere, taxi i rent-a-car, te istražiti i realizirati kupnju, pogodnost ili jednostavno preuzeti detaljne informacije o pojedinom doživljaju koji nudi destinacija (izleti i atrakcije, restorani, vinari, outdoor aktivnosti, eventi, …). Uz navedeno, Valamar Guest Experience omogućit će i personalizirani pristup gostu, prepoznavanje best customer segmenta u objektima, olakšati provođenje programa vjernosti, kao i pružiti tailor-made usluge gostima. Srce info i prodajne mreže Valamar Guest Experience-a su hospitality deskovi u smještajnim objektima i novi Info punktevi u resortima, a gostima će na raspolaganju biti i rezervacijski centar te on-line kanali Valamara.

VIV / Radite na brojnim projektima. Možete li nam reći nešto više o eventima koji su u planu za iduću godinu?

Radimo na redizajnu stranice www.valamar.com i www.camping-adriatic.com s glavnim ciljem unaprjeđenja ukupnih performansi web kanala prodaje. Unutar Rezervacijskog centra provodi se veći broj projekata s ciljem povećanja produktivnosti (reorganizacija, novi e-mail manager sustav, implementacija CRM modula). U dijelu CRM-a restrukturirat će se baza podataka i uvesti jedinstveni profil gostiju. Daljnja unapređenja planirana su i u programu vjernosti (on-line moduli, partnerstva, pojednostavljivanje pravila programa, posebne cijene za članove). Social media kampanja #ValamarMoments dobiva svoj nastavak u obliku social media zidova u 6 odabranih objekata.
U 2016. godini želimo uspostaviti fleksibilan i efikasan sustav upravljanja razvojem destinacijskih proizvoda (cikloturizam, active&sport, vjenčanja) s fokusom na komercijalizaciju i stvaranje dodatne vrijednosti za kompaniju, poglavito u pred i posezoni.

Projekt brend strategije i pozicioniranja proizvoda ističe se kao strateški projekt usmjeren unaprjeđenju efikasnosti i snage krovnog brenda i cjelokupne strukture korporativnih, proizvodnih i servisnih podbrendova.

Vjerujemo da su kvalitetni eventi od velike važnosti za vrijednost destinacija i naše poslovanje te ćemo u suradnji s partnerima – dionicima turizma u destinacijama, nastaviti podržavati te dodatno inicirati organizaciju takvih evenata. Od većih evenata za 2016. godinu treba istaknuti Poreč Open Air, svojevrsni festival života koji će obogatiti događanja u gradu Poreču raznovrsnim zabavnim programom, a trajat će od lipnja do rujna. Očekuju nas glazbene večeri, razni umjetnički nastupi na otvorenom i velika festivalska događanja uz nastupe domaćih i međunarodnih glazbenih zvijezda, a sve će se događati na raznim lokacijama grada Poreča, u Villi Polesini i na otoku Sveti Nikola. Očekuje nas i 2. Poreč Major Series koji će ponovno dovesti sportaše svjetskog glasa i oduševiti sve zaljubljenike u odbojku na pijesku i dobru zabavu. Pred nama je i drugi po redu Offshore World Challenge Poreč sa Tunalicious Street Food Festivalom, četvrti Oktoberfest by Valamar, tradicionalni teniski turnir za mlade tenisače iz cijelog svijeta Istarska Rivijera, koji se održava već 44. godinu, a tu su naravno i naše izvrsne utrke Valamar Terra Magica i Valamar Trail u Rapcu, te SUPer Surfers Challenge Poreč-Lanterna.
Drago mi je što mogu najaviti i dva velika MICE događanja: Mercedes Global Experience Training Event koji će se po prvi puta održati u Hrvatskoj, gdje ćemo u hotelima Valamar Dubrovnik President i Valamar Lacroma Dubrovnik ugostiti više od pet tisuća sudionika. Također, Valamar će biti domaćin 16. WinDays konferencije IT industrije koju ćemo ugostiti u Valamar Isabella Island Resortu.

Pred nama je godina bogata događanjima i velikim projektima koji su pred nas stavili nove vrijedne izazove.

VIV / Kako najradije provodite slobodno vrijeme?

Slobodno vrijeme volim provoditi s obitelji i prijateljima, a vikendima najradije boravim u prirodi te obilazim istarske gradiće. Volim putovati, a nadam se da ću pronaći i više vremena za bavljenje sportom.