Već je početkom kolovoza bilo posve jasno da ćemo 2017. pamtiti kao godinu u kojoj smo ostvarili rekordne brojke u dolascima i noćenjima u svim našim destinacijama. Razloga je svakako više, od lijepoga vremena do mnoštva sadržaja na izbor gostima.

O sezoni i planovima za 2018. godinu razgovarali smo s direktorima turističkih zajednica naših destinacija. Svima smo postavili ista pitanja i svi se slažu – 2017. je po mnogočemu bila odlična turistička godina.

Pitali smo ih:

 • Rekordne brojke obilježile su ovu sezonu. Kako ste vi zadovoljni?
 • Što je ključni razlog odličnih rezultata u Vašoj destinaciji?
 • Što očekujete od posezone?
 • Može li 2018. nadmašiti rekordnu 2017. godinu?

NATAŠA JURINA, univ.spec.oec.,  direktorica ureda TZ Grada Krka

 • Rezultati su na našem području izvanredni i najveći je porast zabilježen tijekom prvih šest mjeseci, a ukupno je gledano porast od 13 % tijekom prvih osam mjeseci veći i od prosjeka naše županije. Milijun noćenja ostvareno je čak 17 dana ranije nego prošle godine. Stoga moramo biti jako zadovoljni jer je potražnja za proizvodom koji nude objekti u gradu Krku očigledno velika i raste iz godine u godinu.
 • U Krku se velika pozornost usmjerava na ujednačen rast kvalitete usluga na svim razinama i javnog i privatnog sektora, što gosti očito prepoznaju i cijene. Vidljiv je trend konstantnog ulaganja u kvalitetu smještaja. Posebno se to odnosi na kampove u gradu Krku i okolici pa za taj trend stižu nagrade i pohvale iz međunarodnih stručnih organizacija. Istodobno je vidljiv pozitivan trend ulaganja u ruralnim područjima u vile i kuće za odmor, koje dosežu veliku popunjenost i zaslužne su za bolje rezultate u predsezoni i posezoni. Nadalje, u destinaciji se nudi puno kvalitetnih i raznovrsnih sadržaja koji dižu ukupnu vrijednost destinacijskog proizvoda, što i rezultati potvrđuju. Krčki gosti imaju na raspolaganju bogatu ponudu izleta, autohtonih ambijenata u starom gradu, interesantnih suvenirnica i galerija s izvornim proizvodima, dva moderna akvarija, kušaonicu krčkog pršuta… Za aktivne goste Krk pruža mogućnosti za šetnje i bicikliranje na više stotina kilometara uređenih staza. Ove je godine uređeno i moderno vježbalište na otvorenom u zoni hotela pa je i to dodatno obogatilo ponudu.
 • Očekujemo da će posezona biti bolja nego lani. Najavili su to i hotelijeri i kampovi, ali i ponuditelji privatnog smještaja. Upravo zbog bogatih sadržaja Krk postaje sve poželjnije odredište izvan sezone kupanja. Svaka posezona nešto je bolja od prethodne, objekti produžuju razdoblje rada i vjerujemo da će tako biti i ove godine.
 • Svi znamo da je turizam nemoguće odvojiti od utjecaja u okruženju koji mogu koji bitno utjecati na rezultate, no s obzirom na to da na njih ne utječemo, možemo samo pratiti i prilagođavati se situaciji i globalnim trendovima. Već godinama pokušavamo podići vrijednosti integralnog proizvoda destinacije, a tako će biti i za 2018. U predsezoni će se pripremiti programi i događanja koji će doprinijeti konkurentnosti (gastronomski programi i aktivnosti na otvorenom), a i isto tako i u posezoni. Krk je destinacija obiteljskog turizma, aktivnog odmora, kulturnog turizma i ekološki osviještena sredina duge tradicije, a uz to i visokog standarda sigurnosti. Potražnja za destinacijama koje imaju u svom proizvodu takve vrijednosti raste te stoga s razlogom vjerujemo da će se pozitivan trend nastaviti i u narednim godinama.

 

RADMILA PALISKA-KOS, direktorica Ureda TZG Labin

 • Ova je sezona nadmašila naša očekivanja u svakom pogledu. Zbog planiranoga kasnijeg otvaranja objekata na području Girandelle, planirano je manje ostvarenje turističkog prometa u odnosu na 2016. godinu. Međutim, brojke pokazuju da će ova sezona nadmašiti lanjsku, što je izvanredan rezultat.
 • Uz dobar turistički promet u objektima drugih hotelijera i u privatnom smještaju, odličnim je rezultatima sigurno doprinijelo otvaranje novih resorta na Girandelli, koji su od samog početka izvrsno popunjeni i tako doprinosili ostvarenju odličnih rezultata ove godine u Rapcu. Oni su doprinosili i promjeni strukture gostiju pa tako nakon dužeg vremena bilježimo porast gostiju iz Velike Britanije, koji su po udjelu u ukupnom prometu na četvrtom mjestu iza Nijemaca, Austrijanaca i Talijana.
 • Prema svim dostupnim informacijama, posezona će također biti jako dobra. Usprkos izrazito lošim vremenskim uvjetima u prva tri tjedna rujna, bilježimo veće brojke u odnosu na prošlu godinu.
 • Za 2018. godinu planiramo 12 % povećanja turističkoga prometa od plana za 2017. godinu i sigurno je da će ova godina biti nadmašena.

 

IVANA KOVAČIĆ, univ.spec.oec., direktorica Turističkog ureda TZ općine Baška

 • Iza nas je odlična sezona. Održano je mnoštvo događaja i manifestacija, uz zaista pozitivne reakcije posjetitelja, ali i lokalne zajednice. Prema podatcima e-Visitora, od 1. 1. do 25. 9. ukupno je ostvareno gotovo 165 000 dolazaka te 968 000 noćenja, čime je već u rujnu premašen godišnji turistički promet 2016. godine (od 950 000 noćenja). Rezultati su pokazali kako je Baška prerasla poimanje isključive kupališne destinacije i otvorila vrata drugim vrstama turizma. Šetnice, biciklističke staze, penjališta i priroda, povezane s tradicijom, poviješću i gastronomijom kreiraju odredište idealno za aktivan odmor i iskustva koja potiču na povratak i razvijanje turističke destinacije.
 • Baška je nastavila usmjeravati turističku ponudu prema kreiranju destinacije za aktivnosti na otvorenom, uz podršku gospodarstva i u suradnji s poslovnim suradnicima specijaliziranim za aktivni odmor, a istovremeno nastavljajući graditi i kulturne i zabavne manifestacije. Uz tradicionalne Ribarske dane i Baška International Guitar (BIG) Festival, nastavili smo i s Acoustic Summer Nights, izložbama priznatih umjetnika u galeriji Zvonimir, a pokrenuli smo i Local Food Evenings, manifestaciju kojoj je cilj prezentirati lokalnu gastronomsku ponudu, uz dodatak kulturno-zabavnog programa. Primarni je i najznačajniji adut Baške uvijek bilo njezino jedinstveno prirodno okruženje, no razvijanje sportskih, kulturnih i zabavnih događanja i manifestacija koje to isto okruženje predstavljaju i upotrebljavaju, ključno je kako bi se potpuno iskoristio potencijal i ostvarili odlični rezultati kroz ljetnu sezonu, ali i cijelu godinu.
 • Razvijanje ponude aktivnosti na otvorenom pokazalo se kao ključno za transformaciju Baške u destinaciju koja pruža cjelogodišnje turističko iskustvo. Trenutačno Baška nudi 19 označenih staza u dužini od 90 km, tri MTB staze, penjališta te Poučnu stazu, koje su dostupne posjetiteljima neovisno o sezoni, a kreiranjem manifestacija poput Baška Outdoor Festivala, 4 Islands MTB Stage Race, Crne ovce i dr. osiguran je veliki interes i izvan ljetne sezone. Prema evidenciji prometa prijavljenih turista, od 1. 1. do 30. 6. ukupno je ostvareno 231 000 noćenja, što čini porast od čak 27 % u odnosu na isto razdoblje 2016. godine. Baška Outdoor Festival ključan je za nastavak interesa posjetitelja izravno nakon završetka ljetne sezone te je već u prvoj godini održavanja pokazao veliki potencijal i potvrdio kako je usmjeravanje outdooru pravi potez za Bašku.
 • Baška se treba razvijati na različitim poljima te se fokusirati da ponuda ostane zaista raznovrsna. Tradicionalne manifestacije uz dodatak svježih, inovativnih događanja i priroda koju imamo nam svakako ulijevaju povjerenje da iz godine u godinu možemo Bašku učiniti sve boljom! U Strategiji razvoja turizma otoka Krka do 2020. istaknut je plan koji pretpostavlja razvijanje kroz uređenu Velu plažu, kao najprepoznatljiviji bašćanski motiv, ali i nastavak rada na raznolikoj ponudi uređenih biciklističkih, planinarskih i pješačkih staza te penjališta, uređenih sportskih zona i ronilačkih centara te njihovim ostvarivanjem pozicioniranje Baške kao najjačega mjesta za aktivnosti na otvorenom na otoku Krku.

 

IVANA MATUŠIN, direktorica ureda Turističke zajednice grada Raba

 • Raduje nas svaki pozitivan rekord, kao što je primjerice ovogodišnji. Rab bilježi šestpostotni rast u noćenjima, a u dolascima čak 8 %. Važno je reći da je ove turističke sezone četiri dana prije nego lani ostvareno milijunto noćenje na području grada Raba, dok je na području otoka čak 12 dana prije nego lani ostvareno dvomilijunto noćenje. Mene osobno veseli činjenica što je porast u noćenjima ostvaren tijekom predsezone pa u visokoj sezoni nije bilo dodatnih pritiska na destinaciju i u tom su „kritičnom“ razdoblju brojke zadržane na prošlogodišnjoj razini ili s laganim rastom od 1 %.
 • Rab se vraća na svoje zasluženo mjesto među najboljim destinacijama u Hrvatskoj kroz proces kojim se destinacija gradi i razvija na sasvim nov, ali izrazito kvalitetan način.Ulaganja koja su ostvarena preko infrastrukture, smještajnih objekata i manifestacija, ali i pojačanim radom na gradnji identiteta destinacije, rezultirao je izvrsnim rezultatom uz činjenicu da Kvarner, ali i Hrvatska kao destinacija, bilježe rekordne brojke.
 • Budući da smo aktivni kao destinacija i u posezoni, očekujemo odličnu posjećenost, zadovoljstvo naših gostiju, ali i rad na sljedećoj sezoni. Naime, za nas turističke djelatnike već su tijekom najviše sezone počele pripreme za sljedeću 2018.
 • Naravno da može! I već sada užurbano radimo da se to i dogodi! JTZG Rab u suradnji s Gradom Rabom podiže kvalitetu turističkog proizvoda tako da polako ali sigurno radimo na tome da turistička sezona postane turističkom godinom te da postanemo primjerom dobre prakse suživota turista i lokalnog stanovništva.

 

NENAD VELENIK, direktor ureda Turističke zajednice Poreča

 • Poreč je 5. kolovoza dostigao magičnu brojku od dva milijuna turističkih noćenja, čak osam dana prije rekordne 2016. godine, a tri milijuna već 11. rujna. To je povećanje od 8 % u odnosu na prošlu godinu, no činjenica da smo realizirali više od 260.000 novih noćenja govori u prilog još jednoj odličnoj turističkoj sezoni, vjerojatno rekordnoj u našoj destinaciji. Sva su tržišta redom u plusu. Bilježimo dvoznamenkasti porast domaćih gostiju te gostiju iz Velike Britanije, što nas posebno raduje zbog činjenice da su oni tradicionalno gosti pred i posezone.
 • Razloga je više, a spomenut ću nekoliko najvažnijih:
 • Sinergija privatnog i javnog sektora kao ključ uspjeha turizma destinacije. Zahvaljujući razumijevanju i kompetentnosti privatnog sektora te infrastrukturnim ulaganjima Poreč sve više podsjeća na destinaciju s 4 zvjezdice.
 • Uspješno odrađene promotivne aktivnosti na emitivnim tržištima u suradnji s HTZ-om, TZIŽ-om te vlastitim kanalima promocije.
 • Pozicioniranje kvalitetnih sadržaja koji mogu biti motivom dolaska novih gostiju. Prema konceptu Hrvatska 365 godišnje organiziramo 40-ak manifestacija s naglaskom na predsezonu i posezonu te realiziramo turistički promet upravo i u dijelu godine koji nije povezan sa suncem i morem.
 • Prosječan turist u posezoni je više platežne mogućnosti, radoznao i željan novih iskustava. Samim time on istražuje sve, od kulturnih znamenitosti preko aktivnosti na otvorenom do posjete konobama i vinskim podrumima. Udobnost smještaja mu je važna, ali ne i presudna pri odabiru destinacije, no potencijal destinacije zasigurno igra najvažniju ulogu. Upravo se naša destinacija okreće takvim gostima organizacijom mnogobrojnih događanja u predsezoni i posezoni, ali i Istra kao wine&gourmet destinacija odlično komunicira s njima. Hrvatska mora poraditi na tome da stvori dobar proizvod za fer cijenu. Osobno smatram da ćemo tijekom narednih godina bilježiti rast prometa i uspješno se pozicionirati na sve zahtjevnijem turističkom tržištu.
 • Kumulativno je najveća stopa rasta u proteklom petogodišnjem razdoblju ostvarena u razdoblju predsezone. Radi se o indikativnom nalazu koji ukazuje na kvalitativni iskorak u smanjivanju sezonalnosti. U tom smislu zajednički moramo poraditi na mogućnosti produljivanja turističke sezone unapređivanjem postojećih proizvoda, razvojem novih proizvoda te zajedničkim marketinškim aktivnostima. Upravo će to biti izazov svih nositelja turističke ponude u 2018. i činiti značajniju razliku među destinacijama.

 

ROMANA VLAŠIĆ, Turistička zajednica grada Dubrovnika

 • U Dubrovniku bilježimo još jednu rekordnu turističku sezonu, statistički gledano od početka godine do danas imamo 17 % više dolazaka i 15 % više noćenja, i to u svim vidovima smještaja, a karakterističan je rast kapaciteta u obiteljskom smještaju te njihova izvrsna popunjenost. Iako se većina turističkog prometa ostvaruje u mjesecima visoke sezone, uspjeli smo ostvariti značajne poraste već od samog početka godine pa smo tako u prvih šest mjeseci zabilježili 20 % povećanja i u dolascima i u noćenjima. U tom bih dijelu godine istaknula važnost organizacije događanja, ali i atraktivnost destinacije za filmske produkcije, predstavljanja proizvoda, novih modela automobila i ostalih događaja koji su zasigurno pridonosili turističkoj živosti u zimskom razdoblju.
 • Dubrovnik je, uz kulturu i baštinu kao glavne adute, stvorio cijeli niz prepoznatljivih vrijednosti koje ga čine odredištem u kojemu treba uživati tijekom cijele godine. Značajna su ulaganja u infrastrukturu, otvoren je novi terminal u zračnoj luci, uskoro se otvara nova marina u središtu grada, a jedna je od ključnih ovogodišnjih investicija i plaža u uvali Lapad. U skladu sa sloganom Dubrovnik – grad za sva godišnja doba, naše su marketinške aktivnosti usmjerene produljivanju sezone. U tom su smislu osmišljavanje programskih sadržaja svih vrsta tijekom cijele godine kvalitetna nadopuna i neizostavan element ukupne ponude. Dostupnost direktnim letovima je zasigurno osnovni preduvjet cjelogodišnjeg turizma pa u ovu zimu ulazimo s povećanim brojem letova iz značajnih europskih čvorišta zračnog prijevoza, a ciljane promotivne aktivnosti na strateški važnim cjelogodišnjim tržištima već donose rezultate. Posebno bih istaknula suradnju s inozemnim medijima, prihvat studijskih grupa turističkih agenata i novinara koji sudjeluju u stvaranju i održavanju imidža. Između brojnih objava, nedavno nas je britanski The Telegraph uvrstio u najljepše destinacije koje treba posjetiti u jesen, s naglaskom na Good Food Festival.
 • Očekujemo nastavak dobre sezone. Prema najavama iz najvećih hotelskih kuća svi su kapaciteti popunjeni do kraja listopada. U ovom dijelu godine posebno je zastupljena i kongresna sezona. U tijeku je nekoliko kulturnih događanja i festivala, slijedi Good Food Festival, zatim početkom prosinca Dubrovački zimski festival koji uključuje raznovrsna događanja na više lokacija u gradu, kao i sam doček Nove godine na Stradunu. U cilju bolje posjećenosti tijekom zimskog festivala, dogovorili smo suradnju s Turkish Airlinesom koji će svim putnicima za Dubrovnik odobravati određeni popust bez obzira iz kojeg dijela svijeta dolaze, a kroz zajedničke i pojedinačne marketinške akcije pojačat ćemo vidljivost Dubrovnika na svim tržištima Turkish Airlinesa. U ovom su nam slučaju posebno važna tržišta Japana, Koreje, Indije i obaju obala SAD-a, s kojima putnici imaju dobre poveznice na Dubrovnik.
 • Vjerujem da ćemo nadmašiti ovogodišnji turistički promet, međutim brojke možemo i trebamo gledati samo statistički, kao smjernice za buduća promišljanja. Ako izuzmemo ograničenja glavne sezone kao posljedicu već izvrsne popunjenosti, vjerujem da ćemo uskoro zaista moći govoriti o Dubrovniku kao cjelogodišnjoj destinaciji.