Poreč se ove godine istaknuo brojnim destinacijskim događanjima koja su obogatila turističku ponudu grada. Koja od njih biste izdvojili kao najuspješnija?

Grad Poreč je poznat kao grad manifestacija, zahvaljujući svojoj kvalitetnoj infrastrukturi, odličnim smještajnim kapacitetima te dobroj povezanosti i blizini drugih zemalja. Samo ove godine Poreč je ugostio nekoliko velikih međunarodnih manifestacija, od kojih svakako želim izdvojiti ovogodišnji Swatch Volleyball Major Series, svjetski turnir odbojke na pijesku i dio kvalifikacija za Olimpijske igre, koji je svoj ovogodišnji put započeo upravo u Poreču i zbog kojeg se, kroz tjedan dana početkom lipnja, u Poreču živjelo uz i za odbojku. Osim toga,  Poreč je ove godine ugostio i Svjetsko, te Europsko prvenstvo u pikadu, sportske susrete studenata Hrvatske, ESDU svjetsko natjecanje u plesu, Vinistru –  najveću izložbu vina i vinarske opreme u Hrvatskoj, sajam turističke opreme Promohotel, sajam Hrvatske gospodarske komore – Kupujmo hrvatsko, Nikola Tesla EV Rally – rally automobila na električni pogon, a tu je i već tradicionalni povijesni festival Giostra, Poreč Triathlon 2015. i po prvi put Offshore World Challenge, međunarodno natjecanje u lovu na veliku ribu. Takav tip destinacijskih događanja, koja su kvalitetno organizirana i privlače turiste, obogaćuju turističku ponudu našega grada i omogućuju svima da pronađu nešto za sebe u Poreču.

Kako biste ocijenili ovogodišnju turističku sezonu u Poreču i što očekujete od posezone?

Ovogodišnja turistička sezona, s  dosad ostvarenih 2 i pol milijuna noćenja, za Poreč je bila i više nego uspješna, a rezervacije za posezonu daju naslutiti da će u istom tonu turistička sezona i završiti. Bogatstvo različitih sadržaja poput povijesnog festivala Giostre, Offshore World Challenge-a u posezoni, u naš grad privlače ljude koji žele uživati u kasnim ljetnim danima i idealnim uvjetima za boravak u gradu. Poreč redovito obogaćuje raznolikost programa u posezoni, i svojim građanima i gostima želi i tada ponuditi kvalitetan sadržaj. Valja istaknuti i da je to grad čija mikroklima i infrastruktura pružaju izvrsne uvjete za sportaše različitih profila, od kojih veliki broj pripreme za sportsku sezonu odrađuje upravo u Poreču.

Na kojim značajnijim projektima Grad Poreč trenutno radi i što je u planu za iduću godinu?

Poreč je među prvima u Hrvatskoj iskoristio prednost ulaska u Europsku uniju, te je povukao značajna sredstva za sufinanciranje EU Projekta Poreč – najvećeg projekta u javnom sektoru na ovim prostorima, kojim će se rekonstruirati postojeća kanalizacijska mreža i proširiti nova na dodatna naselja, te će se izgraditi četiri uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i postrojenja za solarno sušenje i kompostiranje mulja. Dovršetkom radova na gradsku mrežu kanalizacije priključit će se 6,5 tisuća stanovnika te će se time ostvariti 95% pokrivenosti. Osim toga, projektom štitimo more kao naš najvažniji resurs, a iskorištenu vodu upotrijebit ćemo za zalijevanje poljoprivrednih površina Poreštine. Uz EU Projekt Poreč, još je nekoliko projekta usmjereno na zaštitu okoliša, od čega treba izdvojiti izgradnju pretovarne stanice u Košambri i postavljanje punionice za električne automobile, postavljanje solarnih panela na javne zgrade, te akciju „Moj Poreč bez azbesta“, čime se Poreč trajno opredjeljuje za zaštitu okoliša. Uz navedeno, ove godine u Poreču dovršena je obnova prometnice D75, izgrađeno je 6 novih rotora i 10 kilometara pješačkih i biciklističkih staza, a nastavlja se i plinofikacija grada kako bi se građanima i poduzetnicima omogućio pristup čistom i cjenovno pristupačnom energentu. Gradska naselja su sve bolje komunalno opremljena –  izgrađena  su nova parkirališta, polivalentna igrališta, a za mlade poduzetnike u Žbandaju je otvoren i Poduzetnički inkubator. Najvažniji projekti koje želimo ostvariti u narednom periodu su izgradnja nove osnovne škole na Finidi, te rekonstrukcija područne škole u Žbandaju, s pratećim školskim dvoranama i to po modelu Javno – privatnog partnerstva, što bi znatno olakšalo svakodnevicu učenicima i njihovim roditeljima. U planu je i dovršetak južnog dijela porečke obilaznice, čime bi se uvelike rasteretile gradske prometnice i izbjegle gužve.

“Grad i njegovi građani su živo tijelo koje raste, razvija se i ima svoje potrebe – pokušati zadovoljiti što veći broj njih svakako nije lako, ali raditi na tome svaki dan, to je izazov.”

Koje biste prednosti života u Poreču posebno istaknuli, a na čemu se još može poraditi u budućem razdoblju?

Poreč je bio, a i ostat će socijalno osjetljiv grad u kojem se želi zadržati visoki standard u vrtićima i školama, u kojem se i dalje ulaže u poboljšanje uvjeta za naše najmlađe, očuvanje visokog standarda u zdravstvu, grad u kojem se ne smanjuju socijalna prava, već se povećavaju, te se i dalje subvencionira boravak naših sugrađana u Domu za starije, grad u kojem u istom obimu financiramo naše kulturne djelatnosti, sportske klubove i udruge. Također, Poreč je grad u kojem želimo nastaviti s mjerama poticanja mikro, malih i srednjih poduzetnika i  tako nastaviti stvarati nova radna mjesta, a komunalnu opremljenost zadržati na visokoj razini. Upravo se zato u Poreču redovito održavaju zelene površine, ulaže u dječja igrališta i sigurnost pješaka izgradnjom nogostupa na frekventnim lokacijama, uređuju gradske plaže i postavlja teretana na otvorenom. Sve je to napravljeno bez uvođenja prireza, kao rijetko koji grad koji ga nikad nije uveo, bez povećanja cijene vode ili zbrinjavanja otpada, dječjeg vrtića ili usluga u našim ustanovama. Ciljane projekte financiramo iz EU i domaćih fondova, a radi očuvanja standarda linearno je povećana komunalna naknada za 5 lipa po metru kvadratnom mjesečno za domaćinstva, čime se nadomješta razlika u Proračunu nastala smanjenjem prihoda od poreza na dobit. Ta se povećanja nisu značajnije odrazila na naše sugrađane, a Poreč, u okruženju sličnih pa i većih gradova, ima jednu od manjih komunalnih naknada.

Što je važno za održivi razvoj grada i u kojem bi se smjeru Poreč dalje trebao razvijati?

Razvijanjem poticajne poduzetničke klime, u kojoj se raznim mjerama potiče razvitak mikro, malih i srednjih poduzetnika i stvaranje novih radnih mjesta, pomaže se i privlačenje investicija. Grad pritom treba biti proaktivan, te razvitkom komunalne infrastrukture i poboljšanjem uvjeta kroz iskorištavanje sredstava iz EU i domaćih fondova, olakšati investitorima dolazak. Uz to, neizbježno je ulagati i u turizam, što je ove godine ostvareno kroz najveće investicije na Jadranu – izgradnjom Valamar Isabella Island Resorta na otoku Sv. Nikola i izgradnjom vodenog parka Aquacolors, koji zapošljavaju velik broj ljudi i stvaraju nove motive dolazaka u naš grad, koji bi u svom razvitku trebao održati visoki standard ponude i usluge i time zadržati poziciju lidera u turizmu Hrvatske.

“Ovogodišnja turistička sezona, s  dosad ostvarenih 2 i pol milijuna noćenja, za Poreč je bila i više nego uspješna, a rezervacije za posezonu daju naslutiti da će u istom tonu turistička sezona i završiti.”

“Poreč je grad u kojem želimo nastaviti s mjerama poticanja mikro, malih i srednjih poduzetnika i  tako nastaviti stvarati nova radna mjesta.”

Kako vidite Poreč za 5, odnosno 10 godina?

Poreč vidim kao grad s visokim životnim standardom, grad u kojem je komunalna opremljenost na najvišem nivou, prvenstveno za naše građane, ali i za sve posjetitelje našeg grada. Želim da Poreč bude i grad koji će privlačiti mlade poduzetnike, koji će im pružiti mogućnost za razvoj i opstanak na sve zahtjevnijem tržištu, u što smo krenuli s našim Poduzetničkim inkubatorom i na kojem nećemo stati. Također, Poreč je i grad u kojem se konstantno ulaže u podizanje kvalitete destinacije i siguran sam da će tako ostati i dalje, jer mogućnosti su velike. I za kraj, ali ne manje bitno, Poreč vidim kao grad visokog socijalnog standarda, u kojem je briga za sve naše građane, od najranije pa do najstarije dobi, na najvišem nivou. Za sve navedeno vjerujem da smo na dobrom putu i imamo temelje da to i ostvarimo.

Što vas najviše veseli u vašem poslu, a što vam predstavlja najveći izazov?

Najviše me veseli kada se realiziraju planirani projekti, od najmanjih, bilo da je riječ o javnoj rasvjeti u prigradskom naselju, do najvećih poput sportske dvorane, zaobilaznice i drugih. Svaki projekt je važan za naše građane. A izazov je svaki dan. Grad i njegovi građani su živo tijelo koje raste, razvija se i ima svoje potrebe – pokušati zadovoljiti što veći broj njih svakako nije lako, ali raditi na tome svaki dan, to je izazov.