VIV / Valamar Riviera je osvojila prestižnu nagradu za najbolje odnose s investitorima – možete li nam reći o kakvom se priznanju radi?

Na 25. konferenciji Zagrebačke burze održanoj u Rovinju u listopadu 2015., Valamar Riviera d.d. osvojila je prvo mjesto u kategoriji najboljih odnosa s investitorima i tako se potvrdila kao tvrtka koja u prvi plan stavlja transparentnost i kvalitetu poslovnog izvještavanja i održavanje visoke razine komunikacije s domaćim i stranim investitorima. U konkurenciji za nagradu bile su sve dionice uvrštene na Službeno tržište Zagrebačke burze, kao i one najlikvidnije s Redovitog tržišta Zagrebačke burze, uključujući i sve one koje ulaze u izračun indeksa CROBEX10. Drugim riječima, sve one koje ispunjavaju stroge zahtjeve u transparentnosti poslovanja i koje se nalaze u primarnom fokusu ulagatelja. Ponosan sam što smo u jakoj konkurenciji osvojili ovo prestižno priznanje koje je rezultat svih naših napora u ostvarivanju što kvalitetnije komunikacije sa sadašnjim i potencijalnim investitorima. Istovremeno sam uvjeren da će to pridonijeti našim nastojanjima da Valamar Riviera bude prepoznata kao vodeća hrvatska turistička dionica.

VIV/ Na koji način održavate komunikaciju s investitorima?

Poslovna i financijska komunikacija je uvijek važna, posebice u uvjetima izazovnih ekonomskih ciklusa. Redovito predstavljanje kompanije na konferencijama u zemlji i inozemstvu, održavanje grupnih i individualnih sastanaka te konferencijski pozivi i javno dostupna detaljna financijska i poslovna izvješća – sve to pridonosi  transparentnosti našeg poslovanja i kvalitetnoj komunikaciji s analitičarima i investitorima.

VIV / Koliko je važna prezentacija kompanije na konferencijama tržišta kapitala u zemlji, ali i Europskoj uniji?

Prisustvovanje investitorskim konferencijama je od velike važnosti, jer omogućuje pristup ciljanoj investicijskoj javnosti koja predstavlja dio tržišta kapitala fokusiranog na ulaganje u kompanije transparentnog poslovanja s daljnjim potencijalom rasta, kao što je Valamar Riviera.

Konferencija „Investor Conference Stegersbach 2015“ u organizaciji ERSTE banke je posljednja na kojoj smo sudjelovali i tom prilikom smo odradili desetak sastanaka s domaćim i stranim ulagačima. Istaknuo bih i zajedničku konferenciju Zagrebačke i Ljubljanske burze u svibnju 2015. na kojoj smo polučili izniman interes investicijske javnosti, kao i dvodnevnu investicijsku konferenciju Londonske burze putem koje smo se predstavili vodećim svjetskim investicijskim fondovima. Svaka prezentacija kompanije s naše strane mora biti kvalitetna i transparentna te nam je upravo ova nagrada svojevrsna potvrda izvrsnosti na tom polju.

VIV / Otkako je dionica Valamar Rivijere izlistana na Službenom tržištu Zagrebačke burze, Valamar kontinuirano podiže standarde u području odnosa s investitorima – od ove godine za dionicu brinu i market makeri. Možete li nam reći nešto više o tome?

Iako je uvrštenje dionice Društva na Službeno tržište Zagrebačke burze u prosincu prošle godine pružilo dodatan poticaj trgovanju, kako bismo doprinijeli daljnjem povećanju likvidnosti i stabilnosti cijene naše dionice te poslali poruku svim našim dioničarima i potencijalnim investitorima o nastavku unaprjeđenja visokih standarda transparentnosti poslovanja i burzovnog trgovanja, ugovorili smo uslugu market makinga s dva specijalista – Zagrebačkom bankom d.d. i Interkapital vrijednosnim papirima d.o.o. Specijalisti su s aktivnostima započeli 1. srpnja ove godine, istovremenim izlaganjem naloga za kupnju i prodaju dionice Valamar Riviere (burzovne oznake RIVP-R-A), podržavajući time dodatne volumene prometovanja našom dionicom.

VIV / Što je sve potrebno da dionica Valamar Rivijere bude prepoznata kao vodeća hrvatska turistička dionica?

Objedinjavanjem upravljanja, turističkog portfelja i dioničke strukture Valamar Rivijere, u listopadu prošle godine stvorili smo dionicu za koju smo procijenili kako će biti privlačna institucionalnim i drugim ulagačima, a njihov rastući interes, posebice stranih ulagača, potvrdio je opravdanost i uspješnost tih procesa. Moram istaknuti da je naša dionica jedina i vodeća na hrvatskom tržištu kapitala koja nudi značajnu izloženost u rastući turistički sektor. S prosječnim prometom trgovanja od preko 750.000 kn dnevno te s najvećim free-floatom od preko 50%, spada među tri najbolje hrvatske dionice uvrštene na Zagrebačkoj burzi.

 

VIV / Objavljeni su rezultati Valamar Rivijere za devet mjeseci ove godine – kako ocjenjujete ostvarene rezultate i kakva su poslovna očekivanja Valamara?

Strateškim usmjerenjem Valamar Rivijere na ključne nositelje poslovnog rasta i dugoročne ciljeve sukladno usvojenoj misiji i viziji Društva, snazi brenda i kvalitetnoj strukturi portfelja, postignute su visoke stope rasta poslovnih prihoda od 20% na 1.2 milijarde kuna te EBITDA-e (zarade prije plaćenih kamata, poreza i amortizacije) od 45% čime je ostvarena EBITDA marža od 45%. Istovremeno je završen ciklus ulaganja u postojeći portfelj vrijedan više od 354 milijuna kuna, a najveća ovogodišnja investicija, Valamar Isabella Island Resort 4*, tijekom cijele sezone ostvarila je odlične prodajne rezultate potvrđujući da su kontinuirana ulaganja u povećanje konkurentnosti turističkih proizvoda, inovaciju i kvalitetu jedan od ključnih čimbenika uspješnog i održivog poslovanja u turizmu.

U poslovnoj 2015. godini Valamar Riviera očekuje ostvarenje visokih stopa rasta konsolidiranih poslovnih prihoda u rasponu od 15,7% do 17,6% na 1.270 milijuna kuna do 1.290 milijuna kuna, kao i snažan rast EBITDA-e na razinu od 405 do 415 milijuna kuna. Ovakva iznimna očekivanja rezultat su nekoliko faktora – kontinuiranog povećanja operativne efikasnosti, jednokratnih učinaka reorganizacije i restrukturiranja Valamar Rivijere, intenzivnih kapitalnih ulaganja u protekle dvije godine i s njima povezanog rasta prihoda od prodaje, akvizicije smještajnih kapaciteta u destinaciji Baška i općenito vrlo dobre turističke sezone.

 VIV / Valamar Riviera kontinuirano ističe nužnost smanjenja međustope PDV-a i rješavanje problematike turističkog zemljišta kao ključne probleme u hrvatskom turizmu. Koliko je rješenje tih pitanja važno za turistički sektor, ali i cjelokupnu hrvatsku ekonomiju?

 Hotelijeri i kamping udruženja već godinama ukazuju da je uređenje odnosa na turističkom zemljištu važan preduvjet za ulaganja u turističko zemljište i razvoj hrvatskog turizma. Naime, Zakon o turističkom zemljištu je donesen 2010. godine te predviđa koncesijske odnose na turističkom zemljištu, međutim niti jedan ugovor o koncesiji po osnovi tog Zakona nije potpisan s državom ili lokalnom zajednicom. Što se tiče stope PDV-a u Hrvatskoj, ona je u odnosu na nama konkurentne mediteranske zemlje zaista najviša. Snižavanje stope na pet posto Hrvatskoj bi u idućih pet godina donijelo približno 15 milijardi kuna novih investicija, 11.000 novih radnih mjesta u hotelijerstvu i osiguralo dodatnih šest milijardi kuna za plaće radnika u građevinskom sektoru. Rješavanje navedenih pitanja je iznimno važno za rast i razvoj poslovanja u turizmu, što bi posljedično rezultiralo i širim zamahom u razvoju hrvatskog gospodarstva.

VIV / Na poziciji ste člana Uprave Valamar Rivijere d.d.  Predstavlja li Vam to izazov?

Pozicija člana Uprave u Valamar Rivijeri je zaista izazov, ali istovremeno i iznimno zadovoljstvo zbog suradnje sa širokim timom iznimnih ljudi s kojima svakodnevno surađujem. S obzirom da mi je mandat na sadašnjoj poziciji produljen za naredne tri godine, uvjeren sam da predamnom stoje brojni ambiciozni ciljevi, a time i nove prilike za rast i razvoj. S druge strane, ovo je i svojevrsno priznanje mom dosadašnjem radu, što me čini izuzetno sretnim. Siguran sam da će u nadolazećim godinama Valamar Rivijera zahvaljujući svim njezinim zaposlenicima postizati izvrsne poslovne rezultate. Osobito mi je zadovoljstvo već 17 godina biti dijelom ove uspješne priče te se želim iskreno zahvaliti brojnim suradnicima, kolegama i prijateljima koje sam stekao u Rapcu, Poreču, Dubrovniku, Krku i Zagrebu.

VIV / Što je Vaša najveća poslovna i životna inspiracija?

I na poslovnom i na privatnom planu potrebno je stremiti istome, a to je uspjeh. Na tom će putu uvijek biti spoticanja i razočaranja, ali i radosti i napredovanja te time dobri rezultati na kraju neće izostati. Pri tome je važno imati veliku podršku, a ja je imam od strane meni najbitnijih i najdražih suputnika – obitelji, prijatelja i kolega iz Valamara. Hvala im što su upravo oni moja najveća inspiracija u svemu što radim!