Možete li nam ukratko predstaviti Jadranski pomorski institut?

Prošlo je sedam godina od kada je James Bender, utemeljitelj udruge Jadranski pomorski institut (Adriatic Maritime Institute), počeo razvijati i provoditi programe na Jadranu. Od prvog dana usredotočili smo se na rad s djecom iz socijalno ugroženih sredina te su svi naši programi vezani uz tradiciju brodogradnje i pomorske nematerijalne baštine. Provodimo programe duž Jadranske obale, a od ove godine smo uveli i novu seriju programa na rijekama u Hrvatskoj, koje želimo proširiti i na regiju.

 Orijentirali ste se na edukacijske projekte koji promiču tradicijske i maritimne vrijednosti i vještine te ekologiju, sve u okviru rada s djecom iz domova za nezbrinutu djecu. Kako je došlo do pokretanja ovako kompleksnih projekata?

Programe razvijamo od početka, svake godine analiziramo rezultate programa, širimo i poboljšavamo edukativne elemente, te uključujemo u rad znanstvene stručnjake kao nove partnere. Počeli smo od onoga što najbolje znamo i najviše volimo, tradicionalnih brodova. Vidjeli smo da se uzduž Jadrana njeguje tradicija brodogradnje i jedrenja, ali se i rijetko prenosi na nove generacije, te da se treba poboljšati očuvanje nematerijalne baštine, kao i ekologije. Ubrzo smo primijetili da kroz naš program i kroz korištenje tradicionalne brodogradnje kao praktičnog oblika učenja životnih vještina i kao platforme za razvoj mladih,  omogućujemo edukatorima izravan rad s učenicima kako bi im se pomoglo nadići prepreke, ojačati suradnju, omogućiti rad u timu i razviti komunikaciju. Na taj način djeci dajemo korisno životno iskustvo kroz očuvanje nasljeđa u pomorskim vještinama, navigaciji, poznavanju i predviđanju vremenskih uvjeta, brodogradnji, ribarenju i jedrenju.  Ova metodologija spaja starije koji su iskusni u vještinama i obrtima vezanim uz more i rijeke, s odgojiteljima specijaliziranim za razvoj životnih sposobnosti.

Tako smo u zadnjih nekoliko godina kontinuiranim radom razvili programe koji objedinjuju nekoliko važnih edukacijskih elemenata i pružaju djeci nužno potrebne vještine. Djeca postižu zadane ciljeve i nadilaze predviđene i nepredviđene poteškoće, što je metafora za iskustva s kojima će se sretati kasnije u životu, kao i alat za građenje identiteta i davanje značenja njihovom životu.

Počeli smo od onoga što najbolje znamo i najviše volimo, tradicionalnih brodova. Vidjeli smo da se uzduž Jadrana njeguje tradicija brodogradnje i jedrenja, ali se i rijetko prenosi na nove generacije, te da se treba poboljšati očuvanje nematerijalne baštine, kao i ekologije.

 

Vidjeli smo da je 10-dnevna plovidba „Veliki put lubenica“, u kojoj je i Valamar sudjelovao putem donacije u okviru programa Volimo Jadransko more, završila odlično na zadovoljstvo djece, voditelja i posade. Koji su projekti trenutno aktualni?

Upravo smo završili naš ljetni ciklus i zadovoljni smo jer smo uspješno proveli sve projekte u našem programu, a to su: „Čamac na Kupi“, koji smo radili zajedno s Dječjim domom Vrbina u Sisku, tijekom kojeg su djeca izgradila tradicionalni drveni čamac te s njim veslala do svog doma na Kupi, a posebno nas je razveselilo da su ga naučili već sami koristiti te da idu s njim redovito na izlete; „Veliki put Lubenica“, kojeg ste spomenuli i tijekom kojeg su djeca iz dječjeg doma Maestral u Kaštelima jedrili s tradicionalnom Bracerom do Ploča, gdje su natovarili teret lubenica i s njim polako jedrili južnodalmatinskim otocima i prodavali lubenice putem do Dubrovnika, baš kao nekada; „Tradicionalna Škola Jedrenja“, koju također provodimo zajedno s djecom iz doma Maestral i tijekom koje djeca ostvaruju sva potrebna teorijska i praktična znanja kako bi položili za voditelja brodice; „Kornatska Avantura“, program koji radimo zajedno s udrugom Most, tijekom kojeg djeca provode nekoliko dana na Kornatima i žive tamo na tradicionalni način, loveći ribu, brinu o ovcama, održavaju tradicionalne brodove te beru kadulju i smokve.

Jeste li zadovoljni dosadašnjim rezultatima rada Instituta i što vam predstavlja najveći izazov u radu?

Zadovoljni smo s podrškom koju imamo od svojih partnera, jer to nam je ključni pokazatelj da imamo dobre rezultate i, još važnije od toga, to nam je motivacija da nastavimo dalje razvijati programe i unaprjeđivati svoj rad. Nama je najvažnije da su naši polaznici sretni i zadovoljni te su upravo oni najbolji pokazatelj našeg truda i rada, pa tako i rezultata.

Naš najveći izazov tijekom svakog programa je svakom djetetu pružiti točno ono što mu treba. Kroz naše programe razvijamo rad u grupama, ali smo uvijek koncentrirani na potrebe svakog individualno.  Nekada je vrlo izazovno pružati svakome jednako i pomoći svakome najviše što je moguće, ali to nam je svaki puta cilj. Taj izazov je dodatno otežan dok se razvijamo i rastemo kao organizacija, jer sve veći broj programa i djece ujedno znači i veći angažman te sve veću potrebu za logistikom i organizacijom. Mi smo svjesni ovih izazova i svake godine pažljivo koordiniramo nove programe kako ne bi ugrozili kvalitetu svojeg rada. Nije nam u interesu da naglo narastemo, već nam je najvažnije da zadržimo ovaj nivo rada i nastavimo pomagati djeci kako najbolje znamo i možemo, a to je moguće samo tako da i dalje uživamo u tome što radimo i pokušamo individualno utjecati na svako dijete koje upoznamo.

Koji su vaši budući planovi i na koja područja ćete se najviše usmjeriti?

Razvili smo plan i strategiju za nekoliko godina unaprijed, unutar kojih planiramo nove riječne programe, kao i nove programe na obali. Trenutno se koncentriramo na razvijanje projekta gradnje tri riječna čamca s djecom iz tri različita doma, kao i na novi morski program koji želimo raditi u Istri.

Za sljedeću godinu i dalje planiramo provoditi sve programe koje smo proveli i ove godine, i svaki od tih programa ćemo dodatno poboljšati.

Jedno od glavnih novih područja na koje smo se usmjerili ove godine, i želimo to i dalje nastaviti, je ekologija. Puno smo postigli na tom području uz pomoć Valamara i već smo pripremili nove programe na kojima počinjemo s radom.

Dodatno ćemo se usmjeriti i na brodogradnju, jer želimo da djeca nauče ne samo koristiti tradicionalne brodove, već da ih nauče graditi i održavati. Na taj način ćemo pomoći osigurati kako materijalnu baštinu, tako i nematerijalnu.