“Ključ uspjeha na tržištu u svim industrijama danas leži na informacijskim sustavima. Osobna produktivnost zaposlenika, kvaliteta komuniciranja s kupcima, upravljanje resursima – sve ovo se temelji na informacijskom sustavu. Fascinira nas koliko su različite kulture, poslovni običaji i tržišta, ali potreba za softverom i softverskim rješenjima je uvijek gotovo jednaka.”

Softver je nafta 21. stoljeća

VIV / Možete li nam ukratko predstaviti tvrtku SPAN?

SPAN je jedna od vodećih IT tvrtki u Hrvatskoj. Osnovani smo 1993. godine i od samog početka smo orijentirani većinom na Microsoft tehnologije. Brojimo 250 zaposlenika u grupi, od koji su većina s inženjerskim ili developerskim znanjima. Vodeći smo izvoznik softvera i softverskih rješenja u Hrvatskoj i projekte smo radili u više desetaka zemalja. Urede imamo u Sloveniji, Velikoj Britaniji i SAD-u.

VIV / Kako ocjenjujete Vašu suradnju s Valamarom? Koje projekte biste posebno istaknuli?

Suradnja s Valamarom je izvrsna, a započeli smo je 2006. godine s projektom konsolidacije informacijskog sustava u jedinstvenu komunikacijsku infrastrukturu. Tehnički gledano, radilo se o konsolidaciji Active Directory i Exchange organizacija. Projekt je trajao skoro dvije godine i završen je 2008. godine. Prije navedene konsolidacije, IT infrastruktura je bila rascjepkana jer je rasla uglavnom nasljeđivanjem IT sustava koji su dolazili paralelno s Valamarovim širenjem poslovanja. Konsolidacija je omogućila jednostavniji zajednički rad zaposlenicima u svim destinacijama, te je postignuta unificiranost sustava.
Nakon konsolidacije krenuli smo u nadogradnju sustava na aktualne tehnologije i uvođenje novih servisa koji su omogućili jednostavnije upravljanje infrastrukturom. Isto tako, konsolidacija je omogućila kvalitetnije praćenje promjena u Valamarovom poslovanju. Uvedeni su i sustavi za povećanje osobne produktivnosti poput Lynca, koji je Valamaru omogućio efikasniju komunikaciju i sazivanje audio-video konferencija, što je zbog geografske raspršenosti donijelo značajne uštede na putovanjima i puno veću fleksibilnost. Zajedničkom suradnjom i kvalitetnim projektima stalno uvodimo nove tehnologije pa je tako, primjerice, prošle godine implementiran novi Office 365 kolaboracijski sustav temeljen na Cloud tehnologijama.

VIV / Koliko su informatički sustavi poput onih kojima se koristi Valamar važni za kvalitetno poslovanje? U kojem smjeru vidite daljnji razvoj trenutnih informatičkih rješenja koje koristi Valamar?

Ključ uspjeha na tržištu u svim industrijama danas leži na informacijskim sustavima. Osobna produktivnost zaposlenika, kvaliteta komuniciranja s kupcima, upravljanje resursima – sve ovo se temelji na informacijskom sustavu.
Postoje četiri značajna trenda ili, kako ih analitičari zovu, megatrendovi koji neće zaobići niti jednu kompaniju, a to su, izvorno na engleskom: mobile, social, cloud, big data. Ove tehnologije iz temelja mijenjaju IT kakav danas poznajemo. IT postaje sveprisutan kroz mobilnu tehnologiju, u potpunosti okrenut kupcu/korisniku, njegovim navikama i željama. Vjerujem da će i Valamar sigurno pratiti ove trendove, a infrastruktura za rast, razvoj i primjenu je već tu.

VIV / Kako ocjenjujete napredak u informatizaciji Hrvatske? U kojoj mjeri je današnje društvo informatički obrazovano?

Jedan od najvećih problema hrvatskog društva je nefleksibilnost obrazovnog sustava. Nažalost, zastarjeli kurikulum i nedostatak promjena dovode nas u apsurdnu situaciju da iz godine u godinu očito zaostajemo, a ne radimo ništa da bi se situacija popravila. Hranimo se uspjesima pojedinaca, dok nam za ulazak u moderno, digitalno društvo nedostaje informatičkih znanja i vještina. U Vašem pitanju krije se jedan od najvećih problema – koliko je društvo informatički obrazovano?! Na PISA testovima koji ukazuju sposobnost školaraca u korištenju znanja u stvarnom životu stojimo loše, dok imamo izuzetno talentirane pojedince koji osvajaju medalje na matematičkim olimpijadama. To je otprilike slično tome da smo se smatrali skijaškim društvom dok su Kostelići osvajali medalje, iako je njihov uspjeh rezultat pojedinačnog rada, a naše Ministarstvo obrazovanja i športa čak ni zimske praznike ne prilagodi tom istom „skijaškom društvu“. Dakle, puno se priča o informatici, ali objektivno stanje je loše i s tendencijom da bude još lošije.

VIV / Kakvi su Vaši budući poslovni planovi?

U zadnjih nekoliko godina rasli smo i na domaćem i na inozemnom tržištu, otvorili smo urede u nekoliko zapadnih zemalja – SAD, Velika Britanija, Slovenija. Ove godine smo preokrenuli globus i pokrenuli otvaranje ureda na drugom kraju svijeta, i to u nekoliko zemalja Kaspijske regije. Fascinira nas koliko su različite kulture, poslovni običaji i tržišta, ali potreba za softverom i softverskim rješenjima je uvijek gotovo jednaka. Naša industrija je dinamična i očekujemo velike promjene u sljedećih nekoliko godina i sigurni smo da je softver nafta 21. stoljeća.