VIV /  Kako ocjenjujete turističku sezonu 2015. i kakva su Vaša očekivanja za 2016. godinu?

Ova sezona je doista bila uspješna za cjelokupni turistički sektor, a ono što je najvažnije je to da su naše destinacije i dalje posjećene, što je direktan pokazatelj da se krećemo u pravom smjeru kada govorimo o produljenju sezone. Turistički promet konstantno raste već nekoliko godina zaredom, kao i prihodi, a osobno očekujem, na temelju pokazatelja i najava, da će se taj trend nastaviti i u 2016. godini.

VIV / Nedavno ste u Londonu predstavili novi slogan hrvatskog turizma „Croatia, Full of Life“. Kakve su bile reakcije strane turističke elite i što će, prema Vašem mišljenju, novi slogan donijeti hrvatskom turizmu?

U Londonu smo na doista poseban i unikatan način predstavili novi krovni komunikacijski koncept, a Hrvatska je predstavljena kroz našu eno i gastro ponudu, kulturna i prirodna bogatstva, od klapske glazbe i alkara pa sve do bogate festivalske ponude. Reakcije su bile i više nego pozitivne, kako u javnosti tako i u medijima. Odabrani komunikacijski koncept ne predstavlja samo slogan, već kompletnu platformu iz koje će proizlaziti priče o Hrvatskoj kao turističkoj destinaciji. Novi koncept kojeg predstavljamo bavi se našim glavnim strateškim pitanjem: kako postići da se trenutna percepcija promijeni u onu željenu, a to je da Hrvatska bude percipirana kao energična mediteranska destinacija koja nudi izniman broj različitih životnih stilova i iskustava.
VIV /  Svi se slažemo da nije dovoljno da Hrvatska u svijetu bude percipirana samo kao zemlja sunca i mora. Idemo li u dobrom pravcu što se tiče destinacijskog menadžmenta, produljenja sezone i cjelogodišnjeg turizma općenito?

Produljenje sezone i cjelogodišnji turizam jedan je od osnovnih ciljeva detektiran u svim razvojnim i strateškim dokumentima, od Strategije razvoja turizma do Strateškog marketinškog plana. To je pitanje koje zahtijeva sustavan i organizirani pristup, odnosno održive strategije i taktike. Upravo smo zbog toga i pokrenuli projekt produljenja sezone „Hrvatska 365“ u čijoj je pilot verziji, iz jeseni 2014. godine, sudjelovalo 22 destinacije. Od ove smo godine krenuli s punom primjenom programa, a rezultati su i više nego pozitivni. Naime, u razdoblju predsezone 2015. broj turističkih dolazaka povećan je za 334 tisuće ili 8,3 posto, a kako se očekuje i izuzetno dobra posezona izvjesno je da će se taj broj i povećati. Također, danas u projektu sudjeluje čak 40 destinacija što je jasan pokazatelj kako su i same destinacije prepoznale značaj uključivanja u ovaj projekt. To je pravi smjer i kako će vrijeme odmicati tako će Hrvatska imati sve jači turistički promet tijekom cijele godine.
VIV / Kako vidite hrvatski turizam u idućih 5 do 10 godina? Trebamo li razvijati jedinstvenu i prepoznatljivu turističku ponudu ili tražiti uzore u nekim svjetski popularnim destinacijama?

Uvijek je bolje težiti originalnosti jer je gotovo nemoguće opstati na tržištu samo s proizvodima koje nude i mnoge druge destinacije. Velika prednost Hrvatske je ta što smo relativno nova destinacija na dalekim tržištima i tu leži naš veliki potencijal, posebice u vidu produljenja sezone. Također, Hrvatska je zemlja koja na relativnom malom prostoru nudi mnogo različitosti, što je uz dobru prometnu povezanost među hrvatskim destinacijama jedna od naših glavnih komparativnih prednosti. Rijetko koja zemlja svojim gostima može ponuditi da, unutar sat vremena vožnje, mogu uživati u prirodnim ljepotama, planinariti ili voziti bicikl po nekim od brojnih staza ili pak uživati na jednoj od brojnih prekrasnih plaža.
VIV / S obzirom da je već prošlo više od godinu dana otkad ste na čelu Hrvatske turističke zajednice, možete li izdvojiti s čime ste najviše zadovoljni u radu HTZ-a i planirate li neke nove projekte i aktivnosti?

Izuzetno sretnim čini me činjenica da hrvatski turizam iz godine u godinu raste. To naravno nije samo zasluga Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice, već cjelokupnog sektora i subjekata koji djeluju unutar turizma. Ipak, smatram kako smo odradili dobar posao u pripremi sezone i promociji naše zemlje. To je naša osnovna uloga i dokle god budemo išli prema naprijed, ja ću biti zadovoljan. Od novih projekata svakako mogu izdvojiti informacijski sustav za prijavu i odjavu turista, eVisitor. Sustav eVisitor služit će prvenstveno prikupljanju i obradi podataka o pružateljima usluga smještaja i njihovim smještajnim objektima na području Republike Hrvatske, vršenju prijave i odjave turista od strane pružatelja usluga smještaja, obračunu i kontroli naplate boravišne pristojbe te obradi i analizi podataka za izvještavanje u statističke svrhe. Ovaj sustav će također omogućiti da, u realnom vremenu, na raspolaganju imamo sve relevantne podatke o kretanju turističkog prometa u Hrvatskoj, kao i financijske podatke o statusu naplate i dugovanja po osnovi boravišne pristojbe.