Dubrovnik sustavno razvija strategiju turizma do 2025. godine koja daje jasne ciljeve dugoročnoga turističkog razvoja i pozicioniranja na sve zahtjevnijem turističkom tržištu i predstavlja koncepcijski okvir za djelovanje svih interesnih skupina iz područja turizma.

Iako bi broj 13, koliko je godina radnoga staža Tomislav Dumančić proveo u našoj kompaniji, mnogi smatrali nesretnim, direktoru regije Dubrovnik tih je 13 godina ispunjeno izazovima, ali nikako i „nesrećom“. Za kompaniju Valamar hoteli i ljetovališta, tadašnji Dubrovnik – Babin kuk, počeo je raditi 2003. godine na funkciji pomoćnika direktora prodaje i marketinga da bi vrlo brzo preuzeo odgovornost direktora toga sektora u razdoblju kada se kompanija polako počela oporavljati od posljedica Domovinskoga rata te je bilo nužno ulagati mnogo truda i znanja kako bi se sama kompanija, ali i destinacija Dubrovnik podigla na razinu svojih konkurenata na Mediteranu. Od 2009. obnašao je funkciju direktora segmenta MICE prodaje za grupaciju te direktora prodaje, marketinga i upravljanja prihodima za destinaciju Dubrovnik, a direktor regije Dubrovnik postaje prošle godine. S Tomislavom smo razgovarali o sezoni, nagradama i planovima te perspektivama dubrovačkoga turizma.

VIV: Iza nas je još jedna iznimno uspješna sezona, a destinacija Dubrovnik uistinu se može pohvaliti mnogobrojnim nagradama. Rast noćenja veći je u odnosu na prošlu godinu za 10 posto, a dočekan je i milijunti gost. Nagrade i priznanja također izostaju… Što je sljedeće?

Ova je sezona nastavak niza uspješnih sezona i ukrašena mnogobrojnim nagradama pa je primjerice hotel Valamar Dubrovnik President osvojio nagradu Luxury Hotel Award u kategoriji Luxury Beach Hotel, a na Danima hrvatskog turizma proglašen je najboljim wellness hotelom. Hotel Valamar Lacroma Dubrovnik treću je godinu zaredom dobitnik prestižne nagrade World Travel Awards u kategoriji vodećega poslovnog hotela i vodećega hotela u Hrvatskoj, na Danima hrvatskog turizma proglašen je najboljim kongresnim hotelom, a ponosno nosi i certifikat izvrsnosti u kategoriji Top 10 Premium Resort Meeting Hotels.

Ove smo godine imali čast ugostiti milijuntu gošću Dubrovnika u hotelu Valamar Lacroma Dubrovnik i pritom je održana prigodna ceremonija na kojoj je gradonačelnik gošći uručio nagradu za uspomenu. Kad se tom nizu nagrada, koje su rezultat predanoga rada cijeloga tima, pridoda i porast u brojkama možemo reći da smo na dobrom putu jer je kvantiteta popraćena kvalitetom jedino pravo mjerilo uspjeha. Uspješnom se taktikom pokazalo predviđanje trendova na tržištu i postavljanje visokih ali dostižnih ciljeva te nam se kao sljedeći korak nameće da opet nadmašimo same sebe u rezultatima i nagradama.

VIV: Sve su te, ali i brojne ostale nagrade, dokaz predanoga rada i truda, no istodobno predstavljaju i svojevrstan pritisak i podižu ljestvicu očekivanja. Koliko je izazovno raditi u takvim uvjetima?

Nagrade su uvijek pokazatelj da smo na dobrom putu i motivacija za još bolje poslovanje. Sve preduvjete imamo, stvorili smo snažan brend, korporacijski portfolio i tim predanih stručnjaka. Pozitivan je pritisak svojevrsni „vjetar u leđa“. Pogled unatrag raduje jer možemo vidjeti ostvarene ciljeve u kojima danas uživamo, ali i pogled u budućnost oduševljava zbog novih mogućnosti koje možemo ostvariti. Upravo ta težnja prema boljem iznova stvara pozitivno ozračje i među našim gostima i među našim djelatnicima, a pohvale i nagrade zapravo dolaze kao logičan slijed.

VIV: Dubrovnik je prekrasan grad s fascinantnom poviješću i kulturom, no možemo li i dalje na tome graditi turizam? Koje biste aktivnosti posebno istaknuli?

U Dubrovniku kao gradu pod UNESCO-vom zaštitom i s tako bogatom kulturom i poviješću koja doslovce izvire iz svakoga kamena svakim danom otkrivamo nešto novo, ali je i okolica također fascinantna i pogodna za realizaciju brojnih oblika zabave koji će naše goste zadržati na dulje razdoblje i potaknuti ih da se vrate. Stoga je upravo širenje u okolici i stvaranje industrije doživljaja ključni faktor za daljnji razvoj turizma na ovom području.

Na poluotoku Babin kuk ove smo sezone organizirali niz događanja kako bismo postigli učinak destinacije u destinaciji, a od mnogobrojnih bih događanja posebno izdvojio koncert Maksima Mrvice na plaži hotela Valamar Dubrovnik President, koncerte Gruhaka, S.A.R.S.-a i The Frajli u kampu Solitudo, Dubrovačkoga simfonijskog orkestra u hotelima Valamar Dubrovnik President i Valamar Lacroma Dubrovnik te klape Intrade u hotelu Valamar Lacroma Dubrovnik, koji su se pokazali punim pogotkom za interakciju lokalnoga stanovništva i gostiju jer je posjećenost bila više nego dobra. Time smo ponovno aktivirali predivne prostore kojima raspolažemo pretvarajući ih u savršene ambijente za događanja na otvorenom, a pohvale koje smo primili za inicijativu, kao i za kvalitetu realiziranih projekata, pokazuju da Valamar zaslužuje biti na samom čelu industrije doživljaja te upravo na tome dalje graditi imidž i biti predvodnik unapređivanja turističkoga doživljaja Dubrovnika.

VIV: Jedan je od temeljnih ciljeva domaćega turizma produljivanje sezone. U našim ostalim destinacijama, u Istri i na Krku, postoji strategija razvoja destinacije u smjeru sportskoga turizma, a s naglaskom na biciklistički turizam koji uvelike produljuje sezonu. U kojem smjeru ide Dubrovnik? Ima li mjesta za napredak?

Mjesta za napredak uvijek ima pa tako i Dubrovnik sustavno razvija strategiju turizma do 2025. godine koja uključuje jasne ciljeve dugoročnoga turističkog razvoja i pozicioniranja na sve zahtjevnijem turističkom tržištu te predstavlja koncepcijski okvir za djelovanje svih interesnih skupina iz područja turizma. Strategija istodobno uključuje razvoj smještajnih kapaciteta na užem području grada, strateški razvoj prigradskih naselja te Elafitskog otočja.

Kao velika potreba u daljnjem razvoju i napretku destinacije Dubrovnik nameće se i upravljanje kruzerskim turizmom koji se pokazao velikim hitom, ali i velikom boljkom ovih prostora zbog sve većeg porasta prometa turista s kruzera te zbog pitanja ekološke naravi, a cilj je potaknuti aktivnosti koje bi osigurale da ova grana turizma bude u funkciji održivoga razvoja.

Kongresni je turizam kao važan faktor produljivanja sezone dio trenda koji smo predviđali prije desetak godina i krenuli u investicijski projekt izgradnje najvećega kongresnog hotela Valamar Lacroma Dubrovnik, koji je svoja vrata prvim gostima otvorio još 2009. i jedan je od rijetkih hotela u okolici koji je otvoren tijekom cijele zime upravo zbog potreba poslovanja. Uz kongresni je turizam u fokusu i razvoj sportsko-rekreacijskoga turizma koji sjedinjuje doživljaj tjelesne aktivnosti s doživljajem same destinacije. U smislu produljivanja sezone i filmska industrija predstavlja značajan segment s iznimnim potencijalom za još veći rast u budućnosti te bi primjerice izgradnja filmskoga studija na lokaciji koja se ocijeni kao najpodobnija osigurala još veći broj posjetitelja u gradu tijekom zimskih mjeseci, dok bi moderna višenamjenska sportska dvorana, treking i biciklističke staze zasigurno privukli velik broj sportaša i sportskih klubova da zimske pripreme za velika natjecanja provedu u našem gradu, idealnom za njihove potrebe.

Velikim je projektom regionalnoga i nacionalnoga značaja te predviđenim prostornim planom uređenja još davne 2009. proglašena izgradnja višenamjenskoga kongresnog centra i za što postoje uvjeti na Babinu kuku, a lokacija je prije nekoliko godina proglašena najboljom za izgradnju kongresnoga centra u Dubrovniku.

Općepoznati je preduvjet za unapređivanje destinacije, ali i za cjelogodišnji turizam, jednostavna dostupnost destinacije, a da bismo to postigli, nužno je riješiti problem prometne izoliranosti, posebice zračne povezanosti s vodećim europskim čvorištima tijekom zimskih mjeseci.

VIV: Posljednja je veća investicija u Dubrovniku bila uređivanje plaže Valamar Dubrovnik President, a uskoro slijede nove, i to prilično opsežne. O čemu je riječ? Čime će se Valamar u Dubrovniku moći pohvaliti već sljedeće sezone?

Trenutačno smo najviše fokusirani na tri strateški važna investicijska projekta, a to su izgradnja dormitorija za smještaj sezonskih djelatnika, izgradnja nove upravne zgrade Društva te izrada plana za budući razvoj poluotoka Babin kuk.

Cilj je prvoga projekta dugoročno riješiti pitanje smještaja za sezonske radnike koji nemaju prebivalište u Dubrovniku, a daljnjim razvojem destinacije očekujemo i porast takvih potreba. To će biti i funkcionalno i kvalitetno rješenje jer će centar biti smješten u blizini samih hotela, odnosno mjesta rada. Rješavanje toga pitanja donijet će nam kao poslodavcima značajnu prednost u odnosu na konkurenciju te ćemo naš imidž dodatno unaprijediti i na tržištu rada.

Cilj je drugoga projekta trajno riješiti pitanje smještanja ureda, koji će dizajnom pratiti Valamarov brend, za otprilike 60 naših zaposlenika, a zgrada će sadržavati podzemnu garažu, tri kata s uredima i dva kata s apartmanima visoke kategorije. Selidbu u nove urede očekujemo tijekom svibnja iduće godine, a realizacijom projekta značajno ćemo uštedjeti jer ćemo izbjeći troškove najma poslovnih prostora.

Cilj je trećega projekta ukupan razvoj poluotoka Babin kuk na svim razinama, počevši od unapeđivanja postojećih i izgradnje novih smještajnih kapaciteta pa sve do osmišljavanja i kreiranja mnogobrojnih dodatnih sadržaja za turiste i stanovništvo, koristeći se do sada neiskorištenom imovinom kompanije.

Realiziranjem tih triju projekata zaokružit ćemo iznimno složen i zahtjevan investicijski ciklus koji traži multidisciplinaran pristup, od rješavanja imovinsko-pravnih pitanja pa do projektiranja i izgradnje.

VIV: Hotel Valamar Dubrovnik President prvi je hotel s pet zvjezdica u Valamarovu portfelju. Koliko to znači destinaciji poput Dubrovnika i Valamaru?

Kompanija Valamar prepoznala je specifičnost Dubrovnika kao destinacije s najvećim brojem visokokategornika u našoj državi te je investicijom podizanja kategorije s 4 na 5 zvjezdica te povećanjem smještajnih kapaciteta predvidjela trendove i odgovorila na dugoročni plan i strategiju razvoja turizma na našim prostorima. Također je projekt dobio još veću vrijednost završetkom investicije uređivanja pripadajuće plaže koja sada, osim za kupače, predstavlja jednu od najatraktivnijih lokacija na ovim prostorima za organizaciju događanja kao što su koncerti i vjenčanja. Već se u prvih nekoliko godina investicija pokazala opravdanom i donijela značajnu razliku u kvaliteti, a nagrade koje su uslijedile podigle su brend Valamara na ljestvici poželjnih poslovnih partnera i ozbiljnog konkurenta na dinamičnom turističkom tržištu.

VIV: Na ovogodišnjim Danima hrvatskog turizma Dubrovnik je proglašen prvakom hrvatskog turizma 2016. godine. Naravno, mnogo je ljudi zaslužno za takvo priznanje. Kako biste ocijenili suradnju s Gradom, Turističkom zajednicom i lokalnim stanovništvom?

Biti među najuspješnijim kompanijama u destinaciji poput Dubrovnika zaista jest čast i rezultat velike žrtve i napornoga rada. Takav je rezultat ostvarila kolektivna svijest svih pojedinaca i institucija za sustavnim pristupom svim segmentima turističke djelatnosti. Grad Dubrovnik, Turistička zajednica i Dubrovačko-neretvanska županija zajedno s ostalim institucijama aktivno surađuju pri izradi strategije razvoja turizma, ali i organizacijom događanja kojima se žele ostvariti vizije definirane strategijom, a među kojima se ističe produljivanje turističke sezone pa je Grad Dubrovnik i ove godine organizator zimskoga festivala koji traje od 19. studenoga 2016. do 1. ožujka 2017. godine. Program uključuje Advent u Gradu, Doček Nove godine, Festu Svetog Vlaha te Dubrovački karnevo s mnogobrojnim događanjima poput predstava, koncerata, izložbi, sajmova za sve uzraste. Moglo bi se reći da su Grad Dubrovnik, Turistička zajednica i Dubrovačko-neretvanska županija preuzeli ulogu odgovornoga gospodarstvenika i pouzdanoga suradnika koji prati i integrira potrebe destinacije u cjelinu te pomaže pri ostvarivanju zadanih ciljeva i stvaranju prepoznatljivoga modernog proizvoda izgrađenog na temeljima tisućljetne povijesti.

dumancic-2

Valamar zaslužuje biti na samom čelu industrije doživljaja te između ostalih faktora upravo na tome dalje graditi imidž i biti pokretač unapređivanja turističkoga doživljaja u Dubrovniku.

VIV: Ove je sezone Dubrovnik kao destinacija bio pun pogodak za goste željne zabavnoga sadržaja, a Valamarovi su objekti često ugošćivali poznata imena glazbene scene. Što se planira za iduću sezonu? Koje događaje pripremate i u kojoj su fazi?

S ciljem obogaćivanja turističke ponude za sve naše goste i sugrađane, sljedeće godine nastavljamo organizirati zabavne, kulturne i sportske manifestacije na poluotoku Babin kuk u još većem opsegu nego ove godine. U tijeku su intenzivne pripreme, dogovori i pregovori s potencijalnim sudionicima i izvođačima, a cijeli program planiramo definirati i zaključiti do kraja siječnja sljedeće godine. Nudit će se događanja za sve uzraste i ukuse, a održavat će se na našim atraktivnim vanjskim prostorima od kampa Solitudo, Malog Straduna i parka Maslinata, vanjskih bazena i terasa hotela do plaže Valamar Dubrovnik President, a detalji neka ostanu iznenađenje.

VIV: Kako najviše volite provoditi slobodno vrijeme?

Cijeli se život bavim sportom, a najveća su mi strast vaterpolo i nogomet pa i danas volim odigrati poneku utakmicu, a smatram da upravo iz sportskoga duha dolazi inspiracija za pozitivno natjecanje u tržišnim utakmicama. U VK Jug obnašam funkciju potpredsjednika kluba, a uz to sam i član uprave malonogometnog kluba Square. Ohrabrujem i motiviram mlade ljude da se uz svoje redovne obveze bave sportom jer smatram da ih upravo takve aktivnosti izgrađuju u pozitivnom smjeru, stvaraju zdravu ambiciju i postavljaju jasne ciljeve za budućnost.