Aquatika je savršeni spoj prirodne baštine, turističkog razvoja destinacije, suvremene arhitekture i urbanizma te edukacijskih vrijednosti, uz veliku brigu prema lokalnoj zajednici. To je njezina velika vrijednost i veliki izazov. Karlovac danas nije visoko razvijena turistička destinacija, ali ima ogroman potencijal.

Čak ni premijer Andrej Plenković nije propustio svečano otvorenje slatkovodnog akvarija Aquatika u Karlovcu prije nešto više od jedne godine. Projekt je u samim začetcima već izazivao dobre reakcije. Prvi hrvatski akvarij sa slatkom vodom i riječnom florom i faunom u gradu koji je vapio za takvom vrstom sadržaja kako bi od „običnog“ raskrižja putova ili prolazne točke na putu prema obali postao grad koji ima što ponuditi.

Ali ondje se razvoj ne događa preko noći. Oni žele dugoročni uspjeh, a da im to polazi za rukom dokazala je nagrada za održivi turizam koju je u ime Aquatike na manifestaciji Dani hrvatskog turizma preuzela ravnateljica javne ustanove Aquatika Margarita Markušić Kulaš.

Samo godina rada i već nagrada na Danima hrvatskog turizma. Jeste li se iznenadili? Što vam predstavlja nagrada za održivi turizam?

Neizmjerno smo ponosni na nagradu koja nam je dodijeljena na ovogodišnjim Danima hrvatskog turizma. Veliko je to priznanje svim zaposlenicima Aquatike i svima koji su na bilo koji način pridonijeli realizaciji projekta prvoga hrvatskog slatkovodnog akvarija. Od otvaranja akvarija prije godinu dana postalo je jasno kako je Aquatika, osim zbog jedinstvenog koncepta i bogatstva riječne flore i faune koji prikazuje, posjetiteljima i predstavnicima turističkog sektora zanimljiva i zbog stvaranja dodatnih sadržaja.

Što mislite što vas najviše ističe u pogledu održivog poslovanja?

U radu ustanove posebno naglašavamo upravo brigu o okolišu i lokalnoj zajednici te edukaciju djece i mladih. Mi u Aquatici želimo da najveća vrijednost našeg akvarija postane što ćemo preko turizma, znanosti i obrazovanja poučavati o biološkoj raznolikosti i generacijama koje dolaze u baštinu ostaviti prirodne ljepote naše zemlje.

Održivi turizam je turizam koji u potpunosti uzima u obzir trenutačne i buduće gospodarske, društvene i okolišne učinke, ali i skrb o potrebama posjetitelja, sektora, okoliša i destinacije. Zašto je po vašem mišljenju takav način poslovanja toliko važan?

Održivost ne smije označivati samo praćenje trendova. Uvažavanjem potreba domaćeg stanovništva i posjetitelja, ali i svih nabrojanih faktora na jednakomjeran način, stvaraju se kvalitetni preduvjeti za održivi razvoj turizma destinacije. Uspostavljanje ravnoteže pri zadovoljavanju svih potreba ključ je dugoročnog uspjeha. Aquatika čini upravo prekrasan spoj prirodne baštine, turističkog razvoja destinacije, suvremene arhitekture i urbanizma te edukacijskih vrijednosti, uz veliku brigu prema lokalnoj zajednici. To je naša velika vrijednost i veliki izazov. Karlovac danas nije visoko razvijena turistička destinacija, ali ima velik potencijal. Ako uspijemo u razvitku, nadamo se da će to biti upravo na održiv način jer i u razvoju treba biti mudar i umjeren.

Aquatika je prvi hrvatski slatkovodni akvarij, otkud ideja? Koliko dugo se projekt pripremao, a koliko je bilo potrebno za njegovu realizaciju?

Svaki kutak Hrvatske krije ljepote i prirodna bogatstva koji su vrlo često razlog okupljanja, istraživanja ili pak turistički potencijal. Tako je i ideja karlovačkoga slatkovodnog akvarija krenula iz prirodne pozicije grada na četirima rijekama Korani, Kupi, Mrežnici i Dobri, grada koji spaja i kojega simbolizira povoljan prometni položaj na raskrižju putova. Ali isto tako, bez obzira na povijesni značaj Karlovca i znamenitosti poput staroga grada Dubovca, Gradskog muzeja, crkve Presvetog Trojstva i franjevačkog samostana s galerijom ili gradskog kazališta Zorin dom, uvijek je nekako ostajao dojam da je Karlovac tek prolazno sjecište putova. I čini se da je pomak učinila upravo Aquatika, prvi slatkovodni akvarij u Hrvatskoj koji zbog originalnosti i činjenice da takav slatkovodni akvarij s endemskim vrstama postoji u samom srcu Hrvatske čini novo jedinstveno mjesto okupljanja u gradu susreta. Začetak projekta dogodio se 2009. godine, sam projekt trajao je od 2014. do 2016. godine, a Aquatika je svoja vrata svečano otvorila u listopadu 2016. godine.

Projekt je većinski financirala Europska unija, čak 98 posto. Kolika je vrijednost cijelog projekta?

Projekt slatkovodnog akvarija Aquatika realiziran je u suradnji Grada Karlovca i Razvojne agencije Karlovačke županije te je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007. – 2013. Za realizaciju projekta pod nazivom „Slatkovodni akvarij i muzej rijeka – KAquarium“ EU je osigurala iznos od 36.222.282,45 kuna, a njegova je konačna vrijednost iznosila 36.691.939,25 kuna. Investitor i osnivač ustanove je Grad Karlovac, koji je materijalizacijom prikaza biološke raznolikosti ovim projektom želio stvoriti turističku atrakciju koja će na održiv način razvijati turizam u gradu Karlovcu. Akvarij doprinosi ostvarivanju strateških ciljeva Karlovca brigom za radna mjesta, turizmom u funkciji razvoja grada i višom kvalitetom života stanovnika. Preko akvarija stanovnici Karlovca nastavljaju živjeti lokalnu tradiciju na rijekama u gradu susreta, u srcu Hrvatske. Rijeke su naše veliko bogatstvo i ovim projektom želimo promovirati njihovo očuvanje i zaštitu.

Kakvi su vaši planovi za dalje? Imate li novih ideja o nadogradnji i širenju ponude?

Početak rada ustanove za sada je vrlo uspješan pa je prirodno da imamo ambicije za širenje poslovanja na dodatne sadržaje. Međutim, trebamo se voditi time da status projekta imamo još četiri godine, u kojima ćemo se truditi ostvariti maksimalne učinke prema zadanim ciljevima. Naše aktivnosti u sljedećem razdoblju bit će dodatno usmjerene prema edukacijskim programima, stabilizaciji poslovanja te jačanju turističke ponude Karlovca tijekom ljetnih mjeseci. Grad sa svojim četirima rijekama ima izvrsne preduvjete za odmorišni turizam, koji do sada nisu dovoljno prepoznati ni iskorišteni pa ćemo s ostalim dionicima turističke ponude jačati upravo ljetnu sezonu u Karlovcu i okolici.

Kakve su reakcije posjetitelja? Imate li neke konkretne brojke za proteklu godinu? Koliko je ljudi posjetilo akvarij?

Karlovački slatkovodni akvarij Aquatika od otvaranja 2016. godine privlači brojne zaljubljenike u čudesni svijet voda i života u njemu. Posjetitelji svih uzrasta posjetom Aquatici upoznaju bogatu prirodnu baštinu Karlovačke županije, a u manje od jedne godine prepoznatljivu atrakciju grada Karlovca posjetilo je 100 000 ljudi. Reakcije su vrlo pozitivne, a svaku kritiku rado prihvaćamo da bismo popravili nedostatke.

Jesu li u akvariju ribe iz karlovačkih rijeka?

U Hrvatskoj živi 150 vrsta riba, a među njima čak 50 endema i stenoendema. Trenutačno u našem akvariju imamo oko 80 vrsta riba koje obitavaju u hrvatskim rijekama, jezerima i močvarama, a planiramo imati oko 100 vrsta. Endemske su vrste naročito osjetljive i često imaju malu sposobnost prilagodbe na promjene vanjskih faktora. U akvariju je moguće vidjeti 20 endemskih vrsta riba. Većinom su neprocjenjivo vrijedne i čine znatan dio europske biološke raznolikosti. Nedovoljna istraženost naših endemskih vrsta i nedovoljna popularizacija u široj javnosti ne pridonosi njihovoj zaštiti u prirodi. Našim posjetiteljima se tijekom stručnih vođenja pažnja posebno usmjerava na ugroženost i zaštitu endemskih vrsta riba. Iako je prema Zakonu o slatkovodnom ribarstvu i Zakonu o zaštiti prirode Republike Hrvatske unos stranih vrsta strogo zabranjen, naša ihtiofauna ipak sadržava 16 vrsta riba koje su u prošlom stoljeću unesene u naše vode. Takve zahvate izvode uglavnom ribolovna društva, a katkad i pojedinci na svoju ruku, bez prethodnog savjetovanja sa stručnjacima. Zbog toga našim posjetiteljima, a posebno ribolovcima i ribolovnim društvima, tijekom vođenja, radionica i predavanja ukazujemo da je unos stranih vrsta riba najvažniji uzrok ugroženosti slatkovodne ihtiofaune.

Što Aquatika znači za Karlovac i regiju?

Od samih početaka Aquatika je projekt koji može ponuditi znatno više od akvarijskog postava i koji na neki način može značiti i repozicioniranje turističke ponude Karlovca. Naime, osim što je Aquatika turistička atrakcija, ima i veliku ekološku, obrazovnu i znanstvenu vrijednost, a pritom je i velika potpora lokalnom gospodarstvu i razvoju cijeloga grada. Zbog toga smo kao tim odlučili ponuditi puno više i napraviti iskorak te još od otvaranja Aquatike potičemo rad lokalnih umjetnika, obrtnika i dizajnera, njihove proizvode prodajemo u našoj suvenirnici, a surađujemo i s lokalnim dobavljačima, udrugama i poduzetnicima. Uza sve to stalno osmišljavamo nove programe pa smo tako u vlastitoj nakladi objavili slikovnicu i bojanku, ugostili smo i Dane speleologije, brojne kazališne predstave, humanitarne koncerte, radionice, uključili se u Dane otvorenih vrata EU projekata, Noć muzeja, ugostili glazbeni festival LED fest… Time smo uspjeli otvoriti prostor za nova radna mjesta u Aquatici, ali posredno i u drugim tvrtkama, obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i kućnim radinostima. Upravo bogatstvom ponude osiguravamo stalnu zainteresiranost javnosti za Aquatiku i Karlovac, a stalno razvijanje novih ideja rezultiralo je time da je danas Aquatika prepoznata kao nezaobilazna adresa sa snažnom pozicijom u turističkom, gospodarskom, obrazovnom i ekološkom značenju za grad, ali i za njegovu okolicu.

Dolaze li vam i strani turisti? I kakve su njihove reakcije?

Strani turisti nam dolaze i uvijek su oduševljeni našim akvarijem. Iznimo im se sviđa lokacija i suvremena arhitektura akvarija, ali prije svega originalnost ideje i način prezentacije prirodnih bogatstava hrvatskih rijeka i jezera. Za njih je Aquatika mjesto na kojemu mogu upoznati sve hrvatske rijeke i jezera, a koje će poslije vidjeti uživo u našim nacionalnim parkovima, parkovima prirode ili usputnim lokacijama. Veselimo se i daljnjem turističkom razvoju Karlovca te još više posjeta stranih turista našem gradu i akvariju. Nalazimo se na idealnoj lokaciji za putnike koji istražuju Hrvatsku pa slete u Zagreb i putuju preko Plitvičkih jezera prema jugu, na putu prema zacrtanim destinacijama ili u povratku nakon odmora. S obzirom na to da se nalazimo u neposrednoj blizini gradske plaže na rijeci Korani na kojoj postoji neprekinuta stogodišnja tradicija organiziranog kupanja, postali smo lokacija na koju gost dođe usput, a zadržava se dulje od planiranog i rado nam se vraća. Nadamo se da će tako i ostati te i vas pozivamo da nas posjetite.

Aquatika trenutačno ima 15 zaposlenih te dvije službe: službu za stručne i tehničke poslove te službu za marketing i prodaju, koja uključuje i prodajne punktove (info pult sa suvenirnicom, odjel marketinga i caffe bar). Osim akvarijske izložbe tu su i dvije dvorane – edukacijska dječja te višenamjenska konferencijska za 120 osoba, koja služi i kao izložbeni prostor, ugostiteljski objekt, knjižnica u kojoj su ugostili prvu hrvatsku speleoteku, dva dječja igrališta te trg na kojemu organiziraju različita događanja tijekom cijele godine. Nastoje se maksimalno truditi da svaki posjetitelj Karlovca i akvarija dobije vrhunsku uslugu jer time mogu na najkvalitetniji mogući način ostvariti ciljeve projekta, ali i ostvarivati prihode s ciljem održavanja objekta i pogona.