Željko Kukurin, predsjednik Uprave Valamar Rivijere, magistrirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu i završio EMBA studij na Sveučilištu Bocconi u Milanu. Profesionalnu karijeru započeo je 2000. godine u Rivijeri Poreč, članici grupacije Valamar. Nakon toga 2004. godine pridružuje se timu Valamar hotela i ljetovališta gdje uspješno razvija i vodi funkciju direktne prodaje i marketinga. Od 2010. do 2014. godine obnašao je dužnost predsjednika Uprave Istraturista uz aktivno članstvo u turističkim vijećima i strukovnim udrugama hrvatskog turizma. 2015. godine pridružuje se menadžment timu Valamar Rivijere, te je u lipnju imenovan za predsjednika Uprave vodeće hotelske grupacije u Hrvatskoj.

 

Početkom lipnja preuzeli ste mandat predsjednika Uprave Valamar Rivijere. Što za Vas znači preuzimanje ove dužnosti?

Preuzimanje dužnosti čelnog čovjeka  ovako uspješne kompanije za mene je privilegija, čast. Valamar Riviera danas posluje u 4 atraktivne destinacije, zapošljava oko 4.000 djelatnika u visokoj sezoni, upravlja s oko 10 posto kategoriziranog turističkog smještaja, ostvaruje 1,2 milijarde kuna prihoda te ima oko 22.000 dioničara. Upravljanje s tako velikim sustavom predstavlja veliku odgovornost prema svim dionicima: zaposlenicima, kolegama u menadžmentu, dioničarima, investitorima i posebno prema lokalnim zajednicama u kojima poslujemo. Svi oni imaju svoje  interese koji se mogu pomiriti kroz koncept održivog rasta i razvoja vođen načelima društveno odgovornog poslovanja. Kao predsjednik Uprave dobio sam priliku kreirati menadžment tim, radno okruženje i poslovnu politiku koja će od Valamar Rivijere napraviti vodeće turističko poduzeće u regiji koje vodi brigu o svim dionicima, i na tome mislim ozbiljno raditi.

Kako vidite daljnji razvoj Valamara?

Valamar ima sjajnu perspektivu i kompanija je koja može u narednih pet godina ostvariti značajan rast i razvoj. U idućem periodu fokusirat ćemo se na nekoliko strateških aktivnosti: daljnje povećanje operativne efikasnosti, ulaganja u portfelj, razvoj destinacija u kojima poslujemo te poboljšanje uvjeta i edukaciju djelatnika. Osim toga dalje ćemo tražiti prilike za strateške akvizicije i partnerstva. Danas smo najveće turističko poduzeće u Hrvatskoj, a imamo ambiciju postati ozbiljan „regionalni igrač“. Valamar će još veći akcent dati na razvoj doživljajnog turizma, suradnju s lokalnim zajednicama, na inovacije u poslovanju, diferencijaciju portfelja, upravljanje kvalitetom, razvoj direktnog marketinga, zadržavanje stalnih gostiju te društveno odgovorno poslovanje. Naša kompanija ima nisku razinu zaduženosti i veliki potencijal za ulaganja, pojednostavili smo organizaciju i strukturu upravljanja, imamo sjajne ljude na svim razinama pa sam uvjeren da će to biti stupovi daljnjeg rasta i razvoja.

Kako je prošla predsezona te što očekujete od sezone?

Zadovoljni smo prvim rezultatima koji su značajno bolji od prošlogodišnjih pa s optimizmom gledamo na nastavak sezone. U Hrvatskoj očekujemo stabilnu sezonu s pozitivnim rastom kao što je to bilo svih prijašnjih godina. Valamar Riviera ove godine ima sve preduvjete za ostvarenje iznimnih financijskih rezultata i zbog svih provedenih aktivnosti reorganizacije i restrukturiranja u proteklom razdoblju, dobrog operativnog upravljanja, ulaganja u objekte te akvizicije Baške. Posebno veseli da svi objekti u koje smo uložili ostvaruju odlične rezultate te da se podiže kvaliteta i zadovoljstvo gostiju.

Ove godine Valamar Riviera je realizirala svoju prvu akviziciju na Jadranskoj obali preuzevši Hotele Baška d.d. Kakvi su razvojni planovi u Baški?

Valamar Riviera stekla je kontrolni paket dionica društva Hoteli Baška d.d. čime je potvrdila svoju strategiju budućeg rasta kroz širenje na jadranskoj obali i u regiji. Nakon ove akvizicije, Valamar Riviera postala je najveće turističko društvo i grupa po kapacitetu u Hrvatskoj koja uključuje 24 hotela, devet apartmanskih naselja, dva hostela i 12 kampova u koje dnevno može smjestiti oko 48.000 tisuća gostiju.

Hoteli Baška d.d. ostvaruje pozitivne rezultate poslovanja, pa će ova akvizicija donijeti novu vrijednost našim dioničarima. Vjerujem da će se sinergijom dviju kompanija stvoriti dodatna vrijednost i za zaposlenike Baške i lokalnu zajednicu. U nadolazećem periodu ključne aktivnosti bit će planiranje i razrada budućih ulaganja u Bašku te razvoj cjelokupne destinacije Krk gdje smo kroz ovu akviziciju preuzeli vodeću poziciju i tako postali ključni igrač na otoku Krku.

Planirate li daljnja ulaganja?

Valamar Riviera je u proteklom periodu uložila 2,5 milijardi kuna u hrvatski turizam. Planiramo nastaviti s ulaganjima u vlastiti portfelj s ciljem repozicioniranja portfelja prema kvaliteti 4 i 5 zvjezdica. Osim samog podizanja kvalitete i kategorizacije smještaja, raditi ćemo na razvoju „doživljajnog turizma“ i ciljati na tržišta bolje platežne moći. Turisti danas traže više od „renoviranog hotela“, pa ćemo raditi na kreiranju turističkih proizvoda, podizanju kvalitete te na inoviranju načina na koji pružamo uslugu. Investicijski potencijal Valamara u narednih pet godina veći je od dvije milijarde kuna, a novi projekti kreću već iduće godine. Na razini strateškog plana trenutno se razrađuju ulaganja u konverziju kampova u moderne kamping resorte više kvalitete, ulaganja u neobnovljene objekte na Boriku u Poreču, daljnja ulaganja u destinaciju Rabac, priprema mogućeg novog investicijskog ciklusa u Dubrovniku, tako da nisu uopće sporna ulaganja već izbor prioriteta i interesi Društva.

Jesu li u planu daljnje akvizicije?

Strateški interes Valamara su akvizicije na Mediteranu i u regiji pa stoga stalno pratimo prilike za potencijalna širenja i akvizicije. Cilj toga je jačanje turističkog portfelja i povećanje vrijednosti kompanije.

U turizmu ste već 15 godina. Zašto ste se odlučili za turistički sektor?

U vrijeme kada sam diplomirao mlade generacije menadžera prvo su se masovno zapošljavale u financijskom sektoru, nakon toga u trgovini, dok je turizam bio relativno nepopularan. Bez obzira na ondašnje neizvjesno stanje u turizmu, za mene je to bio više poziv nego samo posao. Ja sam na neki način odrastao u turizmu, od 14. godine sam radio na raznim sezonskim poslovima u turizmu, obitelj mi je vezana za ugostiteljstvo i turizam, pa je samim time moj osobni razvoj od samog početka bio usmjeren u tom pravcu. Danas sam siguran da sam izabrao dobar put, jer volim turizam i uživam u tome što radim.

 Kako provodite slobodno vrijeme – imate li vremena za hobije?

U mojem poslu, a i općenito u zahtjevnom sektoru turizma, u pravilu je veliki izazov pronaći prostor za slobodno vrijeme, osim ako ga pažljivo ne planirate i hvatate svaku priliku za odmor. Mislim da je jednako važno napraviti odmak od posla, kao što je važno i naporno raditi. Stoga, bez obzira na obveze nastojim odvojiti vrijeme za svog sina, obitelj i prijatelje. Bavim se windsurfingom, skijanjem, volim trčati i voziti bicikl u prirodi.

 Što biste za kraj poručili svim zaposlenicima Valamar Rivijere?

Valamar Riviera je prošla kroz složeni proces reorganizacije i restrukturiranja. Danas je to nova kompanija koja je preuzela sve one vrijednosti i znanja koje su godinama gradili svi djelatnici bivše Rivijere, Babinog kuka, Zlatnog otoka, Rapca te Valamar hotela i ljetovališta, ali je to i sustav koji ima novu organizaciju i obnovljeni menadžment tim. Siguran sam da možemo puno napraviti za hrvatski turizam i gospodarstvo te da imamo sjajnu priliku stvoriti kompaniju koje ima poticajnu korporativnu kulturu i inovativnu poslovnu politiku. Valamar Riviera može stvoriti novu dodanu vrijednost za dioničare i za sve ostale dionike. Vjerujem da možemo napraviti značajan iskorak i odrediti novi pravac razvoja hrvatskog turizma te sam na raspolaganju svim djelatnicima, partnerima, dioničarima i lokalnim zajednicama u ostvarenju te misije.