Zbog veličine kompanije, njenog rasta i sve veće potrebe za razvojem zaposlenika, osmišljen je Valamar Excellence, platformu koja sadrži sve edukacije, treninge i interne razvojne programe koje u kompaniji imamo. Koji im je cilj i kome su namijenjeni te daljnje planove na edukaciji, objasnila je Tea Cergna, direktor odjela.

 Možete li nam reći nešto više o sebi, vašem radnom mjestu i tijeku karijere u Valamaru?

Trenutno sam na poziciji direktora odjela za razvoj ljudskih potencijala, gdje sa svojim timom i kolegama radim na projektima kojima su cilj razvoj i edukacija svih naših zaposlenika. Karijeru sam započela u Rapcu kao pripravnica sada već davne 2009. godine, i to u Girandelli. U Rapcu sam puno naučila od svih koji su mi bili mentori tijekom razdoblja koje sam ondje provela. Krajem 2011. godine pružila mi se prilika i ponuđeno mi je da postanem direktorica hotela Valamar Crystal. To mi je iskustvo jako puno značilo i zahvalna sam svima koji su mi pružili priliku da sa 25 godina preuzmem tu odgovornu ulogu.

U Crystalu sam bila tri godine i smatram da smo bili jako dobar tim; s tadašnjim voditeljima i zaposlenicima osvojili smo i prvu Uplifting nagradu nakon što je taj projekt uveden u Valamar i tog se vremena rado sjećam. Nakon toga preuzela sam hotel Valamar Zagreb, u kojem sam bila dvije godine. U međuvremenu su se i na osobnom planu stvari promijenile te sam nakon porodiljnog dopusta preuzela razvoj u ljudskim potencijalima. Danas sa svojim timom naporno radim na tome da svaki zaposlenik u Valamaru zna kako može razvijati svoju karijeru unutar kompanije, da osiguramo kvalitetne edukacije i treninge koje će unaprijediti naše vještine i kompetencije te konstantno unapređujemo zadovoljstvo naših zaposlenika. Odjel razvoja zadužen je i za sve selekcije unutar korporativnih funkcija, surađujemo jako puno i s fakultetima i sa školama na raznim aktivnostima poput praksi i stipendiranja, a sljedeće će nam godine u velikom fokusu biti i razvojni planovi te planovi sukcesije.

V- Akademija je nešto po čemu već svi u turizmu prepoznaju našu kompaniju. Od kuda potreba za stvaranjem vlastite platforme za obrazovanje zaposlenika?

V-akademija je naš prepoznati program internog razvoja zaposlenika kojeg smo u 2019 izmijenili iz temelja kako bi se prilagodili potrebama društva i vremena u kojem jesmo. Program traje 6 mjeseci tijekom kojih polaznici intenzivno pohađaju interna predavanja, razne edukacije te rotacije. U 2019. godini imali smo preko 100 polaznika a istu brojku očekujemo i u 2020.godini.

Iznimno mi je drago što su se u program uključili naši zaposlenici u ulozi predavača i nesebično dijelili svoje znanje s polaznicima. Reakcije i komentari polaznika su bili vrlo pozitivni; većina polaznika je nakon predavanja i edukacija dobila puno šire znanje o poslovnim procesima unutar pojedinih odjela a dodatno su se educirali i na specijalističkim radionicama od kojih bi istaknula one odjela hrane i pića gdje su se mentori jako angažirali kako bi svih proveli kroz sve aspekte tog odjela. Za novu generaciju V-Akademičara pripremamo i neke nove radionice za koje vjerujem da će im dodatno pomoći u razvoju njihove karijere.

Kako su danas u Valamaru koncipirani edukacije i treninzi i što je Valamar Excellence?

Upravo zbog naše veličine, rasta i sve veće potrebe za razvojem naših zaposlenih osmislili smo Valamar Excellence, platformu koja sadrži sve edukacije, treninge i interne razvojne programe koje u kompaniji imamo. Bilo je potrebno strukturirati sve ono što radimo i što ćemo raditi u vidu razvoja zaposlenih u Valamaru, pa tako u okviru krovnog programa Valamar Excellence imamo dvije velike cjeline: Valamar Edukacije i Valamar Treninge. Pod Valamar Treninzima je V-Intern, koji obuhvaća sve prakse, studentske i učeničke, kojih svake godine imamo sve više, i zbog naših potreba, ali uglavnom zato što je zainteresiranost učenika i studenata da dođu na praksu u najveću turističku kompaniju i uče od  naših mentora svake godine sve veća.

Zatim imamo program V-Start, koji je namijenjen našim pripravnicima i sastoji se od jednogodišnjeg programa treninga i rotacija unutar raznih odjela u operacijama i korporativnim funkcijama.  V-Akademija, koju smo iz temelja izmijenili i kojom smo učinili iskorak u vidu širenja internih znanja, za sve polaznike traje šest mjeseci te obuhvaća niz predavanja internih mentora i treninge u području rada polaznika s obzirom na to da se u jednom trenutku program dijeli u šest smjerova ovisno o odjelu iz kojeg zaposlenik dolazi i prema kojem se želi razvijati. Program V-Lead je perjanica Valamar Treninga, a čine ga razne edukacije iz vodstva, upravljanja timom i drugim do mentoriranja od top-menadžmenta kompanije.

Program traje godinu dana te su mjesta ograničena, a polaznici imaju obvezu i voditi stvarni projekt koji će donijeti vrijednost kompaniji. Na kraju programa moraju ga i prezentirati Upravi. S druge strane, pod Valamar Edukacijama dva su smjera: V-Professional i V-Executive. V-Professional nudi sve one edukacije koje se bave stručnim i specijalističkim znanjima poput stranih jezika, train the trainer edukacije, sommelierstva, ali i pravnih i financijskih edukacija koje pohađaju kolege iz korporativnih funkcija, pa sve do zakonski obveznih edukacija. V-Executive je, pak, dvogodišnji modularni program osmišljen u suradnji s akademskom zajednicom, koji nudi cijeli set znanja i vještina u raznim područjima turizma i ugostiteljstva, ali, rekla bih, i šire.

Napravljen je po uzoru na executive programe poslovnih škola, a predavači, ujedno i nositelji modula, profesori su najistaknutijih ekonomskih i turističkih fakulteta u Hrvatskoj – Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Fakulteta ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković” iz Pule, Fakulteta turističkog menadžmenta u Opatiji, Ekonomskog fakulteta Split te Sveučilišta u Dubrovniku, Odsjeka za ekonomiju. Osim profesora, predavači u programu bit će i stručnjaci iz poslovnog svijeta te zaposlenici Valamara. Program se počinje provoditi u siječnju 2020., a interes naših zaposlenika izuzetno je velik.

Koliko su kontinuirana edukacija i usavršavanje važni u turističkoj branši?

Važni su u svakoj branši, ali mislim da su u turizmu jedna od ključnih komponenti. Prvi je razlog to što želimo zadržati naše najbolje zaposlenike usprkos sezonalnosti, a jedna je nedavna američka studija pokazala da čak trećina zaposlenih odlazi iz kompanije zbog osjećaja da se njihova karijera ne razvija te da nisu dobili nove vještine i znanja. To je jako velik postotak i Valamar se na tom polju zaista može smatrati liderom u Hrvatskoj iako, naravno, imamo još puno posla.

Drugi je razlog to što smo uslužna djelatnost, a naša konkurencija nije samo hrvatska. U današnjem, povezanom svijetu naši gosti mogu u nekoliko minuta dobiti sve potrebne informacije o kvaliteti usluge svakog hotela ili kampa bilo gdje u svijetu. Uz druge važne svjetske igrače u turizmu, poput Turske, Grčke ili Španjolske, naša je konkurentska prednost prije svega kvaliteta usluge koju pružamo, a kvalitetnu uslugu ne možemo imati bez educiranih zaposlenika koji će gostu znati ponuditi uslugu ili proizvod koji trebaju i to učiniti tako da to postane nezaboravno iskustvo.

Koji su daljnji planovi u razvoju zaposlenika? Što možemo očekivati u nadolazećem periodu?

Osim fokusa na Valamar Excellence i programe edukacija, u 2020. godini nas čeka i novi sustav upravljanja razvojem zaposlenika, Cornerstone od Demand, koji ćemo uvesti i putem kojeg ćemo kvalitetnije moći upravljati svim procesima, od zapošljavanja do edukacija. Putem te platforme uvest ćemo i online learning, pa ćemo se više fokusirati i na tzv. blended learning, odnosno spoj edukacije uživo i putem mobilnih uređaja, odnosno računala.

Stavit ćemo i naglasak na daljnji razvoj karijere naših zaposlenika putem individualnih razvojnih planova i planova sukcesije. S operacijama radimo i na programu uvođenja u posao koji ćemo u 2020. godini napraviti za sve zaposlenike koji rade u odjelu hrane i pića te za recepciju i domaćinstvo. Nastavljamo i suradnju sa školama i fakultetima, a u idućem ćemo razdoblju biti vrlo aktivno angažirani u radu centara kompetencija u turizmu, s kojima ćemo razvijati kurikulume i raditi na modernizaciji programa strukovnih škola.

Kako provodite slobodno vrijeme?

Svoje slobodno vrijeme provodim sa svojom trogodišnjom kćerkom Lenom u druženju s obitelji i prijateljima.

APELI

Uz druge važne svjetske igrače u turizmu, naša je konkurentska prednost prije svega kvaliteta usluge koju pružamo, a kvalitetnu uslugu ne možemo imati bez educiranih zaposlenika.
Valamar će se u budućem razdoblju vrlo aktivno angažirati u radu centara kompetencija u turizmu, s kojima ćemo razvijati kurikulume i raditi na modernizaciji programa strukovnih škola.