Razgovarali smo s Vesnom Tomić, voditeljem odjela pravnih poslova i našom jubilarkom s 40 godina rada u Valamaru. Osim o razvoju kompanije, saznali smo ponešto i o hobijima te drugim aktivnostima kojima naša draga kolegica rado ispunjava svoje slobodno vrijeme
Vesna Tomić ima zaista impresivnu karijeru. Danas voditelj odjela pravnih poslova Valamar Riviere d.d., svoj profesionalni put u najvećoj turističkoj kompaniji u Hrvatskoj započela je sezonskim poslovima. Kroz stipendiju, pripravništvo i ukupni radni staž u Valamaru, prisustvovala je svim promjenama unutar kompanije. Što se sve zbivalo, otkrila nam je u intervjuu.

Krajem prošle godine obilježili ste 40. godišnjicu rada u Valamar Rivieri. Možete li nam ispričati kako je tekao razvoj Vaše karijere u Valamaru?

Započela sam davne 1976. godine, po završetku srednje škole i po upisu na pravni fakultet,  raditi na sezonskim poslovima mjenjača na Lanterni (prodavali smo i izlete, suvenire, karte za događanja i sl.) u tadašnjoj Rivijerinojturističkoj agenciji  Rivieratours. I tako 4 ljeta, odnosno sezone, od 1976. do 1979. godine, čime sam si dobrim dijelom financirala studij. Bilo je to vrijeme masovnog ljetnog turizma i potražnje „kreveta više“ u špici te intenzivne izgradnje smještajnih jedinica (hotela i apartmana), pa su tako, kurioziteta radi, u tadašnjem hotelu Tamaris kreveti bili od betona (betonska podloga na koju su polagani madraci). Na četvrtoj godini studija dobila sam i Rivijerinu stipendiju, te sam po diplomiranju 1980. godine, nakon pripravničkog staža od 3 mjeseca, započela karijeru kao pravni referent u tadašnjoj radnoj organizaciji RIVIERA(RO Riviera).

Možete li nam reći nešto više i o razvoju kompanije u to vrijeme?

Riviera je tada već imala hotele, turistička naselja i kampove te druge ugostiteljske objekte na području Lanterne, Poreča, Funtane,  Vrsara, Limskog kanala, u Pazinu, Motovunu (Kaštel), Istarskim toplicama te veletrgovinu i cijeli niz trgovina, servise i malu tvornicu Neon u Vrsaru. Bilo je to vrijeme socijalističkog uređenja, društvenog vlasništva i samoupravljanja.  Krajem 1986. godine došlo je do velikog udruživanja porečkog gospodarstva: tadašnje RivierePoreč, Plave Lagune, Poreč i Anite, Vrsar, u složenu organizaciju pod nazivom SOUR Plava Laguna, koja je u svom sastavu imala 43 pravne osobe organizirane u radne organizacije po djelatnostima: ugostiteljstvo i turizam, trgovina, poljoprivreda, tvornica ribe. U narednom razdoblju od 4 godine radila sam kao šef odjela pravnih poslova u RO RIVIERA koja je u svom sastavu imala 23 tadašnjih osnovnih organizacija udruženog rada (OOUR-a) ugostiteljstva i turizma (kako bi danas rekli 23 društva kćeri ). Početkom 90-tih godina došlo je do podjele tih organizacija, Riviera je kod podjele zadržala svoje „originalne“ ugostiteljske objekte, bez veletrgovine i trgovina na malo, te sam u periodu od 1990. do 1999. godine bila voditelj pravnih poslova RIVIERE HOLDING d.d. To je bilo izazovno vrijeme promjene društvenog sistema, pretvorbe i privatizacije, rata, teških godina opstanka ugostiteljstva i turizma pa tako i kompanije. Krajem 1995. godine uslijedilo je usklađivanje sa odredbama Zakona o trgovačkim društvima čime se u kompaniji uspostavlja ustroj trgovačkog društva kakav poznajemo danas, provodi se temeljito restrukturiranje ukupnog poslovanja (financijska sanacija i konsolidacija) i započinje postepeni povratak i ponovno osvajanje tržišta.

Iz Vaše perspektive, što je posebno obilježilo protekla dva desetljeća razvoja naše kompanije?

Od kraja 1999. do 2017. godine voditelj sam ureda uprave i odjela pravnih poslova, a od 2018. godine do danas voditelj odjela pravnih poslova Valamar Riviere d.d.Za kompaniju to je razdoblje intenzivnih promjena: od prijenosa upravljanja hotelsko-turističkih objekata i sadržaja novoosnovanoj menadžerskoj kompaniji RHR/kasnije Valamar hoteli i ljetovališta d.o.o.2003. godine, stvaranja jakog i prepoznatljivog ugostiteljskog brenda Valamar, intenzivna standardizacija ukupne ponude,  podizanje kvalitete usluga i investicije. Od 2011. godine počinje veliko širenje kompanije kako statusnim promjenama tako i akvizicijama: pripajanjem društva Rabac d.d. i Zlatni otok d.d. Krk 2011. g., Dubrovnik Babin kuk d.d. 2013. godine, Valamar grupe d.d. i VALAMAR ADRIA HOLDINGA d.d. 2014. godine, Valamar hoteli i ljetovališta d.o.o. 2015. godine, Hoteli Baška d.d. i Bastion upravljanje d.o.o. 2016. godine, Puntižela d.o.o. 2017. godine, EPIC Hospitality Holding GmbH 2018. godine, akvizicijama:  Imperial d.d. Rab 2016. godine, Valamar ObertauernGmbH 2018. godine, HeliosFaros d.d. 2019. godine. Posljednjih 5 godina razvoj kompanije karakteriziraju intenzivne investicije u objekte visoke kategorije i dodane vrijednosti, u zaposlenike, isplata dividende dioničarima a posebice bih istakla upravljanje hotelskoturističkim objektima i sadržajima Imperial Riviere d.d., Valamar ObertauernGmbH i HeliosFaros d.d.

Možete li nam predstaviti svoj tim i pobliže nam kazati što sve ulazi u opseg Vaših poslova i zaduženja?

Odjel pravnih poslovačine Vlatka Kocijan, Mirjana Galović, Ivana Soptai Emanuela Šišović. Obavljamo poslove pripreme i pravne podrške za sjednice uprave, nadzornog odbora i skupštine, zastupamo Društvo pred sudovima i drugim tijelima u sudskim, upravnim prekršajnim i dr. postupcima, brinemo se o izvršavanju svih obveza Valamara prema relevantnim propisima prvenstveno tržišta kapitala, sastavljamo akte, ugovore, dajemo pravna mišljenja, pratimo ispunjavanje propisanih uvjeta poglavito osnovne djelatnosti ugostiteljstva, pravna smo podrška svim funkcijama i organizacijskim jedinicama u Društvu.  Smatram dijelom Odjela pravnih poslova i kolegice odvjetnice: Tajana Kozarčanim Ostojić, Manuela Vnuk i Andreja Valjak Balenović, koje već jako dugo pružaju pravnu podršku divizijama prodaje i marketinga, razvoja i sektoru nabave. Posljednje dvije godine imamo znatna zaduženja u dijelu obveza prema relevantnim direktivama i uredbama EU vezanim za  tržište kapitala i GDPR.

Što biste izdvojili kao ključna postignuća u Vašoj dosadašnjoj karijeri, a što su Vam bili najveći izazovi?

Ne znam što bi mogla izdvojiti kao ključno postignuće. Smatram postignućem svaki dobro obavljen posao, dana podrška, uspješno okončan postupak (sudski, statusni i dr.), uređen poslovni odnos ili proces, iznađeno rješenje. Naime, smatram da, nažalost, mi nemamo uređen i usklađen stabilan pravni sustav, koji bi osigurao stabilnost, konzistentnost i  sigurnost u poslovnim odnosima u gospodarstvu. Izloženi smo prenormiranosti, stalnim promjenama i stalnim prilagodbama, što u našem radu predstavlja stalne izazove. Sigurno da su mi od većih izazova bili promjena društvenog i pravnog sustava i prilagodba sa socijalističkog na kapitalističko 90-tih godina te brojne statusne promjene koje me prate od početka karijere do danas. Osim toga i Valamar Riviera je bila i ostala kompanija koja kontinuirano raste i razvija se, stalno ima nove i nove projekte te je stoga veliki izazov biti dio tog velikog tima.

U Valamaru svatko zna za gospođu Vesnu Tomić. A koju zanimljivost o gospođi Tomić u Valamaru još nitko ne zna?

Ovisnik sam o knjigama. Volim čitati prije spavanja i moram imati knjigu, nerijetko i dvije, na noćnom ormariću.

Znamo da ste zaljubljenik u umjetnost. Što za Vas znači ljubav prema umjetnosti?

Umjetnost je za mene trenutak doživljaja, osobni odnos; ne mogu to opisati, to je „ono nešto“ što osjetim. Bilo da se radi o nekoj slici, kipu, kadru u filmu, glazbi, književnom djelu ili arhitektonskom djelu, bitno mi je da mi nešto prenese, zaintrigira, izazove, svidi mi se.  Volim kreativce, zavidim im na daru izražavanja kroz neko vidljivo djelo koje još k tome može nekog potaknuti, usrećiti, nasmijati…

Kako provodite slobodno vrijeme?

Slobodno vrijeme? A kada je to? Šalim se. Volim kuhati pa mi je to dnevna „animacija“. Ljeti obavezno predvečer plivam, u proljeće berem šparuge, a najesen pokušavam brati gljive. Kako sam unatrag osam mjeseci napredovala, postala nona, slobodno vrijeme provodim sa svojim unukom.