Valamar je u posljednje tri godine udvostručio vrijednost dionice, započeo ciklus intenzivnih ulaganja u turističke objekte i usluge u svim destinacijama, preuzeo hotele Baška i Imperial Rab, realizirao važna strateška partnerstva i ostvario dvoznamenkasti godišnji rast prihoda i dobiti. Valamarovu poziciju najveće turističke kompanije i jednog od pokretača hrvatskog turizma prepoznali su stručni žiri i čitatelji Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika te predsjednika Uprave Valamar Riviere Željka Kukurina proglasili gospodarstvenikom godine. Riječ je o najprestižnijoj gospodarskoj nagradi u Hrvatskoj. Godinu na izmaku u turističkom sektoru svakako je obilježila rekordna sezona. Premašena je brojka od 100 milijuna noćenja i oboreni su dosadašnji rekordi sa 17, 9 milijuna turističkih dolazaka. Valamar, kao i hrvatski turizam, ove godine bilježi rekordne rezultate: milijun gostiju i više od šest milijuna noćenja, prihode veće od 1755 milijuna kuna uz godišnji rast od oko 18 posto te operativnu dobit iznad 600 milijuna kuna.

Nagrada Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika za gospodarstvenika godine potvrda je da i šira javnost, a ne samo poslovna, prepoznaje Valamarove rezultate. Kako komentirate tu nagradu? Doduše, nije ni prva ni jedina uz Zlatnu kunu, World Travel Award, Luxury Hotel Award i sedam nagrada na Danima hrvatskog turizma…

Sve naše brojne nagrade potvrda su Valamarove filozofije postizanja izvrsnosti u turizmu ulaganjima u djelatnike, proizvode i turističke destinacije tako što vodimo brigu o društveno odgovornom i održivom poslovanju. Ovo je i nagrada za turizam koji je pokretač gospodarstva u Hrvatskoj kao predvodnik u investicijama, zapošljavanju i izvozu, ali možda još važnije i pokretač ostalih industrijskih grana kao što su građevinarstvo, poljoprivreda, trgovina, IT te malo i srednje poduzetništvo. U turizmu je doba velikog razvoja i svi iz sektora moramo toga biti svjesni i preuzeti odgovornost za razvoj turizma i hrvatskoga gospodarstva. Vjerujem da će ova nagrada biti još jedan poticaj za to. Posebno sam zahvalan i djelatnicima, menadžmentu Valamara, našim dioničarima, investitorima, poslovnim partnerima i svima koji su sudjelovali u ovom uspjehu.

U 2017. godini Valamar je ukupnim ulaganjima od 906 milijuna kuna realizirao najveći godišnji investicijski ciklus u hrvatskom turizmu i otvorio 1000 novih radnih mjesta. Kakav je plan za 2018. godinu?

U 2018. godini nastavljamo sa značajnim ulaganjima s ambicijom daljnjega dvoznamenkastog rasta poslovanja i vrijednosti. Uvjeren sam da ćemo uz podršku naših investitora, partnera i lokalne zajednice uspjeti ostvariti zacrtane ciljeve vodeći brigu o interesu naših dioničara i ostalih dionika.

Valamar do 2020. godine planira investirati oko dvije milijarde kuna u repozicioniranje portfelja prema ponudi visoke kvalitete. U 2018. godini realizirat ćemo investicijski ciklus vrijedan 705 milijuna kuna u podizanje kvalitete smještaja i razine usluge. Vjerujemo da su djelatnici i kvaliteta najveće vrijednosti koje imamo te ćemo nastaviti ulagati u ljudske potencijale s ciljem progresivnoga podizanja plaća i poboljšanja radnih uvjeta.

Koji su projekti u fokusu za 2018. godinu?

Za 2018. godinu predviđen je dovršetak Valamar Girandella Resorta, u sklopu kojega će se otvorenjem prvog Kinderhotela s 5* u Hrvatskoj dovršiti repozicioniranje Rapca u vodeću odmorišnu destinaciju na Jadranu. Investicijama u kampove u Istri i na otoku Krku nastavit će se strategija intenzivnog ulaganja u segment premium kampiranja. U Dubrovniku je u fokusu repozicioniranje hotela Valamar Argosy prema gostima više platežne moći, dok se na otoku Rabu investicijama u ukupnom iznosu od 72 milijuna kuna i obnovom hotela Imperial pokreće novi razvojni ciklus. Ukupna planirana ulaganja za 2018. godinu uključuju i značajne investicije u plaže i sadržaje u destinacijama, digitalizaciju i ostale razvojne projekte.

Često ističete da je za poslovanje hotelijera i općenito za turistički sektor vrlo važna suradnja s destinacijom. Valamar je prisutan u njih pet: Poreču, Rapcu, otocima Krku i Rabu te Dubrovniku. Jeste li ostvarili sve ciljeve u tim destinacijama?

Rabac je dobar primjer kako ulaganja u turizam mogu unaprijediti poslovanje i poboljšati život u turističkoj destinaciji. Angažirali smo lokalne tvrtke pri izgradnji hotela, a sada u tim istim hotelima radi lokalno stanovništvo. Velik broj mladih dobio je priliku za ostvarivanje karijere u propulzivnom turističkom sektoru. Već u prvoj godini otvaranja dogodilo se okretanje destinacije prema gostima više platežne moći, povećala se potrošnja i zauzetost te je poboljšana ukupna turistička ponuda u destinaciji. Razvojem rabačkih ljetovališta unaprijedili smo javne turističke sadržaje, poboljšali kvalitetu plaža, izgradili parking, uredili šetnicu i dječja igrališta. Vjerovali smo da Rabac može postati destinacija više kvalitete, izgradili dva nova resorta u samo sedam mjeseci i mogu reći da sam ponosan na cijeli tim koji je realizirao taj pothvat. Projekt u Rapcu ostvarili smo uz iznimnu potporu lokalne zajednice s kojom nastavljamo surađivati pri daljnjim ulaganjima i razvoju destinacije. Sličan je pristup i u ostalim destinacijama u kojima poslujemo jer je ulaganje u destinacije ključan dio uspješnog postizanja vrhunskog doživljaja putovanja za naše goste.

Uz to što je najveća turistička kompanija, Valamar je i među najboljih 10 hrvatskih poduzeća po ključnim poslovnim pokazateljima te među 10 najvećih kompanija po tržišnoj kapitalizaciji. Kako komentirate taj uspjeh?

U proteklih smo nekoliko godina zbog intenzivnog rasta postali jedan od 10 najvažnijih gospodarskih subjekata prema nizu ključnih pokazatelja kao što su rast poslovanja i vrijednosti, zapošljavanje, visina ulaganja, društvena odgovornost, izvoz, vrijednost dionice, odnosi s investitorima i upravljanje financijama. Danas imamo veliku odgovornost jer je Valamar Riviera vodeća turistička kompanija u Hrvatskoj koja zapošljava 6000 djelatnika, upravlja s 30 hotela i ljetovališta te 15 kamping ljetovališta i posluje u pet destinacija.

Valamar je najpoželjniji poslodavac u turističkom sektoru…

Ove smo godine otvorili još tisuću novih radnih mjesta, od čega smo 420 djelatnika zaposlili na neodređeno vrijeme. Otvorena su nova radna mjesta različitih profila: menadžera u hotelskim operacijama, IT stručnjaka, djelatnika u prodaji i marketingu, kuhara, konobara, recepcionara i djelatnika u domaćinstvu. Prosječna je plaća u Valamaru oko 20 posto veća od prosjeka industrije i progresivno raste. Svjesni smo da je čovjek najvažniji faktor kvalitetne usluge u turizmu. Podizanje kvalitete ponude zahtijeva i promjenu strukture zapošljavanja pa i u 2018. godini planiramo otvoriti oko 600 novih radnih mjesta. Osim progresivnog rasta plaća, dodatno radimo na poboljšavanju uvjeta rada, toplom obroku, uredskim prostorima, smještaju sezonske radne snage i sl.

Iduće su godine u planu dodatna ulaganja u podizanje kvalitete smještaja u Poreču, Rapcu i Krku, a dodatno će se posebna pozornost usmjeriti na poboljšanje toplog obroka. Biti vodeći poslodavac u hrvatskom turizmu jedan je od prioriteta u poslovanju Valamara. U tom bih kontekstu iskoristio ovu priliku da čestitam i zahvalim svim našim vrijednim zaposlenima s kojima smo odradili još jednu odličnu poslovnu godinu. Oni su zaslužni za rezultate i prepoznatljivost Valamara.

Nedostatak osoblja jedan je od glavnih problema turističkog sektora. Valamar se time kontinuirano bavi. Uspijevate li?

Osoblje je najveći izazov u hrvatskom turizmu. Kao najveći poslodavac u sektoru imamo veliku odgovornost pokazati što znači kvalitetno upravljanje ljudskim potencijalima. Ponosni smo na to da smo, bez obzira na visok intenzitet novog zapošljavanja, popunili gotovo sva otvorena radna mjesta. To je rezultat niza kvalitetnih mjera i programa koje smo pokrenuli u proteklom razdoblju. Država također može puno napraviti po pitanju zapošljavanja jer to nije samo pitanje poslodavca. Ne možete povećavati fiskalna i ostala opterećenja za organizirani turizam i istodobno tražiti da poslodavci progresivno pristupe povećanju plaća i poboljšanju uvjeta rada. Turizam je sigurno sektor koji može doprinositi smanjivanju odljeva ljudi iz Hrvatske.

PBZ Croatia osiguranje i Valamar Riviera u procesu su preuzimanja Helios Farosa na otoku Hvaru. Kakav je plan za tu destinaciju?

Taj je projekt sinergija zajedničkog nastupa velikoga institucijskog investitora i strateškog investitora iz sektora turizma koji donosi operativna znanja, stručnost i rezultate. Pri kraju smo konačne potvrde našeg plana restrukturiranja sa šestogodišnjim planom investicija u turističku imovinu od ukupno 650 milijuna kuna, pri čemu želimo u potpunosti obnoviti i izgraditi dva ljetovališta visoke kategorije sa 700 smještajnih jedinica, uz repozicioniranje Helios Farosa prema premium ponudi. Prema tom planu Helios Faros bi nakon obnove hotela Arkada i Lavanda zapošljavao oko 500 djelatnika. Cijeli proces odvija se prema planu i vjerujem da ćemo ga uskoro realizirati. Otok Hvar ima snažan razvojni potencijal i dugu turističku tradiciju te sam siguran da uz podršku lokalne zajednice možemo doprinijeti daljnjem gospodarskom i turističkom razvoju otoka.

Puno je kritika na investicijsko okruženje u hrvatskom turizmu. Budući da je Valamar jedan od najvećih ulagača, koliko imate problema kada gradite jedan hotel?

Većina investicija u turizam u Hrvatskoj odnosi se upravo na projekte domaćih poduzeća u podizanje kvalitete smještaja. Stranih ulaganja gotovo i nema. Trenutačni je rast ulaganja pod utjecajem globalnih kretanja: usmjerenosti turističke potražnje na sigurne destinacije i niskih kamatnih stopa. Hrvatska ima priliku turizam podići prema onom više kvalitete, koji potiče zapošljavanje i rast ukupnoga hrvatskoga gospodarstva. Međutim, politika države prema organiziranom turizmu u proteklom razdoblju nije bila poticajna. Investicijsko okruženje obilježeno je najvišom stopom PDV-a na turizam, neriješenim pitanjem turističkog zemljišta, novim opterećenjima koja proizlaze iz poreza na nekretnine i općenito vrlo čestim i naglim promjenama uvjeta poslovanja, često u suprotnosti sa Strategijom razvoja hrvatskog turizma. Sve te okolnosti mogu dodatno smanjiti konkurentnost i stvoriti osjećaj nesigurnosti kod investitora pa samim time i ograničiti potencijal turističkog sektora za daljnja ulaganja. Sve to u konačnici utječe i na hrvatsko gospodarstvo koje ne ostvaruje sve potencijalne efekte razvoja turizma.

Kako vidite budućnost hrvatskog turizma?

Ako počnemo aktivno upravljati hrvatskim turizmom, vjerujem da on može biti pokretač gospodarskog razvoja i značajno doprinijeti razvoju ostalih sektora kao što su poljoprivreda, građevinarstvo, trgovina te malo i srednje poduzetništvo. Nastavljamo po istoj, Valamarovoj formuli: ulaganje u djelatnike i kvalitetu, ulaganje u proizvode i destinacije na društveno odgovoran i održiv način naš su put do dugoročnog uspjeha.

Ovom prilikom svim našim djelatnicima želim još jednom sretan Božić, ugodne blagdane i uspješnu Novu godinu!