Krajem rujna dio naših direktora i voditelja pod vodstvom Uprave krenuo je na putovanje u Grčku kako bi se upoznali s uspješnim praksama i poslovanjem u prepoznatljivim odmarališnim hotelima i ljetovalištima na Mediteranu te produbili naše razumijevanje konkurencije i različitih modela razvoja turizma. Turizam je živ organizam koji se neprestano mijenja, raste i nadograđuje i više nije dovoljno samo pratiti tržišne promjene i potrebe gostiju, već ih poticati i predvoditi, osobito kada govorimo o premium konceptima ljetovališta za goste više platežne moći. Ovakva iskustvena putovanja uvelike nam pomažu oblikovati i usmjeriti vlastitu viziju budućih razvojnih projekata jer ponekad i nije loše malo zaviriti u tuđe dvorište, zar ne?

Tijekom trodnevnoga boravka u sunčanoj Grčkoj naš je tim obišao šest vrhunskih hotela i resorta u području grada Soluna te na otoku Rodos. Većina objekata usko surađuju s turoperatorom TUI, koji je i Valamarov strateški partner u sklopu investicije u Rabac ove zime pa je istraživanje TUI-jevih koncepata family life, sensatori i splash world bilo jedan od ključnih ciljeva putovanja.

Grčka je zbog zemljopisnoga položaja, blage klime, nevjerojatne povijesne baštine (čak 18 spomenika na popisu UNESCO-a) i bogate kulture oduvijek bila pri vrhu omiljenih odredišta za odmor na Mediteranu. Unatoč činjenici da je zapravo većinom planinska i gorovita zemlja, njezina dugačka obala i mnoštvo otoka omogućili su joj razvoj turizma koji je postao jedna od osnovnih gospodarskih grana te se procjenjuje da turizam čini 18 % nacionalnog BDP-a. Prema nekim podatcima Grčka je 2015. privukla 26,5 milijuna posjetitelja, a procjenjuje se da bi ove godine ta brojka mogla narasti i do 30 milijuna.

„Grčka je po mnogočemu vrlo slična Hrvatskoj te je zaista bilo zanimljivo povući određene paralele između modela grčkoga i hrvatskoga hotelijerstva. Osim što smo dobili nove ideje, također smo potvrdili da je Valamar danas konkurentan na Mediteranu kada govorimo o kvaliteti naše ponude u objektima više kategorije te da je naša strategija razvoja usklađena s trendovima i potrebama na tržištu. Usluge i doživljaji koje razvijamo za obitelji u našim resortima pogođen su koncept za koji postoji tržište veće platežne moći i u kojemu je je ponuda na Mediteranu još uvijek ograničena i visoko cijenjena“, zaključila je Ivana Budin Arhanić, potpredsjednica za poslovni razvoj i korporativne poslove Valamar Rivijere d.d.