Partner naših festivala: Istarska razvojna turistička agencija

Gusari, Veli Jože, vještice, zmajevi, Casanova… Sreli ste ih već vjerojatno u Istri i pomislili da vam se priviđa? Uvjeravamo vas da ste dobro vidjeli jer su upravo legende i mitovi su ono što višestruko nagrađivani projekt doživljajnog turizma Istra Inspirit nudi Istri oživljavanjem zanimljivih povijesnih događaja, mitova i legendi na autentičnim lokacijama diljem poluotoka.

Već dvije godine Istra Inspirit uspješno oživljava povijest, mitove i legende u sklopu Valamarovih objekata, koji su u Istra Inspiritu prepoznali idealnog partnera za oživljavanje kulture i baštine destinacije te je uprizoren već 18 puta u sklopu festivala Poreč Open Air na otoku Sveti Nikola te tri puta u sklopu festivala Rabac Open Air ove godine.

Projekt je 2012. godine inicirala Istarska županija u suradnji s Turističkom zajednicom Istarske županije i Istarskom razvojnom turističkom agencijom, kroz koju se projekt provodi. Cilj je projekta bio obogatiti postojeću turističku ponudu te stvoriti dodatnu ponudu za posjetitelje koji borave u Istri te im pružiti nezaboravan doživljaj destinacije. Kao što je idejna začetnica Istra Inspirita Manuela Hrvatin istaknula u samim početcima projekta:

Ideja je nastala potrebom tržišta za novim doživljajima i motivima dolaska. Htjeli smo prezentirati Istru kroz našu kulturu, povijest, tradiciju i baštinu preko koncepta putovanja kroz vrijeme umreživanjem različitih dionika u turizmu.“

Posjetitelji danas žele doživjeti destinaciju kroz priče, doživljaj i emocije i stoga je kazivanje priča (storytelling) u poslovanju danas važno i u turizmu ključno, a projekt Istra Inspirit kao odličan primjer dobre prakse kreativnog i inovativnog oblika turizma sjedinjuje sve navedeno. U ovih šest godina otkad projekt postoji odigrano je više od 600 predstava na različitim lokacijama diljem Istre, a projekt uključuje velik broj aktera: umjetnika, studenata, udruga, OPG-ova i lokalnih turističkih zajednica. Sve je navedeno također pokazatelj odlične sinergije i uključivanja u projekt različitih dionika zbog stvaranja dodane vrijednosti unutar destinacije te umreživanja javnog i privatnog sektora.

Istra Inspirit je prepoznat kao značajan proizvod kulturnog turizma, te je do sada nagrađen prestižnim nagradama za najkreativniji turistički program, a to su CBTour – nagrada za najbolji kreativni program hrvatskoga poslovnog turizma, 2012., MRAK (Mreža za razvoj i kreativnost) – nagrada za najbolji kreativni i inovativni turistički proizvod, 2012., Simply the best – nagrada koju dodjeljuju UHPA i časopis Way to Croatia za kreativan i inovativan pristup oblikovanju turističke ponude, 2012., Zlatna koza 2012 / Capra d’oro 2012 – za najbolji inovativni proizvod u Istarskoj županiji, 2012., Golden Zoom Awards – najbolja marketinška kampanja turističke destinacije dodijeljena u sklopu konferencije Travel Zoom na Bledu u Sloveniji, 2013., XVIII edición Concurso al mejor producto de turismo, FITUR, Madrid – nominacija za najbolji međunarodni turistički proizvod, 2013. i Creative Tourism Award – nagrada za najkreativniji doživljaj u 2014. koju je Istra Inspiritu dodijelila međunarodna organizacija Creative Tourism Network iz Barcelone, 2015.

Istra Inspirit iznimno dobro surađuje s Valamarom koji je kao prva hotelska kompanija u Hrvatskoj u Istra Inspiritu prepoznao idealnog partnera za interpretaciju kulture i baštine te oživljavanje povijesti, mitova i legendi kako bi svojim gostima pružio autentični doživljaj destinacije, konkretno Poreča i Rapca. Izvedbe Istra Inspirita u sklopu festivala Poreč Open Air već drugu godinu zaredom izvrsno posjećuju lokalni i strani posjetitelji, koji za predstave imaju samo puna usta hvale. U produkciju predstava uključen je velik broj talentiranih i svestranih izvođača akademskih glumaca, glazbenika, gutača vatre i akrobata koji ostvaruju odličnu interakciju s posjetiteljima, pružaju zabavu te prenose mnoštvo pozitivne energije, a uloženi su značajni napori organizacijske ekipe predvođene koordinatoricom projekta Slavicom Tobok Kandić i Morenom Milevoj, koordinatoricom marketinga i PR-a iz redova IRTA d.o.o. Ove je godine prvi put Istra Inspirit bio prisutan u Rapcu u sklopu Rabac Open Aira te je uveseljevao brojne posjetitelje, većinom obitelji s djecom koji su uživali u interaktivnoj i dinamičnoj potrazi za blagom kapetana Morgana i njegove vesele družine.

Istra Inspirit je aktivan tijekom cijele godine nizom suradnji s privatnim i javnim sektorom koje ostvaruje umreživanjem svih zainteresiranih dionika u kreiranju turističke ponude destinacije. U ponudi su izvedbe Istra Inspirita prilagođene djeci vrtićke i školske dobi, ali i izvedbe prilagođene gradovima, općinama, organizacijama i institucijama koje preko doživljaja Inspirita žele pružiti svojim partnerima jedinstveno iskustvo upoznavanja autohtonih vrijednosti Istre kroz tradiciju i baštinu. Jednom riječju, svi koji žele doživjeti interaktivni kazališni doživljaj – Vješticu Mare, Crispa, Casanovu, tragati za izgubljenim blagom kapetana Henrija Morgana ili pak sve do nedavno uroniti u mračnu povijest labinskih rudnika. Izvedbe su uvijek organizirane u sinergiji i suradnji s destinacijom u kojoj se izvode kako bi gostima pružili poseban i autentičan doživljaj.

Ova će se godina zaključiti jednim posebnim putovanjem Istra Inspirita u Edinburgh u Škotskoj, gdje će na poziv organizatora jednoga od najvećih svjetskih festivala storytellinga predstavnici Istra Inspirita imati čast preko koncepta storytellinga predstaviti priče iz Istre, ali i iz Hrvatske te na taj način okruniti iznimno uspješnu godinu, a usput učiti od najboljih iz struke primjenjujući primjere dobre prakse.

Posjetitelji danas žele doživjeti destinaciju kroz priče, doživljaj i emocije i stoga je kazivanje priča (storytelling) u poslovanju danas važno i u turizmu ključno

Valamarom je prva hotelska kompanija u Hrvatskoj koji je u Istra Inspiritu prepoznao idealnog partnera za interpretaciju kulture i baštine te oživljavanje povijesti, mitova i legendi kako bi svojim gostima pružio autentični doživljaj Poreča i Rapca