U okviru društveno odgovornog poslovanja podupiremo vrijedan projekt kojim će istarski osnovnoškolci učiti o Istri znatno više od predviđenog u školskim udžbenicima.

Projekt Istra u srcu nastao je iz potrebe da mališani saznaju više o svom zavičaju jer se u ukupnom osnovnoškolskom obrazovanju o Istarskoj županiji uče tek osnove, i to isključivo u trećem razredu. Projekt je tako zamišljen za učenike trećega razreda OŠ Matije Vlačića, dok će se u drugim školama u Istri provoditi zavičajna nastava različite tematike. Stoga je organiziran niz aktivnosti na terenu u kojima se mališani mogu upoznati s brojnim dragocjenim podatcima o svom zavičaju i naučiti znatno više od sadržaja na stranicama školskih udžbenika. Ujedno je projekt prepoznala i Istarska županija te ga izabrala na natječaju Institucionalizacija zavičajne nastave u osnovnim školama Istarske županije, a podržala ga je i naša kompanija. Projekt je već sada iznimno uspješan pa donosimo pregled događanja koja su posebno zainteresirala učenike, ali i roditelje.

Poezija na dijalektu

Projekt Istra u srcu započeo je u društvu pjesnikinja Nede Milenkovski i Rine Miletić, koje su pjesmama na dijalektu i pozitivnom energijom već odavno osvojile ljubitelje poezije ne samo u Istri, nego i šire. Prepričavajući zgode iz vlastitih života, uvele su učenike u svijet stihova. Redale su se tako pjesme i ćakule, a svaka je bila prožeta emocijama koje su Neda i Rina prenosile na učenike. Djeca su u tišini i s velikim interesom slušala pjesme na dijalektu, iako možda nisu razumjela svaku riječ, a pjesnikinje su emotivnim kazivanjem svojih pjesama i interakcijom s učenicima definitivno pronašle put do njihovih srca. Uostalom, to su i dokazali okušavši se u pisanju poezije na dijalektu. Najuspješniji su radovi prijavljeni na literarni natječaj Ca je ča u mjesecu listopadu.

Božićne delicije i blagdanski običaji u Istri

Istražujući božićne običaje i delicije, učenici i njihovi mentori uoči Božića prošle godine prikupili su tradicijske recepte i spremili ih u nekoliko prigodnih knjižica. Uz pomoć roditelja i ostalih članova obitelji pripremali su tradicionalne istarske slastice koje se i danas mogu pronaći na božićnim stolovima diljem Istre, a sve što su pripremili degustirali su zajedno s roditeljima na božićnoj svečanosti u restoranu škole. Bilo je tu fritula, kroštula, cukarančića, orehnjača, savijača od jabuka i oraha, breskvica, božićnih domaćih keksića, pandešpanja, rolada i ostalih ukusnih kolačića. Uz božićne pjesme te bogate mirise i okuse ukrasili su školski restoran prigodnim ukrasima i vjenčićima koje su prethodno izrađivali na nastavi likovne kulture.

Park prirode Učka: terenska nastava

Tijekom jednodnevne terenske nastave djelatnici Parka prirode Učka održali su predavanje o parku i zanimljivostima vezanima uz njega. Interaktivna je radionica započela orijentacijom u prostoru i proučavanjem planova i zemljovida, a kroz priče i razgovor s vodičima saznali su zanimljivosti o biljnim i životinjskim vrstama, planinarskim stazama, životu i pravilnom ponašanju na planini, učkarskom dijalektu i legendama vezanima uz ovaj kraj. Učenici su usvojeno znanje provjerili na radnim listićima koje su rješavali na terenu.

Posjet gradu Pazinu

Kako bi učenici shvatili ulogu i važnost određenih ustanova i kulturno-povijesnih spomenika te kako bi usvojili određene pojmove i informacije o središtu Istre, nastavnice su ih odlučile provesti kroz Pazin u društvu neobičnih vodiča, glazbeno-scenskih umjetnika Sedine i Miroslava Cerovca jer, složit ćete se, djeca najbolje uče i pamte preko igara i priča.