Sajam ITB u Berlinu ove je godine održan od 9. do 13. ožujka, a hrvatska turistička ponuda predstavljena je na zajedničkom štandu Hrvatske turističke zajednice, u sklopu kojega je Valamar imao štand veličine 12 četvornih metara.

Posjetitelji su pokazali velik interes za ponudu Valamara, a naši kolege iz prodaje vratili su se zadovoljni rezultatima sastanaka s partnerima s naših emitivnih tržišta. ITB je jedan od najvažnijih svjetskih turističkih sajmova na kojem svake godine sudjeluje više od 10 000 izlagača i novinara iz više od 180 zemalja, a godišnje ga posjeti više od 170 000 posjetitelja.

Sajam u Berlinu posjetili su i predsjednik Uprave Valamar Rivijere Željko Kukurin, zamjenik predsjednika Nadzornog odbora Franz Lanschützer te potpredsjednik za prodaju i marketing Davor Brenko. Više o dojmovima i rezultatima predstavljanja u Berlinu rekao nam je direktor prodaje Stjepko Devčić Ivičić.

Kakvi su dojmovi s ITB-a?
– Na ITB-u smo održali sastanke s ključnim partnerima i dojmovi su vrlo pozitivni. Naši su objekti iznimno dobro poziconirani u programima partnera te se općenito bilježi pojačani interes, kako za ovu tako i sljedeću sezonu. Održani su sastanci s partnerima s kojima planiramo suradnju na budućim investicijskim projektima u Rapcu te su naši planovi u skladu s potrebama njihovih putnika i tržišta.

Koji su ključni turistički trendovi predstavljeni?
– Generalno se i dalje pojačava potražnja za specijaliziranim hotelskim konceptima koji se komuniciraju prema određenoj skupini, s fokusom na adults only, odnosno odmor za odrasle bez djece, obiteljske proizvode i servise za obitelji s djecom te premium segment za goste veće platežne moći. S obzirom na sigurnosnu situaciju na sjeveru Afrike, u Turskoj, djelomično i u Grčkoj, dolazi do premještanja programa velikih turoperatora s tih destinacija u prvom redu na Španjolsku, uključujući Kanare i Baleare, te u manjem dijelu i na daleke destinacije. Hrvatska se, kao destinacija s ograničenim kapacitetima u hotelskom smještaju, iz perspektive turoperatora ne pojavljuje kao primarna alternativa, ali može se ipak očekivati da i Hrvatska djelomično osjeti pomicanje potražnje.

Kakva su očekivanja za ovu sezonu?
– Treba uzeti u obzir da Uskrs ove godine pada ranije te da dosta praznika pada na vikend, tako da je ulazak u sezonu zahtjevniji. Ipak, pokazatelji rezervacija smještaja su pozitivni pa se nadamo da će se pozitivan trend i nastaviti.