Više od 1300 plivača rekreativaca obaralo je svoje rekorde na 18. izdanju najvećega plivačkog sportsko-rekreativnog maratona Porečki delfin održanom 2. rujna.

Na porečkoj plaži Pical okupili su se ljubitelji plivanja i njihovi navijači koji su, unatoč najavama lošijeg vremena, uživali u sportskoj suboti. Uz predstavnike Hrvatske na natjecanju su tradicionalno sudjelovali i brojni plivači iz Mađarske, Bugarske, Njemačke, Austrije, Italije, Slovenije, Srbije i drugih zemalja. Među plivačima rekreativcima bila je i zvijezda hrvatskog sporta, naš najbolji skijaš Ivica Kostelić koji je umjesto najavljenih 3000 metara iznenadio sve okupljene i u vremenu od 1 sat i 42 minute otplivao dionicu od 5000 metara.

Krenuo sam na 3000 metara, vidio sam da mogu još i pomislio sam kada ću ponovno imati priliku otplivati dužu dionicu, osim na sljedećem Porečkom delfinu, pa sam nastavio dalje na 5000. Ovo mi je prvi maraton u životu. Dobio sam poziv, imao slobodan termin i stoga sam rado prihvatio. Plivanje mi je draga rekreacija, uvijek sam i razmišljao kako ću nastupiti na maratonu. Posljednjih sam mjesec dana malo više plivao baš kako bih se pripremio za ovaj maraton“, istaknuo je Kostelić nakon utrke.

Zadovoljstvo atmosferom nisu krili ni vrhunski olimpijci, koji su se prisjetili svojih početaka na Porečkom delfinu. Miloš Milošević, Marko Strahija, Dinko Jukić, Karla Šitić, Nace Majcen i Jure Bučar bodrili su natjecatelje, a s okupljenima su podijelili i pokoju zanimljivost iz svojih bogatih sportskih karijera.

Od ostalih sportskih aktivnosti u popodnevnom su dijelu održani i amaterski vaterpolski turnir te brzinsko sprint plivanje Australiana. Vaterpolski turnir je priređen u suradnji s udrugom Veliki mali čovjek iz Pazina. Uz vrhunsku sportsku atmosferu, fair play, međusobno bodrenje i navijanje, ovogodišnji Porečki delfin obilježio je i bogat popratni program. Organizator manifestacije, Klub za daljinsko plivanje i sportsku rekreaciju Poreč ove je godine uz pomoć partnera Turističke zajednice grada Poreča, Valamar Riviere i Grada Poreča pripremio zabavu za sve generacije. Posjetitelji su tako u restoranu Trattoria La Pentola večer prije u petak uživali u Carbo loading partyju uz rock-hitove 80-ih i 90-ih u izvedbi glazbenika Predraga Ljune, a za odličnu glazbu tijekom turnira bili su zaduženi DJ Mr. G, limena glazba Sv. Lovreč te bendovi Uptown Gang i The Roomors. Najmlađe je posebno oduševila dramska igra za djecu Mala sirena, a oni malo veći uživali su u Aquaparku i dvorcu napuhancu, koji su ovom prilikom bili besplatni. Natjecatelje je nakon utrke očekivano najviše privukla beer&relax zona u kojoj su se nakon naporne utrke opustili uz masažu i čašu besplatnog radlera. Ovogodišnje 18. izdanje Porečkog delfina ispunilo je očekivanja i natjecatelja i posjetitelja, a vrhunski su rezultati i odlična atmosfera najavili još uzbudljiviji susret iduće godine.

Ovogodišnji pobjednici

U natjecateljskom dijelu Delfina koji se boduje za Cro Cup sudjelovao je 131 plivač. U muškoj kategoriji najbrži je bio Arseny Beketov iz Bugarske, dok je u ženskoj kategoriji pobjedu odnijela njegova sunarodnjakinja Vasiliki Kadoglu. Pobjednici su Prvenstva Hrvatske za mlađe kategorije na otvorenim vodama do 17 godina Dino Špadina u muškoj i Antonija Buličić u ženskoj kategoriji. U kategoriji mlađih juniora do 15 godina slavili su Leon Martinjaš i Valentina Vitasović.