Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta 22. je put organiziralo Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu kao jednu od aktivnosti kojom promovira gospodarstvo i poduzetništvo, a s ciljem stvaranja poticajnog okruženja za razvoj poduzetništva, obrtništva i gospodarstva u cjelini.

Savjetovanje je održano u Rapcu od 18. do 19. listopada u TUI Family Life Bellevue Resortu, a okupilo je više od 350 sudionika, uključujući sam državni vrh, brojne renomirane stručnjake, predstavnike lokalne i regionalne samouprave i velik broj poduzetnika i gospodarstvenika.

Savjetovanje su otvorili ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat i ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić, a naglašena je činjenica da za konferenciju nije tiskan nijedan papir, nego se inzistiralo na upotrebi digitalnih tehnologija, čime je resorno ministarstvo pokazalo kako i zašto 2019. želi učiniti godinom digitalne transformacije Hrvatske. Također je održan i panel „Pitaj Vladu“ s ministrima Darkom Horvatom, Draženom Bošnjakovićem, Goranom Marićem, Markom Pavićem i Tomislavom Ćorićem, koji su iznijeli stavove o mijenjanju trendova i nužnosti prilagodbe državne uprave digitalnom dobu kako bi se poduzetnicima i gospodarstvu općenito dao zamah. Na skupu je o iskustvima s digitalizacijom u Estoniji, koja je predvodnik u Europskoj uniji na tom polju, govorio i član estonskoga parlamenta Kalle Palling.

Posebno je iznenađenje svečanog otvaranja bio nastup Gibonnija u hologramskoj projekciji, što se osobito dojmilo svih sudionika.