U Poreču u Valamar Club Tamaris hotelu 1. srpnja počeo je godišnji projekt „Umjetnik na odmoru 2014.“ To je treće izdanje i koncipiran je kao i prijašnji. Projekt realizira Institut za istraživanje avangarde i Kolekcija Marinko Sudac s Valamar Clubom hotela Tamaris.

U skladu sa strategijom Kolekcije Marinko Sudac i Instituta za istraživanje avangarde, tim projektom u kojem svake godine sudjeluje nekoliko domaćih i međunarodnih autora, Hrvatska se smješta na kartu kao aktivna točka zbivanja u suvremenoj umjetnosti.

Projektom dobiva i turizam jer na vrhuncu sezone u Poreču gostuju i stvaraju ugledni umjetnici. Kolekcija Marinko Sudac i Institut za istraživanje avangarde već su nizom projekata, izložbi i publikacija pokazali da u svojoj misiji imaju i edukaciju. „Umjetnik na odmoru 2014.“ također želi dati publici takvo iskustvo: avangardna umjetnost u svakodnevici. Neki od umjetnika koji tijekom srpnja borave u Valamar Clubu Tamaris pripadaju generaciji koja je od umjetnosti očekivala i edukaciju.

Među ovogodišnjim sudionicima su: Gergelj Urkom, umjetnik iz Londona, koji je 70-ih bio dio grupe koja je radila performanse u beogradskom Studentskom kulturnom centru; srpski umjetnik Era Milivojević, iz iste grupe, angažiran na transformaciji poimanja umjetnosti; Dragomir Ugren, isto iz Srbije, i dalje je dosljedan svom minimalnom izrazu. Slovenski umjetnik Andraž Šalamun već je hrvatskoj javnosti poznat kao član grupe OHO, a prvi je put tu Jiří Valoch, češki buntovnik, koji iznova propituje granice teksta i slike, primjenjujući znanje lingvistike i umjetnosti. Mnogi isto tako znaju za Ulaya, Nijemca nastanjenog u Amsterdamu, koji je izveo je brojne performanse diljem svijeta, mnoge s Marinom Abramović, usto bio je začetnik umjetničkih ideja u različitim medijima.

To su samo neka od imena umjetnika koji su dio projekta. Projekt završava u rujnu u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb gdje će na skupnoj izložbi biti predstavljeni svi autori. U sklopu izložbe Era Milivojević izvest će performans, a Marko Pogačnik održati predavanje. Izložba „Umjetnik na odmoru 2014.“ bit će otvorena u utorak, 2. rujna 2014. u MSU i trajat će do 8. rujna. Svake godine prije izložbe u Zagrebu, a tijekom boravka u Poreču, održava se i jedna monografska izložba. Tako se ove godine 24. srpnja otvara izložba radova Borisa Bućana iz ciklusa Bucan Art.

Osim novih radova,nakon četrdesetak godina ponovno će biti pokazani neki njegovi radovi nastali početkom 70-ih. Izložba je zapravo svojevrsni uvod u izbor iz Bućanova opusa koji će biti dio izložbe pop arta The World Goes Pop sljedeće jeseni u Tate Modernu u Londonu. Projekt „Umjetnik na odmoru 2014.“ održava se tijekom srpnja u hotelu Valamar Club Tamaris, Poreč. Organizatori: Institut za istraživanje avangarde i Kolekcija Marinko Sudac