Ovogodišnji Poreč Open Air ispratili smo u velikom stilu: odlične koncerte fantastičnih glazbenika i jedinstveni i bogati Tunalicious Street Festival pamtit ćemo još dugo i s još većim nestrpljenjem čekati novi festival života.

Da popularni beogradski glazbenici iz grupe S.A.R.S. imaju brojnu publiku u Hrvatskoj, još je jednom potvrđeno na koncertu kojim je na porečkoj rivi zatvoren Poreč Open Air. Okupljeni posjetitelji u glas su pjevali hitove kao što su Lutka, Buđav lebac, Perspektiva i ostale. Publika nije štedjela ni glas ni dlanove. A nakon što su beogradski rockeri dobro zagrijali atmosferu, na porečku pozornicu stigao je i Dino Dvornik Tribute Bend. Koncert su otvorili pjesmom Zašto praviš slona od mene te u rasplesanom funky ritmu publiku zabavljali do dugo u noć. Čini se da se glazbeni repertoar svidio i inozemnim gostima jer su se i oni jako dobro zabavljali na velikom finalu Poreč Open Aira.

Upravo je veliko finale porečkog festivala označilo i kraj Tunalicious Street Food Festivala koji je u Poreču održan od 13. do 15. rujna.

Svježa tuna bila je inspiracija chefovima jer su pripremali različite specijalitete na porečkoj Rivi na kojoj su se u prigodnim kućicama nudile zanimljive gastronomske kombinacije. Pronašlo se za svakoga ponešto: sendvič vitello tonnato, burger od tune, tacosi na bazi tune, sushi, tuna wrap, tuna steak, ražnjići od tune i sabljarke, tuna tartar, salata od hobotnice, dagnje na buzaru, razne vrste školjaka, lignje, srdele i brodet s palentom. Rivom su se tijekom tri dana širili mirisi različitih specijaliteta od tune. Chefovi su ju upotrijebili sirovu, dimljenu, pečenu, mljevenu u odrescima, s prilozima ili bez njih, u tacosu ili u pecivu, mariniranu ili samo posoljenu… Sve što istinski gurmani i hedonisti mogu zamisliti, a sadržava meso tune, moglo se pronaći u Poreču.

Raznovrstan festivalski koncept na Rivu je doveo i nove gastronomske kutke poput Burger Bara, Tuna Bites Bara, Sushi Bara, Tuna & Sea Food Bara, dok je Sweet Bites bar privlačio sve ljubitelje slastica. U ponudi je bilo i domaće porečko craft pivo Bura Brew te Suxo Craft Beer iz pulske craft radionice. Oni skloniji vinu svoj su kutak pronašli u Wine & Cheese baru s bogatom ponudom domaćih istarskih vina i sireva, a ljubitelje jednog od najpopularnijih ljetnih pića džin-tonika oduševila je ponuda Gin Bara. U istom je razdoblju u sklopu Tuna Restaurant Weeka više od deset porečkih restorana nudilo kreativna i inovativna jela pripremljena od jadranske tune po promotivnim cijenama, a vrhunac gastronomskog užitka tunoljupci su imali u restoranu Spinnaker na posebnom izdanju Spinnaker Gourmet Stagea inspiriranom tunom. Inače je Spinnaker prema Trip advisoru na prvome mjestu među svim porečkim restoranima, ima čak dvije kapice u prestižnom gastronomskom vodiču Gault & Millau, preporuku u vodičima Venezie a tavola i Istra gourmet i posebno priznanje Turističke zajednice Istre u 2018. godini za istarski restoran s najvećim napretkom u odnosu na prošlu godinu. Jelovnik od pet sljedova u izvedbi Spinnakerova chefa Ivana Ergovića i njegova tima pratio je izbor slovenskih vina obitelji Puklavec, a na njemu su se našli specijaliteti poput praha tune, stakla rajčice i prozirnih raviola.

Slovenski ribolovci pobjednici četvrtog turnira Offshore World Challengea

Kapetan Bojan Cestar i njegova ekipa Tim Barracuda pobjednici su četvrtog izdanja međunarodnog turnira u lovu na veliku ribu Offshore World Challenge – Poreč 2018 koji je ove godine održan od 12. do 15. rujna. Tim Barracuda, u kojem su bili Bojan Cestar, Tomislav Jukić, Maja Strnad Cestar i Petra Simič, u tri ribolovna dana ulovio je ukupno šest riba, od kojih su tri izvučene na brod, a tri puštene.

Drugi najbolji u ukupnom poretku bio je također slovenski Tim Lolita koji je vodio kapetan Sašo Apostolovski. Oni su ukupno ulovili pet riba na turniru, ali sve su puštene i bodovane prema načelu „uhvati i pusti“ (engl. catch&release). Ovo je prvi put od kada postoji natjecanje da su se Slovenci pokazali najvećim favoritima i najboljim tunolovcima u porečkom akvatoriju.

Na ovogodišnjem četvrtom izdanju big game natjecanja Offshore World ChallengePoreč 2018, na kojem su sudjelovale ukupno 52 natjecateljske ekipe u tri natjecateljska dana, ulovljeno je ukupno 37 riba. Iz mora je izvučeno 13, dok je 24 tuna neozlijeđeno pušteno u more. Izrazito dobri vremenski uvjeti, atraktivno vaganje ulovljenih kapitalaca i odličan glazbeni repertoar na porečku Rivu su privukli brojne zainteresirane svih uzrasta i iz različitih govornih područja, a okupljeni su imali posebnu priliku na javnom vaganju prvi put u četiri godine koliko se turnir održava vidjeti ribu lampugu, koje inače nema puno na sjevernom Jadranu.