Jubilarna 35. slikarska kolonija Riviera ove je godine okupila šest renomiranih umjetnika koji su tijekom sedmodnevnog boravka u ugodnom ambijentu hotela Valamar Riviera (od 9. do 16. rujna) stvarali svoja nova umjetnička djela koja ostaju u fundusu naše kompanije.

Porečka slikarska kolonija pokrenuta je 1983. godine, a tijekom 34 godine brojni su se svjetski umjetnici odmarali u Poreču te uz sunce, more i urbanu ljepotu porečkih ulica i trgova tražili inspiraciju za slike i skulpture. Na slikarskoj koloniji sudjeluju umjetnici iz Austrije, Francuske, Španjolske, Slovenije i Hrvatske, a među njima su austrijska akademska umjetnica Renate Krammer, članica brojnih kulturnih projekata i inicijativa kao što su Museum Frauen Circus i Kunstverein Kärnten te njezin sunarodnjak Alois Neuhold koji iza sebe ima izložbe u Frankfurtu, Zagrebu, Ljubljani, Bruxellesu, Pragu, Tallinnu i mnogim drugim europskim gradovima. Na koloniji sudjeluju i Adrián Segura, španjolski umjetnik s francuskom adresom čiji se radovi nalaze u brojnim galerijskim i virtualnim zbirkama, a izlagao je na 80-ak samostalnih i grupnih izložbi u Španjolskoj i svijetu te Rafa López, profesor na fakultetu Primijenjenih umjetnosti u Sevilli i dobitnik mnogih nagrada i priznanja. Uz njih su tu i slovenska umjetnica Klementina Golija, čije je radove publika mogla vidjeti na brojnim izložbama u Europi, među kojima je i ona u madridskoj galeriji Desiree Lieven te mlada umjetnica iz Hrvatske Margarita Rakić, koja je sudjelovala u izradi ilustracija za edukativnu slikovnicu Ljušture pričaju te vodila likovnu radionicu Bicikliranje recikliranje u sklopu novigradskog festivala Arterija.

Od ove je godine umjetnička voditeljica programa dr. sc. Jerica Ziherl, ravnateljica Muzeja Lapidarium iz Novigrada, koja zamjenjuje dugogodišnjeg voditelja i prijatelja Slikarske kolonije umjetnika Đanina Božića.