U hotelu Tirena krajem ožujka održan je 15. Mediteranski sajam zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva, specijalizirana manifestacija koja se profilirala kao najznačajnija sajamska priredba na području ekološke, tradicijske poljoprivrede i ostaloga zelenog poduzetništva u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, kao i na razini cijele Hrvatske.

Sajam promovira domaće kvalitetne proizvode, a održan je i niz edukativnih okruglih stolova, predavanja, prezentacija te atraktivnih kulturno-zabavnih i gastronomskih sadržaja. U sklopu sajma održana je gastronomsko-literarna prezentacija i kuharska radionica Veljka Barbierija, a u povodu Svjetskog dana voda (22. ožujka) Udruga za očuvanje hrvatskih voda i mora „Slap“ organizirala je savjetovanje o problematici voda. Inače je u travnju 2005. sa sajma pokrenuta i ostvarena ideja o proglašavanju Dubrovačko-neretvanske županije županijom bez genetički modificirane hrane (GMO free).

„Velika je stvar što smo na početku imali tri, a danas više od četiri tisuće certificiranih proizvođača. To je pokazatelj da Hrvatska zna i može proizvoditi kvalitetno i dobro, što je naša strateška prednost. Nadam se da ćemo iskoristiti priliku kao zemlja bez GMO-a te ponuditi hrvatski, kvalitetni, domaći proizvod na samo za svojim stolom, nego i u Europi i svijetu. Za to imamo potencijala, ali se moramo uozbiljiti te pametno iskoristiti sve resurse“, riječi su hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir, inače kume 15. Mediteranskog sajma.

Na 15. Mediteranskom sajmu izlagalo je oko 200 izlagača iz svih dijelova Hrvatske i susjednih mediteranskih zemalja. Sajam je i održan u organizaciji tvrtke Dubrovnik Sun d.o.o. uz suorganizatore iz Dubrovačko-neretvanske županije, Grada Dubrovnika, Hrvatske gospodarske komore – ŽK Dubrovnik, Obrtničke komore Dubrovačko-neretvanske županije, Razvojne agencije Grada Dubrovnika DURA i Regionalne razvojne agencije Dunea d.o.o.