Dubrovački zimski festival u organizaciji Grada Dubrovnika, TZ grada Dubrovnika i Dubrovačkih ljetnih igara na više je lokacija u gradu ponudio stotinjak kulturnih, zabavnih, gastronomskih i humanitarnih sadržaja za sve uzraste.

U fokusu ovogodišnjega petog izdanja bili su djeca i mladi pa je, osim dječjeg dočeka uz Miu Negovetić i Super cover band, za najmlađe na Stradunu organizirana Božićna bajka te stanica Sjeverni pol u Luži s brojnim radionicama, igrama, predstavama, plesom i pjesmom. Bogat sadržaj za najmlađe nudio je i program Šarena zima u Uvali uz klizalište, nastupe lokalnih plesnih studija i trupa te mladih bendova i dječjih zborova, predstave i radionice.

Središnja je pozornica svih događanja bio Stradun na kojemu su se tijekom blagdana izmjenjivale domaće zvijezde: Petar Grašo, Prljavo kazalište, Soul fingersi, Alan Hržica, Detour, Hladno pivo, Željko Bebek, Opća opasnost, slavni The Gipsy Kings te dubrovački bendovi Teatar, Art bend i Valetudo. U novih 365 dana Dubrovčane i goste uveli su Nina Badrić i Tony Cetinski. Za sam početak nove godine plesalo se uz Dubrovački simfonijski orkestar na Orlandovu balu, okupljeni su mogli uživati uz kamenice i pjenušac, a prvu je večer nove godine pjesmom uljepšala i popularna klapa Rišpet.

Drugu godinu zaredom dubrovačka adventska događanja obilježava i veliki božićni koncert Dubrovačkoga simfonijskog orkestra s gostima u Hotelu Valamar Lacroma Dubrovnik. Za odličan ugođaj i večer za pamćenje pobrinuli su se i tenor Domagoj Dorotić, sopranistica Martina Zadro, dubrovački izvođači Sara Žuvela, Maja Grgić, Doris Kosović, Vedran Ljubenko te klapa Kaše i ženska klapa FA Linđo.

DUBROVAČKI ZIMSKI FESTIVAL U BROJKAMA:

 • održano 50-ak programa za djecu i obitelji
 • 14 koncerata domaćih zvijezda
 • više od 1000 darova podijeljeno djeci tijekom Božićne bajke
 • više od 5000 gostiju na dočeku Nove godine (podatci e-Visitora).


Advent u Poreču: 
Rekordan broj gostiju na najljepšoj istarskoj adventskoj priči

Koncerti, dječje predstave, Porečka bajka, besplatno klizanje i druženje uz bogatu gastronomsku ponudu… Sve to i još više ponudio je Advent u PorečuTreće izdanje Adventa u Poreču može se pohvaliti još bogatijim i raznovrsnijim programom. I ove su godine posjetitelji bili posebno oduševljeni besplatnim klizalištem te uprizorenjem živih jaslica u suradnji sa sv. Lovrečom.

Porečani i gosti uživali su i u odličnim koncertima Elementala, Alena Vitasovića i Šajete, Gustafa, Psihomodo popa, Night Expressa, Bijelo dugme tribute benda i ostalih te u popularnim druženjima vikendima ujutro uz degustaciju slastica na Slatkom jutru i uz bakalar i vino na badnje jutro. Novogodišnji vikend obilježili su Dječji doček u podne, veliko finale na Trgu slobode uz legendarnog Zdravka Čolića i, za one s nešto drugačijim glazbenim ukusima, zabava na Trgu Matije Gupca uz DJ-a Dejvida.

Mališani će još dugo pamtiti druženje i fotografiranje s Djedom Mrazom i vilenjacima, zabavne predstave, bajke Tete pričalice u Kućici Djeda Mraza i Porečku bajku u Vili Polesini. U kazališnoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta održan je tradicionalni koncert gospela i brojne dječje predstave, a Gradska knjižnica Poreč nudila je brojne tematske radionice i druženja. Na Adventu su se redovito predstavljale i razne porečke udruge, a uspješno je bilo i premijerno humanitarno izdanje Adventske utrke Poreč.

POREČKI ADVENT U BROJKAMA

 • od 2000 do 4000 posjetitelja dnevno
 • do 1000 klizača na besplatnom klizalištu svakoga dana
 • održano 30-ak koncerata
 • 1000 porcija bakalara podijeljeno na badnje jutro
 • 1400 darova podijeljeno djeci na Porečkoj bajci
 • 120 sudionika Adventske utrke Poreč.

Od 21. prosinca do 6. siječnja zabilježeno je:

 • dodatnih 6,45 % u dolascima (ukupno 9907) te 8,46 % u noćenjima u odnosu na isto razdoblje prošle godine
 • porast broja domaćih gostiju (od čak 44 %)
 • najbrojniji gosti: Austrijanci, Talijani i Nijemci.

Božić u Labinu: Trodnevna čarolija u srcu Istre

Božićnu je čaroliju u prosincu ponudio i pitoreskni Labin. Treće izdanje trodnevne manifestacije Božić u Labinu u ulicu Zelenice dovelo je adventsko selo, koncerte, programe za djecu i bogatu ugostiteljsku ponudu. Građane i posjetitelje Labina prvog su dana uveseljavali pjevač i poznati zabavljač Istre i Kvarnera Mario Lipovšek Battifiaca, a posebnost večeri bilo je paljenje dekorativne i nove blagdanske rasvjete.

Drugi je dan obilježio nastup najpoznatijega hrvatskog pop-rock sastava Prljavog kazališta. Nakon koncerta uslijedio je ponoćni vatromet te nastup poznatog istarskog DJ-a Nikole Z Kukurini. Posljednji dan manifestacije zaokružio je nastup poznatoga beogradskog Queen Real Tribute Band. Jutarnji termini bili su rezervirani za najmlađe posjetitelje pa su djeca uživala u predstavi Teatra Naranča Djed Mraz ide u penziju i drugim dječjim predstavama, igri s vilenjacima, a poseban trenutak svakako je bilo dijeljenje božićnih poklona.

Božić u Labinu obilježila je i humanitarna akcija u organizaciji Udruge žena Mendula za pomoć teško bolesnoj sugrađanki Mariji Kuzmančev Bembić te humanitarna lutrija organizirana uz pomoć Turističke zajednice Labin-Rabac.

Advent na Rabu: Još jedno uspješno izdanje najljepšeg otočnog adventa

„Možemo slobodno reći da je ovaj četvrti po redu Najljepši otočni advent programom bio najsadržaniji“, ponosno su istakli organizatori rapskog adventa najavljujući kako su već počeli s pripremama za idući još bogatiji program. Četvrto izdanje Najljepšeg otočnog adventa donio je nikad bogatiji program. Rabljane i njihove goste zabavljali su popularni Neno Belan i Fiumensi te Željko Bebek, a veliko finale i doček Nove godine obilježio je koncert Doris Dragović.

Ovogodišnji zabavni program obuhvatio je i nastupe domaćih klapa i zborova te ostale atrakcije kao što su božićno-novogodišnji vlakić, žive jaslice, program na badnje jutro i brojne druge. Osim Trga Municipium Arba, ove je godine važnu ulogu dobio je i Trg sv. Kristofora s klizalištem, a jedna je od posjećenijih lokacija svakako bio i bajkovito okićen park Dorka, mjesto tradicionalnog paljenja adventskih svijeća.

Ovogodišnja je novost i održavanje 1. Novogodišnje utrke na Rabu u organizaciji Triatlon kluba Rab. Time su se u adventski program uključile i sportske aktivnosti, a odličan odaziv prijavljenih natjecatelja samo je potvrda sportskog duha kojega na prvom europskom otoku sporta ne manjka. Najljepši otočni advent ostvario je i pozitivne turističke rezultate te tako potvrdio da je uz poznatu Rabsku fjeru postao motivom dolaska na otok.

Stoga i ne čudi što su organizatori (Grad Rab, TZ Grada Raba i Pučko otvoreno učilište Rab) već prionuli na posao i počeli osmišljavati još više novih i zanimljivih sadržaja koje će na idućem adventu oduševiti i Rabljane i turiste svih generacija i ukusa.

ADVENT U BROJKAMA

U razdoblju od 24. prosinca 2018. do 2. siječnja 2019. zabilježeno je;

 • više od 1000 dolazaka (porast od 213 % u odnosu na 2018.)
 • gotovo 4500 noćenja (porast od 95 %)
 • najviše gostiju iz Austrije, Hrvatske, Švicarske, Njemačke i Slovenije.