Tko kaže da se karnevali moraju održavati samo u doba poklada?

Zašto ne bismo, recimo, uživali u karnevalskom šarenilu i veselju i ljeti? Upravo tako razmišljaju i naši kolege u Naturist Resortu Solaris, u kojemu je već 38. godinu zaredom prva subota u kolovozu rezervirana za veliki tradicionalni karneval. Cjelokupno karnevalsko veselje počinje tjedan dana ranije, karnevalskim tjednom koji obiluje mnoštvom zabavnih aktivnosti i programa s temom karnevala. U tom se tjednu biraju kralj i kraljica karnevala koji potom sudjeluju u karnevalskoj povorci, organizira se i dječji karneval, a tijekom animacijskih aktivnosti i radionica u Mini klubu izrađuju se maske. Kamp u tom razdoblju živi u potpuno drugačijem ozračju od uobičajenog jer gosti na parcelama izrađuju maske, svi nekamo žure i traže različite materijale za izradu maski, u zraku se gotovo može osjetiti zdravi natjecateljski duh, svi su tajnoviti i vješto skrivaju maske od ostalih gostiju spremajući se za veliko subotnje finale.

A samo je finale uistinu bilo impresivno. Ove je godine sudjelovalo gotovo 430 sudionika iz devet zemalja organiziranih u 38 grupa, a osim gostiju kampa s nama su feštale i grupe iz okruženja te grupe iz ostalih kampova i PC-a naše grupacije. Sudjelovali su tako Camping Resort Lanterna, Natursitički kamp Istra i Valamar Club Tamaris te menadžment tim Naturist Resorta Solaris! Šarena je karnevalska povorka, kao i do sada, krenula s recepcije te prošla kampom da bi se na kraju kod glavne pozornice grupe predstavile žiriju koji nije imao lak zadatak izbora najbolje pojedinačne maske, manje grupe i velike grupe. No bez obzira na ishod i pobjednike, bit je karnevala zabava i odlično raspoloženje što se, naravno, nakon spektakularnog vatrometa u ponoć, nastavilo uz glazbu do dugo u noć.

ZALJUBLJENIK U KARNEVALE

Koliko se naši gosti svake godine užive u karnevalsko ozračje najbolje je vidljivo iz pisma našega stalnog gosta – Davide Destradi živi za karnevale i redovito osvaja nagrade u kampu Solaris:

„Stalni sam gost kampa Solaris od 1986. i zaljubljenik u karneval. Tijekom cijele godine razmišljam o tome kako ćemo moja grupa i ja izmamiti osmijehe i emocije na sljedećem karnevalu u Solarisu. Kada sam još 1997. u kinu gledao film Titanic, odmah sam zamislio pokretnu košaru iz supermarketa koja će postati trup našega broda. Godine 2009. s maskom iz filma Avatar pomislio sam ‘Ok! Blizu smo Tara… U kolovozu ćemo svi biti obojani u plavo’. Inače naša grupa okuplja 30-ak ljudi, među kojima ima mehaničara, inženjera, krojača i jedna dvorska luda… A to sam ja! I jedini nam je slogan kao misao vodilja: zabava! Važno je da se zabavljamo i zabavljamo publiku… I žiri. Tajna je uspjeha pri izradi maske korištenje jednostavnih materijala kao što su karton ili pak-papir. Iz brojnih karnevala na kojima sam sudjelovao izdvajam maske Luna park, Egipćani, Jamaica i U dubini Vala… mar s predivnom sirenom s brkovima. Danas smo presretni i slavimo uz pršut i sir koje smo osvojili i ove godine s maskom Sol… Air… is Beautiful (tema je bila sve što leti). Već sada kroz smijeh razmišljamo o idejama za sljedeći karneval.“