Naš Ivan Ergović, izvršni šef kuhinje u hotelu Valamar Riviera, donosi nam svoj izvorni recept za sočni kolač od mrkve. Uz detaljne upute našeg chefa, lako ćete ga pripremiti kod kuće i uživati u desertu koji naši gosti obožavaju.

Biskvit od mrkve i oraha

190 g ribane mrkve

130 g šećera

90 g suncokretova ulja

65 g brašna

1,8 g praška za pecivo

1,8 g soli

1,8 g sode bikarbone

1,8 g cimeta

40 g jaja

25 g mljevenih oraha

Krema od naranče i mrkve

115 g pirea od naranče

90 g pirea od mrkve

115 g žumanjaka

130 g jaja

120 g šećera

5 g želatine “gold”

140 g maslaca

Mousse s krem sirom

80 g šećera

25 g vode

50 g žumanjaka

180 g krem sira

5 g želatine “gold”

180 g vrhnja za šlag

PRIPREMA

Mrkvu naribajte na što sitniji ribež. Mokre i suhe sastojke izmiješajte u zasebnim zdjelama. Mokre sastojke izmiksajte pa im dodajte suhe. Biskvit pecite 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva, u kalupu dimenzija 27×22 cm ili u kalupu za torte promjera 22 cm.

Naranču za pire treba filetirati i izmiksati. Mrkvu ogulite i stavite je kuhati, pa je, kad je kuhana, s narančom izmiksajte štapnim mikserom. U posudu dodajte jaja, žumanjke i šećer te ih miješajte na vodenoj pari dok smjesa ne postigne 74 Celzijeva stupnja, a zatim dodajte želatinu koju ste natopili u hladnu vodu, pire od mrkve i naranče te maslac i izmiksajte štapnim mikserom. Smjesu ulijte u kalup ili, ako radite tortu, u manji obruč, tako da bude 4 centimetra manji od torte koju ste predvidjeli. Smjesu stavite u zamrzivač.

Za mousse od krem sira, svi sastojci moraju biti sobne temperature. Žumanjke stavite u zasebnu zdjelu, kao i krem sir, a želatinu u hladnu vodu da nabubri. U drugu posudu uspite šećer i vodu te kuhajte, kako biste dobili šećerni sirup, do temperature od 120 Celzijevih stupnjeva. Za to vrijeme miksajte žumanjak. Kad šećerni sirup postigne potrebnu temperaturu, ulijte ga u žumanjke neprestano miksajući. Dodajte krem sir i želatinu koju ste prethodno rastopili, dobro izmiješajte i zatim dodajte i polutučeni šlag. Masu ulijte u kalup.