Putovanja za uspješan kraj sezone organizirali su i naši kolege iz Dubrovnika. Dok su neki otkrivali okolicu, drugi su se uputili na malo dalja odredišta. Uz puno smjeha, glazbe i veselja vratili su se bogatiji za nova iskustva. I odmorniji za nove pobjede.

Slavonijo ravna

Osijek, Vukovar, Ilok i Đakovo bili su odredišta stotinjak zaposlenika hotela Valamar Lacroma Dubrovnik. Posjet kontinentu i slavonskim ravnicama dugo se planirao, a dojmovi se i danas prepričavaju. Najveći slavonski grad Osijek (rimska Mursa) oduševio je svojom poviješću, starom Tvrđom i životom uz rijeku Dravu. Ujedno za Osijek kažu da je grad s najviše zelenila i zelenih površina u Hrvatskoj jer se na području grada nalazi 17 parkova ukupne površine 394 000 m². Đakovo je „srce Slavonije“ i osvaja toplinom maloga grada, kulturnim i sakralnim znamenitostima (poznata đakovačka katedrala, crvena od opeke koja je i ispečena u Đakovu) te poznatom ergelom lipicanaca poznatoj diljem Europe. Dalje prema istoku nalaze se Vukovar i Ilok. Ranjeni u nedavnoj povijesti, gradovi i danas nose ožiljke, ali odišu posebnom toplinom široke slavonske duše. Posjet spomen-domu Ovčara posebno je ganuo naše kolege koji su se s putovanja vratili s mišlju o ponovnom posjetu našoj predivnoj Slavoniji.

Konavle

Sektor prodaje, marketinga i upravljanja prihodima, također 20-ak kolega, organizirali su team building u Konavlima. Do tamo se vozio „Renault 4 safari tour”. Prva je postaja bila Zavičajni muzej Konavala u Čilipima. U stalnome postavu muzeja izložene su ženske i muške narodne nošnje Konavala iz različitih perioda, ostalo tekstilno rukotvorstvo te nakit, oružje, glazbala, umjetničke slike, fotografije i drugi uporabni predmeti koji otkrivaju bogatstvo tradicije ovoga kraja. Otkrivanje zavičaja nastavljeno je u nedavno otvorenom Arheološkom muzeju Konavala u Franjevačkom samostanu svetoga Vlaha u Pridvorju. Nastanjene još u starijem kamenom dobu, Konavle su bile važno rimsko trgovačko-pomorsko središte te obiluju ostatcima i bogatim nalazištima. Nakon poučnog dijela naši su se kolege opustili uz domaća autohtona vina vinarije Brajković te prave konavoske specijalitete u Mlinici Šapro.

Otkrivanje Albanije

Više od 20 kolega iz centralnih službi za izlet su odabrali pomalo mističnu Albaniju. Na trodnevnom putovanju nije nedostajalo smijeha te se, kako nam kažu kolege, naučilo puno više o toj zanimljivoj državi. Prvoga su dana posjetili Skadar te uživali u tradicionalnim albanskim jelima i glazbi karakterističnima za sjeverni dio Albanije u restoranu Tradita Geg & Tosk te dan priveli kraju u glavnome gradu Tirani. Sljedeći ih je dan odveo u južni dio Albanije, u biser osmanske arhitekture srednjovjekovni grad Berat. Nazivan i „gradom tisuću prozora“ danas je muzej na otvorenom i najslikovitiji grad u Albaniji koji se nalazi pod Unescovom zaštitom. Na putu prema Dubrovniku naši su kolege posjetili i Skenderbegov grad Kruju. Bilo je to veoma poučno putovanje te su istinski sretni što su mogli posjetiti zemlju koja nije visoko na popisu turističkih zemalja, ali je i te kako vrijedi doživjeti iz prve ruke.