Jesen je doba koje u Valamaru posebno volimo. I to ne samo zbog njezinih boja ili, ako ćemo biti poslovni, kraja još jedne uspješne turističke sezone. Vrijeme je to kad naši kolege posve zasluženo organiziraju izlete i otkrivaju ljepote kontinentalne Hrvatske i susjednih zemalja, kao i naših destinacija.

Zaposlenici PC-a Pical i Centralne kuhinje odlučili su tako posjetiti otok Rab. Otkrili su čari otoka sreće, upoznali grad Rab, osladili se Rabskom tortom te kušali delicije koje su im pripremili u Restoran i wine baru Veritas. Zahvaljuju domaćinima, hotelu Valamar Padova, što su im uz savršen boravak osigurali izuzetno lijepo i sunčano vrijeme.

Ekipa iz Solaris Camping Resorta organizirala je izlet do naših susjeda u Sloveniju. Odredište: Terme Olimia. Kad smo ih pitali kako im je bilo, odgovorili su nam u rimi:

Ove godine ponovno skupa svi

Na “točanje” u OLIMIJU krenuli smo mi.

OLIMIA, radost  prava,

fešti u bazenima nema kraja.

U sauni se bez gaća biti mora, mi smo naturisti – nama to je fora!

Srne, jeleni, čokolada, vino, sir, “bira“…

svašta tu u okolici ima,

tome putu nema kraja niti mira.

I noć je bila kratka, a fešta do jutra slatka.

Tužni doma ići moramo,

putem i zagorske brege naše pozdravljamo.

I tim hotela Valamar Zagreb odlučio se za izlet preko granice te je u Novom Sadu u Vojvodini proveo dva prekrasna dana. U neposrednoj blizini Novog Sada, na Salašu 137, uživali su u domaćoj hrani i piću uz autentični ambijent salaša i lokalnu muziku vojvođanske ravnice. A s puta su nam donijeli i jednu zanimljivost. Naime, u ambijentu čenejskog Salaša 137 snimljen je spot za pjesmu “Žuta ruža” legendarnog Željka Bebeka i grupe The Frajle.

Red smijeha, red veselja, red zabave, red običaja i red kulture – to je, ukratko, opis izleta tima hotela Valamar Crystal koji se zaputio u srce Hrvatskog zagorja. Na samom izvoru prirodne ljekovite termalne vode u Donjoj Stubici, u Termama Jezerčica okrijepili su dušu i tijelo, a potom su na tren napustili današnjicu, nakratko bili u lovu na divlje životinje i okruženi prirodom, bez nebodera, mobitela, kompjutora i GPS-a. Postoji li uopće takvo mjesto?

Da, u Muzeju krapinskih neandertalaca, koji s najnovijim tehnološkim dostignućima uz brojne vizualne, olfaktivne i druge senzacije slovi za jedan od najmodernijih muzeja svijeta. U muzeju je prikazan fascinantan svijet neandertalaca, vrijeme samog početka svijeta, a vidjeli su i rekonstrukciju evolucije svemira te na tren osjetili svu snagu prapočetka. Kažu nam da su još pod dojmom jer je sve izgledalo i više nego stvarno.

Jeste li znali…

… da je na području Krapine šetao pračovjek prije čak 130.000 godina, na samom početku velikog ledenog doba? Tadašnju je Europu naseljavalo tek nekoliko desetaka tisuća ljudi, a na prostoru Panonske ravnice i okolnih krajeva bilo ih je samo oko tisuću, pa je krapinska zbirka pravo malo čudo i sa znanstvenog stajališta veliki “uzorak”, koji je od 1899. do 1905. na nalazištu Hušnjakovo prikupio i svijetu predstavio Dragutin Gorjanović Kramberger. Najvredniji dio zbirke čini oko 3000 paleoantropoloških ostataka, manje ili više sačuvanih ljudskih i životinjskih kostiju i kamenih izrađevina.

… da je u zbrci krapinskih neandertalaca (ima ih sedamdesetak) najstarija osoba imala 40 godina? Većinom su to bili mladi ljudi koje je smrt zadesila u dobi od samo 14 godina.