Upravni odjel za turizam Istarske županije i Institut za poljoprivredu i turizam organizirali su u hotelu Valamar Diamant konferenciju „Održivo upravljanje plažama“ na čijem se otvorenju okupljenima obratio i istarski župan Valter Flego:

„Od 2015. do danas u plaže diljem Istre zajedno s općinama i gradovima te Ministarstvom turizma uložili smo oko 130 milijuna kuna. Zahvaljujući tim investicijama omogućena je diversifikacija naših plaža pa danas imamo primjerice sportsko-rekreacijske, obiteljske ili, na što sam posebno ponosan, prvu terapeutsku plažu na Jadranu u sklopu Bolnice za ortopediju i rehabilitaciju ‘Dr. Martin Horvat’ u Rovinju.“ Župan također posebno značajnom smatra činjenicu što su sve plaže u Istri javno dostupne i lokalnom stanovništvu i gostima.

Konferencija se organizira radi poticanja javnog dijaloga o odgovornom i održivom upravljanju plažama u Istri, a na njoj su predstavljeni konkretni primjeri iz gradova i općina iz Toskane, s Cipra i iz Istarske županije u kojima se testira i implementira model „Zelena plaža“. Model „Zelena plaža“ predstavlja primjer održivog modela upravljanja plažama na Mediteranu.