Ken Friedman (SAD / Švedska), Miroslav Pavlović (Srbija), Zoran Todorović (Srbija), Nikola Džafo (Srbija), Tanja Ostojić (Srbija / Njemačka), Koji Kamoji (Japan / Poljska), Józef Robakowski (Poljska), Jusuf Hadžifejzović (Bosna i Hercegovina), Boris Buden (Hrvatska) i Živko Grozdanić Gera (Srbija) bili su sudionicima ovogodišnjeg izdanja projekta Umjetnik na odmoru, koje se održava već šestu godinu zaredom. Valamar je u Poreču do sada ugostio više od 60 umjetnika koji su ostavili važan trag u kulturno-turističkoj ponudi Istre, a Valamar dodatno istaknuli kao mjesto koje zaista nudi „dodanu vrijednost“ na sve svoje ponude.

Ekskluzivna izložba ove je godine ponovno postavljena u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem Poreč u Galeriji Zuccato, a prikazala je seriju radova Slika umjetnika Radomira Damnjanovića Damnjana u kojima on preispituje slikarstvo kao medij. Nakon te izložbe otvorena je i izložba Živka Grozdanića Gera Alegorije. Grozdanićev je umjetnički rad provokativan. Instalacije poput Meteorske kiše ili Made in China su, prema pisanju teoretičara Miška Šuvakovića, „pokazne i figurativne konstrukcije političkog narativa o intenzitetu javne i tajne, metafizičke i fetišističke, vjerske politike u tranzicijskom društvu”.

Uz umjetnike je u Poreču bio i Ješa Denegri, istaknuti povjesničar umjetnosti i profesor, Sarah Wilson, predavačica na Courtould Institute of Art u Londonu te Zsuzsanna Feher iz Ludwigova muzeja u Budimpešti. S umjetnicima se u sklopu projekta družio i Rastko Močnik, slovenski sociolog, teoretičar i prevoditelj.

Nastavak projekta Umjetnik na odmoru 2017. / Valamar ugledat će svjetlo dana u proljeće 2018. g. jer će u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti biti održana izložba, prezentacija projekta i radova nastalih ovoga ljeta u Poreču.