Projekt „Volimo Jadransko more“ provodi se već treću godinu za redom unutar Valamarova programa društveno odgovornog poslovanja „Čuvajmo prirodne ljepote i okoliš u kojem poslujemo i živimo“

Da ljubav prema moru ne znači samo kupanje, ribolov i jedrenje, već i brigu o njegovom očuvanju i ljepoti, pokazuje Valamar Riviera jer  već treću godinu za redom provodi donacijski program čišćenja plaža i podmorja.

Program je prigodno nazvan „Volimo Jadransko more“, a provodi se unutar Valamarova programa društveno odgovornog poslovanja „Čuvajmo prirodne ljepote i okoliš u kojem poslujemo i živimo“, s ciljem aktivnog podupiranja projekata namijenjenih zaštiti jadranske obale i mora koji podižu svijest o važnosti očuvanja morskog okoliša te doprinose očuvanju zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta i njihovih staništa. U 2016. godini konkretne akcije čišćenja plaža i podmorja osigurat će dodanu vrijednost Valamarovim nastojanjima na području zaštite okoliša i održivog razvoja.

U Rapcu je ovogodišnja akcija krenula posljednjeg vikenda u lipnju te su članovi nogometnog kluba Rudar iz Labina skupljali otpatke s plaža i parkova iznad plaža na potezu od rabačke plaže Girandella (Grill) do plaže podno hotela Valamar Bellevue. Naime, ispod turističkog naselja Girandella nalazi se predivna šljunčana plaža sa stjenovitim i betoniranim dijelovima koja je nagrađena Plavom zastavom, potvrdom kristalne čistoće mora što je jedan od važnih kriterija za goste pri odabiru destinacije za ljetovanje. Naravno, i plaža Bellevue Hotel & Residence nosi oznaku Plave zastave, ispod je niz plaža s oblucima, kao i stijene stotinjak metara ispod hotela.

Akcija čišćenja započela je u petak, a nastavljena u subotu kada su rukometaši RK Mladog Rudara iz Labina skupljali otpatke u Valamarovu kampu Tunarica.

playa2

U nedjelju je na red došlo i čišćenje podmorja, tijekom kojega su članovi Društva podvodnih aktivnosti (DPA) Rabac također u kampu Tunarica prikupili jedan cijeli kamion smeća! Iako je strogo zabranjeno bacati bilo kakav otpad u more, tijekom akcije je izronjeno mnogo stvari čije mjesto sasvim sigurno ne bi trebalo biti na morskom dnu.

Ekipa NK Rudara, koja je skupljala otpad na potezu od Grilla Girandella prema hotelu Valamar Bellevue, najčešće je nalazila odbačene salvete i tetrapak pakiranja, odnosno materijal kojemu ne samo da nije mjesto na plaži, nego ga je moguće i reciklirati.

RK Mladi Rudar su u Tunarici najviše sakupili plastičnih kanti od ulja, razne komade željeza, ostatke suncobrana i ponešto papira.

DPA Rabac je, čisteći podmorje u Tunarici, skupio mnogo stakla i plastike, starih brodskih konopa, željeza te automobilskih guma.

Morski okoliš dragocjena je i iznimno važna baština koju bismo zajednički trebali očuvati ,a ova akcija ima dva pokazatelja. Jedan je, nažalost, da je još uvijek puno onih koji, unatoč brojnim upozorenjima, morsko dno doživljavaju kao vrstu prirodne kante za smeće. Srećom, s druge su strane oni koji iz godine u godinu svojim primjerom podsjećaju da moramo paziti kakav ćemo svijet ostaviti generacijama koje dolaze.