Na ovogodišnjoj Loparskoj noći održanoj 12. kolovoza u parku Kapić sudjelovalo je oko 150 kostimiranih sudionika mještana Lopara, koji su u više od 30 radionica brojnim gostima i mlađim naraštajima prezentirali umijeća, zanate i običaje svojih starih.

Tisuće posjetitelja mogli su vidjeti loparsku narodnu nošnju, loparske maske koje su specifične za ovo mjesto pa je stoga i pokrenuta procedura njihova upisa na Listu nematerijale kulturne baštine RH, razne stare uporabne predmete i alate, a mogli su se uključiti i u različite radionice te se okušati u oplitanju bocuna konopom, izradi glinenog posuđa na tradicionalnom lončarskom kolu, obradi vune, vrcanju meda, boćanju i ostalim aktivnostima. Uz to se moglo kušati domaća jela spravljena po tradicionalnim recepturama poput sočiva, crnog rižota, salate od hobotnice, sipe s makarunima, šuljčića, fritula i ostalih delicija ili popiti rakiju netom isteklu iz lambika te vino spravljeno po antičkom receptu…

Sve je bilo začinjeno pjesmom i plesom članova KUD-a San Marino, ŽK Užanca i Loparskih pučkih pjevača, a vrhunac večeri bio je ispraćaj svetog Marina uz spektakularni vatromet. Za bogatu ugostiteljsku ponudu pobrinulo se vrijedno osoblje Imperiala d.d., a za glazbeni dio grupa Saturnus iz Zagreba koja je okupljeno mnoštvo zabavljala do ranih jutarnjih sati. Svojom je posjetom Loparsku noć uveličao predsjednik Sabora RH g. Gordan Jandroković s obitelji.

Prezentirajući bogatu baštinu i nudeći kvalitetne autohtone proizvode udruga i lokalnih OPG-ova turistima i mlađim generacijama prenosi se tradicijski kod duboko ukorijenjen u duh Lopara i pritom se bitno obogaćuje loparska turistička ponuda. Organizatori su TZO Lopar i CZK Lopar uz pokroviteljstvo Općine Lopar i naše kompanije.