Znanost postaje nezamjenjiv dio naše svakodnevice, a potrebu za obrazovanjem i unapređivanjem u jednom od najzapostavljenijih segmenata u znanosti prepoznala je i naša kompanija.

U sklopu programa Obogatimo turističku ponudu donirali smo 10 tisuća kuna Astronomskom društvu u Višnjanu i time pomogli njihovu radu. Ovim programom Valamar Riviera želi poticati kulturne, gastronomske i zabavne manifestacije te sve projekte i inicijative koji pospješuju privlačnost destinacije.

Astronomsko društvo predvodi Korado Korlević, koji se može pohvaliti velikim životnim pothvatima, no on to ne gleda na taj način jer mu najveće zadovoljstvo predstavlja prenositi znanja budućim naraštajima i osvješćivati javnost koliko smo maleni spram veličine svemira.

04

VIV: Kada ste otkrili interes prema zvijezdama?

Astronomija i dinosauri vjerojatno su najčešće dječje teme. Moći ih potom spojiti u životu u jednu cjelinu pa tragati za potencijalno opasnim objektima za planet Zemlju uistinu je na neki način produljivanje djetinjstva.

VIV: Što vas je potaknulo da krenete u tom smjeru?

Pitanja, mnoštvo pitanja bez odgovora. Postojala je ideja da bi se na neka od njih možda moglo naći odgovor. Tada nisam očekivao da se za svaki pronađeni odgovor otkrije još nekoliko pitanja.

VIV: Jedan ste od najproduktivnijih tragača za asteroidima svih vremena. Kako ste se osjećali kada Vam je dodijeljena ta titula?

Na ljestvici najproduktivnijih tragača svih vremena smješten sam među prvih deset, točnije na sedmo mjesto, a najproduktivniji sam bio u razdoblju od 1998.do 1999. godine. Danas taj posao ne obavljaju ljudi nego roboti i oni su najproduktivniji. Ta se ljestvica najboljih ažurira jednom mjesečno i svi znaju „kako tko stoji“. Wilson Award je najvažnije priznanje koje se dodjeljuje kao nagrada za otkrivanje kometa. Obično kolege po tebi nazovu i nebesko tijelo, a otkriveni kometi automatski dobivaju i tvoje prezime. Ime i prezime ti se može u svemiru pojaviti svakih nekoliko godina, ali naš se posao ne radi zbog toga. Kao pedagoga daleko me više raduje iskreno „hvala“ bivšeg učenika koji izjavi da je u Višnjanu naučio kako se radi u znanosti.

VIV: Koliko je astronomija prepoznata kao znanost u Hrvatskoj?

Pa poprilično, u stvari iznimno je poznata ako se u obzir uzme u broj stanovnika, interes i broj astronoma koji iz Hrvatske odlaze u svijet. Na jednom međunarodnom kongresu jedan od šest prisutnih bio je porijeklom iz Hrvatske pa su ih od milja zvali Croatian astromafia :o)!

VIV: Kako funkcionira Vaš astrološki kamp i koliko polaznika pristiže svake godine?

Početna međunarodna jednogodišnja Visnjan School of Astronomy sada se organizira već deset puta godišnje i s trendom daljnjega povećanja. Astronomija je bila jezgra, ali sa širenjem na astrobiologiju, robotiku instrumenata i uvod u znanstvenu metodu pa sada pokrivamo znatno šire područje. Kampovi su zamišljeni kao mjesto na koje se djeca prijavljuju izravno, bez posrednika odnosno škola. Programi i rezidentni kampovi osmišljeni su za uzraste od 9 do 18 godina. Sam kamp traje od pet do deset dana, ovisno o uzrastu i temi. Broj učenika koje možemo primiti ovisi o sponzorima, a prošle je godine sudjelovalo više od od 350 sudionika na višednevnim radionicama. Postoje i turističke vrste programa koje traju nekoliko sati, a taj je program polazilo nekoliko tisuća učenika.

VIV: Je li zainteresiranost mladih manja ili veća u usporedbi s prijašnjim generacijama i što mislite o uzrocima trendova?

Danas djeca manje čitaju, ali pristupaju informacijama na drugi način, a time su efikasniji u učenju. Nekad su se bolje uspijevali fokusirati na problem. Informatizacija i pristup informacijama te konkurentnost sadržaja na mreži određuje zainteresiranost i stoga stalno pokušavamo uvoditi nove sadržaje i nove točke interesa. Astroturizam i istraživački turizam (tzv. programi family bonding) u svijetu su važan način kapilarnog informiranja djece i roditelja o svim mogućnostima pa je i to jedan od razloga zbog koji se počelo s tom djelatnošću i planira se snažan razvoj takvih aktivnosti u godinama koje dolaze.

VIV: Što smatrate svojim najvećim životnim uspjehom?

U stvari ne mislim da je on iza mene, nego ispred jer još nije ni dosegnut. Sav je višnjanski edukacijski projekt usmjeren na stvaranje sustava vrijednosti i prostornih uvjeta, koji će omogućiti svim zainteresiranim učenicima da se okušaju u ulozi znanstvenika, tehnologa ili učitelja i odluče žele li u nastavku karijere pripadati tom svijetu.

Samo Astronomsko društvo Višnjan i istoimena zvjezdarnica djeluju već 40 godina kao neprofitne organizacije i upravo je s ove zvjezdarnice otkriveno mnogo malih tijela Sunčeva sustava. Osim astronomije, društvo također provodi mnoge edukacijske projekte s vrhunski motiviranim i darovitim učenicima u STEM-području. Za vrijeme njihova postojanja otkrivena su čak tri kometa, od kojih je dva otkrio sam Korado. Svojim doprinosom i marljivim radom tijekom 40 godina izrađeno je čak 11 teleskopa za proučavanje bespuća svemira, otkriveno je 1420 asteroida, a do danas broje čak 2115 alumnija. Misija je ove organizacije kroz rad i igru motivirati djecu da uče i prihvate svijet oko sebe. U sklopu programa darovite se mlade ljude želi pretvoriti u stručnjake i učitelje koji će prenositi svoje znanje i učiniti svijet boljim mjestom.