Misija je projekta prezentiranje naslijeđa prve avangarde boravkom svjetski priznatih avangardnih umjetnika u Valamarovim objektima

Umjetnik na odmoru projekt je autora Marinka Sudca pokrenut 2012. godine, a organiziran je u suradnji s Institutom za istraživanje avangarde i Kolekcijom Marinko Sudac. Ove je zime svojevrsni nastavak porečke priče doživio i u Zagrebu u kojemu je bila postavljena izložba Slovačka neoavangarda: Rudolf Sikora, Július Koller i Prvi otvoreni atelijer. Izložba je predstavila radove sudionika projekta Umjetnik na odmoru Rudolfa Sikore te radove Júliusa Kollera, a izloženi su i radovi te dokumentacija jedinstvenoga događanja Prvi otvoreni atelijer, održanog izvan konvencionalnoga muzejsko-galerijskog prostora, odnosno u privatnoj kući Rudolfa Sikore u Bratislavi 19. studenoga 1970. Toga su dana predstavljene najvažnije inovativne (čeho)slovačke neoavangardne umjetničke prakse 60-ih i 70-ih godina 20. stoljeća povezujući tri generacije umjetnika.

Misija je cjelokupnoga projekta Umjetnik na odmoru prezentiranje različitih naslijeđa prve avangarde gostovanjima svjetski priznatih avangardnih umjetnika koji će tijekom ljeta boraviti u Valamarovim objektima. Do sada je u sklopu projekta više od 50 međunarodno priznatih umjetnika provelo dio ljetnog odmora u Hrvatskoj, a prošle je godine u porečkoj galeriji Zuccato upriličena izložba Jiříja Valocha Moć nemoćnih, dok je umjetnica, spisateljica i performerica Katalin Ladik izvela performans inspiriran Porečom Circe di Parenzo. Uz njih su istaknuti umjetnici na projektu 2016. godine bili i osnivač pokreta Fluxus Philip Corner te Lev Nussberg, jedan od predvodnika ruskoga kinetizma i osnivač skupine Dvizheniye. Vjerujemo da će nas i ove pete jubilarne godine avangardni umjetnici ugodno iznenaditi svojim viđenjem društva i čovjeka.

Tradicionalna izložba u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, na kojoj će biti prikazani radovi tih i svih ostalih umjetnika koji su sudjelovali u projektu Umjetnik na odmoru 2016. godine, održat će se krajem svibnja i istodobno biti uvod u novo izdanje projekta 2017. godine.

Rudolf Sikora, koji je prošle godine boravio u Valamaru u sklopu projekta Umjetnik na odmoru, smatra se najznačajnijom osobom slovačke konceptualne likovne scene i jedan je od prvih umjetnika koji se u bivšoj Čehoslovačkoj sustavno bavio temom civilizacijske i ekološke prijetnje svijetu. Inicijator je kolektivnih događanja i utemeljitelj alternativnoga izložbenog prostora Prvi otvoreni atelijer u Bratislavi (1970.). Stvara u različitim medija poput slikarstva, crteža, grafika, fotografija, akcija, stvaranja objekata i instalacija.