Tijekom vikenda 21. do 23. rujna na otoku Rabu održano je međunarodno natjecanje 4. Mares Underwater Photo Marathon Cup, koje je ujedno bilo i Otvoreno državno prvenstvo u podvodnoj fotografiji. Prestižno natjecanje održano je u organizaciji ronilačkog kluba „Roniti se mora“ uz potporu Turističke zajednice grada Raba.

Ovogodišnji kup okupio je 55 natjecatelja i njihovih asistenata, ujedno vrsnih fotografa i reprezentativaca iz sedam država (Hrvatska, Slovenija, Mađarska, Srbija, Bosna i Hecegovine, Italija i Portugal). Sudionici su se natjecali u tri kategorije: riba, makro i ambijent s modelom ili bez njega koje su fotografirali DSLR (profesionalnim) ili kompaktnim (amaterskim) aparatima, a dva su natjecateljska zaranjanja održana u prelijepom akvatoriju Golog otoka.

Prvo mjesto Državnog prvenstva i nagradu Best of show u DSLR kategoriji osvojio je Damir Zurub iz RK „Roniti se mora“ iz Hrvatske, drugo mjesto pripalo je njegovom kolegi iz kluba Karlu Maćašu, a treće mjesto osvojio je Dalibor Andres iz RK Sisak. Pobjednik je UWPM Cupa u DSLR-u Nuno Goncalves iz Portugala, drugo mjesto osvojio je Grega Verč iz Slovenije, a treći je Karlo Maćaš iz Hrvatske.

U kompaktnoj kategoriji najbolji u Otvorenom državnom prvenstvu Hrvatske i u Mares UWPM Cupu bio je Karleto Vincan iz Hrvatske.

Osim za najbolje fotografije, nagrađeni su i najbolji podvodni modeli i timovi. Najboljim timom proglašen je RK „Roniti se mora“ iz Zagreba, drugo mjesto zauzeo je KPA „3. maj“ iz Rijeke Rijeka, dok je treće mjesto osvojila KPA „Adria Kraljevica“.