Svake godine povećavamo ukupan broj učenika turističko-ugostiteljskih zanimanja na praksi, a ove godine je u porastu i broj stipendista te učenika ugostiteljskih zanimanja domicilnih škola.

Organizacijom i mjerenjem kvalitete praksi, učenika i mentora upravlja naš Odjel razvoja sektora ljudskih potencijala.

„Poseban izazov predstavlja rad s učenicima koji se u ranoj adolescentnoj dobi, zbog odabrane prakse u Valamaru, odvajaju od obitelji, doma i prijatelja, te poznato i prijateljsko okruženje zamjenjuju novim grupama kojima se moraju prilagoditi na radnom mjestu, personalnom smještaju, druženju izvan prakse“, ističe Nevena Tolanov, voditeljica razvoja ljudskih potencijala u Valamaru.

Značajan doprinos ljetnoj praksi daje 54 mentora koji su ove sezone učenicima osnaživali stručne kompetencije i davali primjere i poduke iz radnih i životnih vrijednosti. Atraktivnost prakse u objektima Valamar Riviere je dobro poznata učenicima iz Nove Gradiške i Požege te Kapošvara, ali rastu upiti za praksu iz većih školskih centara u Zagrebu i kontinentalnoj Hrvatskoj.

Posebno nas veseli čuti komentare naših praktikanata čiji se početni strah odvajanja od obitelji i prijatelja za vrijeme prakse na kraju pretvorio u želju da se u naše objekte vrate i dogodine kao učenici ili stipendisti. Većina tvrdi kako im je praksa bila korisna te kažu da su više naučili kroz rad s našim mentorima i kolegama, nego u školskim praktikumima. Osjećaj pripadnosti u radnoj okolini, dobra ekipa te mentori koji su uvijek spremni dati savjet i pomoći, bitni su razlozi zbog kojih je nekolicina praktikanata i nakon odrađene prakse ostala raditi u Valamaru.

Međunarodna ljetna škola

dav

Drugu godinu zaredom studenti Međunarodne ljetne škole u organizaciji Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci posjetili su naš Lanterna Premium Camping Resort. Za goste je direktorica Danijela Zgrablić sa svojim timom organizirala vođeni obilazak kamping ljetovališta, dok je kolegica Tihana Milas iz marketinga održala prezentaciju o Valamar Rivieri i novom brandingu. Ovaj je studijski posjet dio znanstveno – razvojne suradnje Valamara i Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci.

„Odlično iskustvo i pozitivni dojmovi studenata koji su obavili praksu rezultirali su prvim posjetom sudionika Ljetne škole kampu u Poreču, u ljeto 2018. godine. Izvrsna prezentacija cjelokupnog poslovanja kompanije bila je ključna za odabir Valamara kao partnera i u ovogodišnjem programu Ljetne škole“, izjavio je Marko Tomljanović, voditelj Ljetne škole 2019.

Ovogodišnja Ljetna škola okupila je 25 sudionika, većinom studenata preddiplomskog i diplomskog studija, iz 11 zemalja.

Tradicija održavanja Ljetnih škola na Ekonomskom fakultetu u Rijeci, započela je 2005. godine te je tijekom svoje povijesti okupila više od 400 sudionika i predavača iz više od 50 zemalja Europe i svijeta. Međunarodnu ljetnu školu pod nazivom „Međunarodno okruženje i europske integracije” riječki Ekonomski fakultet organizira s ciljem upoznavanja stranih studenata ekonomskih, pravnih i ostalih studija s osnovama gospodarskog procesa integriranja u Europi, s osvrtom na Hrvatsku i zemlje jugoistočne Europe. Također ih se upoznaje s prednostima i izazovima procesa gospodarskog integriranja i poslovnog okruženja u svakodnevnom životu.

Mađari tradicionalno na praksi u Valamaru

Ugostiteljsko trgovačka strukovna škola “István Széchenyi” iz Kaposvára iz Mađarske, u suradnji s Valamar Rivierom u sklopu „Erasmus+“ projekta mobilnosti za učenike i osoblje u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju, ovo ljeto ponovno je dovela 36 učenika kako bi u sklopu ljetne stručne prakse u Valamarovim objektima usavršili svoje kuharske, konobarske i slastičarske vještine. Sudjelovanjem u ovom projektu, Valamar je dio velikog Erasmus projekta Alpen-Adria čiji je cilj omogućiti učenicima iz inozemstva razvoj vještina i praktično iskustvo.

Programom stipendiranja Valamar želi potaknuti i podržati mlade u Hrvatskoj u odluci da upišu i završe strukovno obrazovanje potrebno u turizmu. Bitan cilj je i kvalitetnije povezivanje i aktivno partnerstvo s obrazovnim institucijama u mreži budućih centara kompetencija. Svi Valamarovi stipendisti imaju atraktivne uvjete rada i razvoja kod poslodavca s certifikatom kvalitete u upravljanju ljudskim potencijalima.