Osim što nije ni sanjala da će u Valamaru ostati tako dugo, Helena je u međuvremenu iskoristila i sve pružene prilike za osobno i profesionalno usavršavanje, a zahvaljujući tome i napredovala u svome poslu.

Helena Erdeši je prije deset godina došla odraditi sezonu kao servirka u Valamarovuhotelu Pical. Danas je voditeljica bara u hotelu Valamar CollectionMareaSuites 5*, a u VIV-u vam donosimo njenu priču. Prvi posao koji je Helena Erdeši nakon srednje škole pronašla bio je posao konobarice. Tada je živjela u malom slavonskom mjestu gdje je završila trgovačku školu. “Pokazalo se da sam bila dobra u tom poslu. Volim ljude i vrijeme mi je brzo prolazilo. Dobro sam se snalazila u gužvi, nisam osjećala stres, bila sam brza i dobro sam pamtila”, navodi.

Početak u Valamaru

Nakon otprilike godinu dana počela je razmišljati da ode raditi negdje na more. Većina njenog društva činila je upravo to: prijatelji i poznanici odlazili bi na sezonu. Nije trebalo puno da se zapita zašto istu stvar ne bi učinila i ona. “Prijatelj mi je preporučio Valamar i ja sam se prijavila za posao u hotelu Pical, To je bilo na zimu, a već u ožujku trebala sam otići na razgovor u Poreč. Sjećam se da mi se hotel Pical činio užasno velik. Tada sam imala 19 godina, bila sam praktički dijete. Sve mi se to činilo ogromno, puno je ljudi u žurbi šetalo uokolo i imala sam veliku tremu”, ispričala je Helena.

Prvi dojmovi

Kaže i da je razgovor za posao na kraju ispao super. Odmah ju je direktorica hotela provela kroz hotel i drugim zaposlenicima predstavila kao moguću novu kolegicu. Navodi i da joj je upravo to bio jedan od najljepših prvih dojmova. Radni dan joj je počinjao u osam, kada bi kretao doručak, nastavlja prepričavati svoja prva radna iskustva u Valamaru. S prvom smjenom bi završavala u podne, dok je druga smjena počinjala u 18 sati. Vrijeme između smjena je slobodno za odlazak na plažu, odmor ili druženje s kolegama. Na početku je, ne skriva, ipak bilo malo stresa jer joj je bilo iznimno važno da pokaže koliko je sposobna. Ali vrlo brzo se, kaže, uhodala i vrijeme je brzo prolazilo.

Kolege

“Bila sam smještena u apartmanu blizu hotela, imala sam cimericu s kojom sam i radila. To je super jer možeš s nekim popričati, prokomentirati što se taj dan dogodilo na poslu. Družile smo se i s drugim kolegama, često bismo se svi navečer okupili u nečijem apartmanu. Nekako se zbližiš s ljudima tamo. Ja sam na sezoni pronašla i dečka, mogli smo se dogovoriti da zajedno uzimamo slobodne dane, tako da smo te prve godine zajedno obilazili Istru”, priča Helena Erdeši i onu još ljepšu stranu rada u Valamaru. Njena prva sezona je završila u studenom, a pri odlasku su je sustigli pomalo pomiješani osjećaji. “Sretan si što ideš kući, dugo nisi vidio svoje. A opet, rastaješ se s ljudima s kojima si intenzivno radio nekoliko mjeseci. Raspituješ se tko će se vratiti sljedeće godine. Hoćeš li te ljude ikada više vidjeti”, sjeća se.

Osobni rast

Od te je, prve sezone sada je već prošlo deset godina, a Helena Erdeši je još u Valamaru. U međuvremenu je i napredovala. Prvo je od servirke prešla na poziciju konobarice u istom restoranu, a onda i na radno mjesto barmenica u lobby baru. Nije prošlo drugo, zaposlila se za stalno i preselila u Poreč.

Najljepši trenutci

“Prošle godine sam završila V-Akademiju, u kojoj sam imala priliku učiti od profesionalaca u ugostiteljstvu i detaljnije upoznati kompaniju. To mi je kasnije puno pomoglo u poslu. Od prošle godine radim kao voditeljica bara u Valamar CollectionMareaSuites 5*. Iskreno, očekivala sam da će gosti u hotelu s pet zvjezdica biti zahtjevniji, da će s njima biti teže raditi, ali ispostavilose da uopće nije tako”, ističe Helena. Naglašava i da je u poslu zapravo najviše nagrađuju ljudi. Upravo ti trenutci u Valamaru su joj među najdražima u deset godina dugoj karijeri. “U Pical nam je iz godine u godinu dolazio jedan stariji par. Oni su se navikli na nas, mi na njih, viđali smo se svake godine. Zbog zdravstvenih razloga prestali su dolaziti, ali nam se i dalje svake godine početkom sezone jave poštom, da pokažu da misle na nas. To je, zapravo, najljepša stvar u ovom poslu”, dodala je na kraju Helena Erdeš