Kajzeršmarn (carski drobljenac) jedna je od najpoznatijih slastica austrijske kuhinje. Legenda kaže da je nastao sasvim slučajno. Franjo Josip I. putujući kroz Alpe stao je kod skromnog seljaka na ručak.

Seljak je skupio sve najbolje sastojke koje je imao i pomiješao ih te izlio u tavu ne bi li pripremio palačinke. Bio je uzbuđen i tresle su mu se ruke pa je slučajno zdrobio palačinku. Kako bi prikrio nezgodu, prekrio je „drobljenac“ domaćim džemom od šljiva. Franjo Josip se oduševio! A ako je bilo dobro caru…

Sastojci (za 3 porcije)

30 g grožđica prethodno namočenih (rum ili voda)

4 jaja

1 vanilin šećer

30 g šećera

1 prstohvat soli

200 g pšeničnoga brašna

300 ml mlijeka

40 g maslaca

pekmez (prema originalnom receptu ide topli kompot od šljiva ili sos od jabuka).

Priprema

U zdjeli promiješajte brašno, šećer, sol, žumanjke i mlijeko da dobijete glatku smjesu (kao za palačinke) te umiješajte rastopljeni maslac. Istucite bjelanjke u snijeg i umiješajte lagano u smjesu s brašnom. Peći kao palačinke (neka smjesa bude debela cca 1 cm) s obje strane dok ne dobije zlatnosmeđu boju. U tavi vilicom razlomite na komadiće, ubacite grožđice, dobro promiješajte i stavite u dobro zagrijanu pećnicu (na 180 stupnjeva)* na 1 minutu. Izvadite, promiješajte pa servirajte s pekmezom i pospite šećerom u prahu.

Guten Appetit!

*U nekim se varijantama sve priprema u tavi na štednjaku, što je još jednostavnije.