Tuna je bogat izvor korisnih masnih kiselina, bjelančevina i vitamina, a istodobno je i niskokalorična. Iako je jedemo najčešće u salatama ili složencima, svakako preporučujemo da je pripremite kao klasični odrezak jer je to zapravo veoma jednostavno. Bitno je samo da odreske kupite kod provjerenog prodavača i pripremite ih istoga dana (odrezak se jede isti dan).

Sastojci (za 4 osobe):
4 svježa odreska tune
sol
papar.

Marinada:
malo maslinova ulja (po želji, ali bez pretjerivanja)
kriška limuna
1 režanj češnjaka po odresku.

Priprema:
Pomiješati maslinovo ulje sa sokom kriške limuna i narezati češnjak (nemojte presitno) pa u tome marinirati odreske (premazati ih). Čekati da odleži oko sat vremena u hladnjaku. Nakon vađenja pričekati još malo da odresci dođu na sobnu temperaturu, a u međuvremenu maknuti češnjak s odrezaka. Peći na roštilju ili u tavi jednu stranu odreska pa drugu od dvije do pet minuta (ovisno o tome volite li slabije ili jače pečeno). Posoliti i popapriti odreske kad su pečeni. Uz tako sočne odreske kao prilog možete poslužiti primjerice klasičnu blitvu ili povrće kuhano na pari, no možete se i sami poigrati s okusima i raznovrsnim blagim umacima.

Kako odabrati pravu tunu?
Pri odabiru tune obratite posebnu pozornost na boju mesa koja mora biti crvene ili tamnocrvene boje. Ako boja ide više prema smeđem tonu, zaobiđite ih u velikom luku jer to znači da riba leži malo predugo.