S ukupno više od 200 kilometara označenih biciklističkih staza, koje se protežu na okolne vrhove Kosi i Skitaču, i zajedno s novouređenim Bike parkom Rabac je svakako poslastica, izazov i doživljaj svim biciklistima. Nije stoga neobično da je odabran za prvu utrku Husqvarna Adria Bike Seriesa u 2019., što je ujedno i prvi put da se taj cijenjeni niz utrka brdskoga biciklizma održava i u Istri.

Rabac u travnju dobiva novu brdskobiciklističku utrku Helter Skelter, koja je zapravo prva od četiriju utrka u nizu Husqvarna Adria Bike Series 2019. Riječ je o najboljem i najvećem nizu brdskobiciklističkih utrka u Hrvatskoj koji se prvi put održava u Istri, a rabačka će utrka biti prilagođena rekreativcima i profesionalcima.

Pod pokroviteljstvom Valamara i TZ-a Labin-Rabac Helter Skelter će biti održan 27. travnja. Imat će tri staze (Epic, Classic i Easy), a biciklisti tijekom vožnje odlučuju kojom se žele voziti. Prvi put u Hrvatsku stiže i Ebike utrka, za koju će biti pripremljena dodatna staza.

Izazovi kakve će utrka donijeti biciklistima vidljivi su već u njezinu imenu, koje je zapravo naslov pjesme Beatlesa i znači „zbrda-zdola“. Kako ju je popularni bend sam opisao, to je njihova najglasnija i najdivljija pjesma, što se može poistovjetiti i s terenom koji Rabac nudi brdskim biciklistima. Umjesto gustih, zelenih šuma i zemljane podloge karakteristične za ostatak Istre, u Rapcu dominira znatno suroviji krajolik i kamenjar kakav smo navikli vidjeti na otocima. Dinamično izmjenjivanje uzbrdica i spustova, tehnički zanimljive staze, popularni tzv. single i flow trailovi i prolazak preko uzbudljivih staza u Bike parku Rabac bez imalo će sumnje podići adrenalin sudionicima i učiniti tu utrku jednom od najzanimljivijih u nizu Adria Bike Series.

Druga je utrka u tom nizu Dalmatiner i zakazana je za 15. lipnja u Vodicama, slijedi utrka Fužine 2 Sea 24. kolovoza u Fužinama, a potom i KrknRoll 12. listopada u Baški na Krku. Svi zainteresirani za sudjelovanje prijaviti se mogu na www.adriabike.hr.