Obilježavanje dana Dubrovačkih trombunjera na dan zaštitnice topnika svete Barbare 4. prosinca bila je idealna prigoda za dovršavanje skice njihovih novih uniformi, čiju smo važnost izrade prepoznali u Valamaru.

Trombunjeri su zbog praktičnosti dugi niz godina nosili uniforme slične uniformama vojnika i lovaca, da bi 1997. godine umjetnik Marin Gozze osmislio novo rješenje odora sukladno povijesnim bojama i obilježjima Dubrovačke Republike. „Danas, dvadeset godina kasnije, došlo je vrijeme za obnovu odora te uz podršku gospodina Gozze očekujemo još ljepšu i svečaniju odoru. Važnost obnove uniformi prepoznala je i Valamar Riviera koja veliku pozornost usmjerava upravo na projekte s važnim kulturnim značajem te vjerujem da ćemo u 2018. zajedničkim snagama nastupiti u novim odorama“, izjavio je ovom prigodom Tomislav Macan, predsjednik Dubrovačkih trombunjera.

Društvo Dubrovačkih trombunjera u svojim redovima okuplja članove od 18 do 80 godina i svi prenose vrijednosti dubrovačke tradicije s koljena na koljeno. U okviru programa ValamArt, jednog od devet krovnih programa društvenog odgovornog poslovanja Valamara, kontinuirano podupiremo brojne kulturne inicijative i projekte, a glavni nastup Dubrovačkih trombunjera na Festi svetog Vlaha, koja se nalazi na Unescovoj listi nematerijalne baštine, svakako je jedan od njih.

Inače datum utemeljenja ove povijesno-vojne postrojbe prema predaji seže u davnu 1417. kada su se kao dio vojnih snaga Dubrovačke Republike spominjali kao „bombardijeri“ odnosno topnici. Dubrovčani su u to vrijeme bili poznati prema izradi topova „bombardi“, dok u današnje vrijeme Dubrovački trombunjeri nose naziv po trombunu, oružju iz kojega ispaljuju plotune koji asociraju na pucanje iz topova.