Nakon što su pregledali brojne lokacije, producenti filma odlučili su slijediti primjer ekipa koje su snimale Zvjezdane ratove i Igru prijestolja te film o legendarnom Robinu Hoodu smjestiti upravo u Hrvatsku. Izgradnja kulisa započela je još krajem prošle godine, a ekipa s 1000 ljudi tek dolazi.

Iako svojim bogatim povijesnim i kulturnim nasljeđem već godinama osvaja srca turista iz cijeloga svijeta, Dubrovnik je posljednjih godina posebno zanimljiv i kao omiljena destinacija najboljih holivudskih producenata koji svoje hitove odlučuju snimati upravo ondje. U Dubrovniku možete pronaći sve što od odmora tražite jer će vas očarati bogatom poviješću, baštinom, kulturom, ali i brojnim događanjima, noćnim životom te prekrasnim plažama i netaknutom prirodom u okolici koja inspirira i mnoge umjetnike. Tako je nakon snimanja legendarnoga nastavka serijala Ratova zvijezda i najuspješnije HBO-ove serije svih vremena Igra prijestolja još krajem prošle godine osvanula vijest kako će se upravo u Dubrovniku snimati nova verzija filma o Robinu Hoodu.

Filmska je ekipa započela izradu kulisa još u prosincu, a snimanje filma počinje uskoro. Glavne uloge igraju Taron Egerton, Jamie Foxx i Eve Hewson. Zanimljivost je što je jedan od producenata Leonardo DiCaprio pa stoga stanovnici Dubrovnika već željno očekuju da jedna od najvećih glumačkih zvijezda današnjice konačno stigne i u njihov grad. Izvjesno je da bi DiCaprio mogao iskoristiti priliku i spojiti ugodno s korisnim te posjetiti hrvatski turistički biser. Naime, iako su producenti razmatrali desetke lokacija u cijelom svijetu, na kraju je odlučeno da će cijelo snimanje na otvorenom biti odrađeno u Hrvatskoj, a studijski dio u Budimpešti. Upravo će stoga glavne zvijezde filma najviše vremena provesti u Dubrovniku, baš kao i dio ekipe s više od 1000 ljudi. Unatoč poznatim imenima, zasigurno je najveća zvijezda ipak oskarovac Jamie Foxx. Njemu je namijenjena uloga Malog Johna, dok će Lady Marian biti Eve Hewson, kći frontmena grupe U2 Bona Voxa.

„Dubrovnik je lokacija kakvu nisu mogli ni zamisliti. Za film povijesne tematike odabir lokacije je ključan. Razmatrali smo desetke lokacija diljem svijeta, međutim Dubrovnik se veoma brzo nametnuo kao jedini izbor“, rekao je redatelj filma Otto Bathurst, koji je hrvatskim novinarima otkrio da će Dubrovnik biti „srce filma“.

Proračun za marketing i promociju približava se iznosu od 100 milijuna dolara, a Dubrovnik će biti temelj ukupne globalne marketinške kampanje. Nesumnjivo će to biti još jedna u nizu spektakularnih preporuka o Dubrovniku kao idealnoj odmorišnoj destinaciji i za sve ljubitelje filmova koji će doći vidjeti mjesta na kojima su snimani kadrovi filmova. Podsjetimo se koliko je Novi Zeland turistički procvjetao kada se doznalo da je tamo sniman serijal Gospodar prstenova, a Dubrovnik iz godine u godinu privlači filmske ekipe iz cijeloga svijeta.

No kada je o našem gradu riječ, važno je napomenuti da on nudi i znatno više od razgledavanja povijesnih zidina ili lokacija filmskih setova. Gastronomska ponuda jednako je bogata, a iako bismo vam preporučili da kušate neki od morskih specijaliteta, naš je savjet da nikako ne napustite grad ako niste kušali slavnu dubrovačku rozatu – tradicionalnu dalmatinsku slasticu s preljevom od karamele koja se doslovce topi u ustima. Ako vas iscrpi šetnja gradom, osvježenje možete potražiti na obližnjoj plaži Banje, iznimno popularnoj među stranim turistima.

Noćni život Dubrovnika cijele sezone nudi zabavu do ranih jutarnjih sati. Restorana, café barova i klubova uistinu je mnogo, a iako su neki od njih smješteni na glavnoj dubrovačkoj ulici Stradunu, većina se nalazi u okolnim ulicama. Osim u velikom izboru cafe barova, možete uživati i u Culture Clubu Revelin u istoimenoj tvrđavi na istočnom ulazu u Stari grad.

JESTE LI ZNALI

Iako je po mnogima serija Igra prijestolja upisala Dubrovnik među najbolje destinacije za filmaše, činjenica je da je grad već niz desetljeća idealna scenografija mnogih filmskih hitova. Još je davne 1964. dio radnje filma Tajna invazija (The Secret Invasion) sa Stewartom Grangerom i Mickeyjem Rooneyjem snimljen upravo u Dubrovniku, a 1990. Dubrovnik je „glumio“ i dom glavnoga negativca u još jednoj od američkih ekranizacija filmova o superjunacima Kapetan Amerika (Captain America). BBC se nekoliko puta koristio dubrovačkim panoramama u svojim serijama, poput Casanove s fantastičnim Peterom O’Tooleom iz 2005. Prošle je pak godine indijska glumačka superzvijezda Shah Rukh Khan u Dubrovniku snimio hit The Fan i u grad privukao stotine obožavatelja.