Tržište Ujedinjenoga Kraljevstva svakako je jedno od ključnih ciljnih tržišta za Dubrovnik. Štoviše, gosti iz Ujedinjenoga Kraljevstva i prošle su godine već tradicionalno bili najbrojniji turisti u Dubrovniku, a potom slijede gosti iz Njemačke, SAD-a i Francuske.

Iako se većina noćenja ostvari tijekom ljetnih i proljetnih mjeseci, Dubrovnik i zimi uistinu ima što ponuditi. Osim blage klime, svakako treba spomenuti i raznovrstan popis događanja, bogatu povijest i baštinu koju štiti UNESCO te prekrasnu okolicu uz izvrsnu enološku i gastronomsku ponudu. Kako bismo gostima s tržišta Ujedinjenoga Kraljevstva pokazali da i tijekom zimskih mjeseci Dubrovnik živi, organizirali smo posjet predstavnika njihovih ključnih turističkih medija u prvoj polovini prosinca. Riječ je o četirima veoma utjecajnim mjesečnim online magazinima koji promoviraju iznimna, luksuzna odredišta diljem svijeta te kulturu i stil života. Style Bible, Arcadia Magazine, The Luxury Lifestyle Magazine i Hashtag Life zajedno imaju čak više od 750 000 čitatelja. Tijekom trodnevnoga boravka u hotelu Valamar Lacroma Dubrovnik, kako i priliči dobrim domaćinima, predstavnike medija upoznali smo s našim hotelima i bogatom gastronomskom ponudom, organizirali pokaznu večeru te im priuštili pravo opuštanje u spa zoni uz individualne masaže i uživanje u njezinim brojnim sadržajima. Naravno, uz stručnoga vodiča koji je novinarima odlično dočarao povijest Dubrovnika, proveli smo ih i po našim prekrasnim zidinama i Starom gradu, žičarom odveli na Srđ, a brodom na Elafite, otočje jedinstvene ljepote. Kako su nas posjetili u vrijeme našega Zimskog festivala, bili su jednostavno oduševljeni prekrasnim prosinačkom vremenom, kao i ponudom našega hotela i grada u zimskom periodu. Posebice su uživali u delicijama i vinima našega podneblja te se nadamo da su se vratili kući prepuni dojmova i prekrasnih uspomena. Veselimo se objavama na njihovim stranicama te novim gostima!

JESTE LI ZNALI…

Elafiti su skupina otoka zapadno od Dubrovnika, a ime duguju jelenima koji su nekoć na njima živjeli (grč. elaphos = jelen). Elafitske ili Jelenske otoke prvi spominje Plinije Stariji u 1. stoljeću u svome djelu Naturalis Historia. Najveći je otok u skupini Šipan, a čine je još Lopud, Koločep (Kalamota), Jakljan, Ruda, Goleč i Crkvine te manji otoci i hridi poput Grebena. Na trima najvećim otocima nalazi se mnoštvo crkava, kapelica i ljetnikovaca dubrovačke vlastele.

Česte su pogreške pri korištenju pojmova Ujedinjeno Kraljevstvo i Velika Britanija pa se čak i u medijima država čiji je puni naziv Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske često kolokvijalno naziva Velikom Britanijom. Velika Britanija, osim što je zemljopisni naziv otoka, najčešće označava i zajednicu triju država koje se na njemu nalaze – Englesku, Škotsku i Wales.