Tijekom sveobuhvatnog procesa restrukturiranja kompanije ključno je bilo definirati novu poslovnu strategiju, strategiju razvoja proizvoda, novu strategiju razvoja ljudskih potencijala te novu strategiju komunikacije prema tržištu.

„S ciljem potpore daljnjem razvoju i intenzivnom ulaganju u portfelj Valamar je standardizirao svoje usluge i servisne koncepte te ih predstavio u novoj strategiji brenda. Nova strategija brenda i razvoja usmjerena je na nastavak uspješnog rasta prema Valamarovoj formuli ulaganja u djelatnike, proizvode i destinacije, vodeći brigu o održivom i društveno odgovornom razvoju“, rekao je predsjednik Uprave Željko Kukurin o novoj strategiji brenda Valamar Riviere, koja je 12. lipnja predstavljena u hotelu Valamar Padova na otoku Rabu.

U posljednje je dvije godine Valamar ušao u novu fazu rasta i razvoja kojom smo definirali i novu brend strategiju i brend identitet. Brend je doista važan i, bez obzira na to u kojem se našem objektu ili destinaciji gost odmarao, kao lideri u odmorišnom turizmu želimo gostima pružiti najbolju moguću uslugu i odmor kakav žele. Najvažnije promjene donose nam novi vizualni identitet i redefiniranje ključnih vrijednosti. Valamar se sada pozicionira kao novi krovni brend s pet brendova hotela, ljetovališta i kampova.

Mi kreiramo savršen odmor, poruka je koja stoji iza našega Valamarova slogana „All You Can Holiday“. S tim sloganom doista živimo jer našim gostima želimo pružiti nezaboravan odmor za sve koji traže odmor i uzbudljive aktivnosti za cijelu obitelj, romantični odmor u dvoje, luksuzan odmor ili opuštanje u prirodi.

Kompanija je 2016. godine pokrenula sveobuhvatan proces restrukturiranja u kojemu je bilo ključno postaviti novu poslovnu razvojnu strategiju, novu strategiju razvoja ljudskih potencijala te nove komunikacijske strategije prema tržištu.

„U turističkoj su industriji kvalitetna komunikacija i dobar marketing ključni upravo zbog kompleksnosti turističkoga proizvoda. Brand strategija u osnovi predstavlja sveobuhvatnu komunikacijsku platformu koja će Valamaru omogućiti uspješno komuniciranje o našem turističkom proizvodu na tržištu i novi iskorak u kvaliteti poslovnih rezultata. Aktualni investicijski ciklus doveo je do značajnog rasta poslovnih rezultata, što pokazuje da smo izabrali pravi put, a novo će brendiranje tome dodati i novu snagu“, ističe Davor Brenko, potpredsjednik za prodaju i marketing.

Razvoj novoga brendinga krenuo je 2016. godine s izradom strategije razvoja proizvoda, a paralelno su se redefinirale korporativne misije, vizije i vrijednosti te strateški ciljevi.

Korporativnu smo komunikaciju razvijali u suradnji s austrijskom tvrtkom Roland Berger, a pri strategiji razvoja proizvoda surađivali smo s domaćom agencijom Zagrizi i tijekom procesa stvorili preduvjete za izradu strategije brenda. Strategiju brenda stvarali smo uz pomoć međunarodnih konzultantskih tvrtki Horwath HTL i Quo, što nam je bilo i podloga za izradu identiteta brenda. Na natječaj za kreativnu izradu identiteta brenda pozvali smo ponajbolje hrvatske i svjetske kreativne agencije, a na temelju najkvalitetnijih ponuđenih rješenja posao je na koncu dobila agencija Service Plan iz Munchena, jedna od najboljih agencija za kreiranje brendova u svijetu. S agencijom Service Plan razvijali smo vizualni i verbalni identitet krovnoga Valamar brenda i pet produkt brendova te sve materijale koji će obilježiti kick-off novoga brendiranja Valamara. Tijekom procesa istraživali smo tržišta i testirali rješenja koja smo razvijali te preko rezultata tih istraživanja donosili odluke o novom identitetu brenda. Međutim, najvažnija uloga u realizaciji projekta bila je ipak ona širokog tima Valamarovih stručnjaka koji su sudjelovali u projektu. To je preduvjet za izgradnju brand identiteta koji će biti autentičan i utemeljen na vlastitim vrijednostima i nasljeđu.

S ulaskom u turističku sezonu 2018. godine novi je brending zaživio u stvarnosti, počevši s našim najznačajnijim ovogodišnjim investicijama Valamar Collection Imperial Hotel u Rabu i Maro Suites u sklopu Valamar Collection Girandella Resorta u Rapcu.

Novi je brending već implementiran na Valamarovim mrežnim stranicama, u komunikaciji na društvenim mrežama i svim ostalim kanalima kojima Valamar komunicira s tržištem te u poslovnoj komunikaciji. Proces ipak time nije završio te je pred nama još veliki posao implementacije brendinga u cjelokupni portfelj. Tu je posebno važno sudjelovanje svih zaposlenika Valamara – od ljudi koji su u direktnoj komunikaciji s gostima u objektima do zaposlenika korporativnih službi – i svi oni zajedno moraju živjeti s brendom da bi on na pravi način zaživio na tržištu i među našim gostima.

Brend Valamar već je više od deset godina vodeći brend hrvatskoga turizma i ponosni smo na povijest kompanije dugu više od 60 godina jer smo stekli zavidno znanje i tradiciju pružanja vrhunske turističke usluge. Brend je rastao zajedno s kompanijom i danas je sinonim za inovativno poslovanje i vrhunsku uslugu u turizmu.

Kompleksnost našega proizvoda u prvom se redu ogleda u tome što je doživljaj svakoga našeg turista drugačiji. Uvijek je riječ o specifičnom, individualnom i osobnom iskustvu, što Valamar prepoznaje i ugrađeno je u bit novoga brendinga.

Naš brending polazi od toga da stvaramo turistički proizvod za specifičnoga gosta, vodeći računa o specifičnim zahtjevima svakoga tržišnog segmenta. Novi brending spaja naših pet brendova proizvoda preko kojih se u prvom redu komunicira o kvaliteti i širini njihovih sadržaja i usluga, te Valamarove programe s potpisom koji imaju vlastite identitete i brendiranje te svojim specifičnim tržišnim segmentima promoviraju različite vrste odmora, odnosno konkretne doživljaje i usluge. Tako primjerice za obiteljski odmor nudimo program Maro Holiday , za odrasle smo kreirali koncept Designed for Adults, za goste koji u naše destinacije dolaze zbog biciklizma nudimo Valamar Loves Bike, a za one koji dolaze jer žele luksuzan odmor i najvišu moguću razinu usluge stvorili smo program V Level. Sve ih zajednički okuplja krovni brand Valamar All You Can Holiday.

Odmor kakav baš vi želite jedna je od ključnih značajki našega brenda Valamar All You Can Holiday jer podrazumijeva pet brendova hotela, ljetovališta i kampova dizajniranih s posebnom pažnjom da bismo ispunili želje svakoga gosta i pružili mu jamstvo Valamarove kvalitete.

Valamar Collection je birana kolekcija elegantnih i luksuznih hotela koja predstavlja sam vrh Valamarove ponude. Svaki hotel Valamar Collectiona nudi jedinstvenu priču i koncept te je dizajniran s ciljem da zadovolji želje i najzahtjevnijih gostiju.

Valamar Collection Resorts uključuju premium hotele i ljetovališta s četiri i pet zvjezdica pa predstavlja najkvalitetniji dio ponude Valamara koji gostima nudi moderan luksuz, V-level usluge i ostale Valamarove programe s potpisom, poseban gastronomski doživljaj, tematske plaže i bazene i autentičan doživljaj destinacije.

Brend Valamar Hotels & Resort podrazumijeva hotele i ljetovališta s tri i četiri zvjezdice i unutar njega gosti mogu birati između objekata Maro Holiday ili Designed for Adults s programima za aktivni odmor i zabavu, raznovrsnim plažama i bazenima, gastronomskim doživljajima i pravim odmorom uz autentičan doživljaj destinacije.

Sunny by Valamar uključuje srednji i ekonomični dio portfelja, a gostima donosi jednostavnost odmora na pravi način.

Gostima koji ljetuju u kampovima želimo pak pružiti najbolje iskustvo odmora u prirodi. Camping Adriatic by Valamar podijeljen je na tri brenda, od kampiranja u netaknutoj prirodi do najluksuznijeg odmora u kampu od pet zvjezdica. Camping Adriatic by Valamar premium resorti nude luksuzan smještaj u kamping kućicama ili glamping šatorima uz kompletnu uslugu na tematskim plažama i bazenima, aktivan odmor, gastronomsku ponudu i autentičan doživljaj destinacije. Camping Adriatic by Valamar resorts nudi ugođaj odmora uz more s kvalitetnim i raznovrsnim sadržajima i uslugama kampa, dok Camping Adriatic by Valamar Sunny označava odmor u netaknutoj prirodi uz čisto more.

Svi su novi brendovi poznati po jedinstvenoj kulturi V usluge koju osiguravaju zaposlenici ValamarArtisti. V-usluge i Valamarovi programi s potpisom znače da stvaramo nezaboravne uspomene preko naših uslužnih koncepata i originalnih programa kao što su Maro koncept za obitelji, V-level usluga za luksuzni odmor ili restoran Miramare za nezaboravno gastronomsko iskustvo.

Autentično iskustvo u destinaciji također je dio strategije brenda pa gostima preko programa Valamar Experinece Concierge nudimo da osjete lokalan život, otkriju uzbudljive kulturne i povijesne znamenitosti, isprobaju lokalne specijalitete i vrate se kući zadovoljni jer su otkrili jedan dijelić Hrvatske. Najbolje iskustvo Valamar svojim gostima osigurava od prvog poziva ili e-maila kojim su pokazali interes da žele doći u Valamarove objekte.

U konačnici Valamar kreira savršeni odmor i autentične doživljaje jer kontinuirano ulaže u svoje destinacije, ljetovališta, hotele i kampove te s inovacijama uvijek ide korak dalje.

„Za vrhunski je brending ključno bilo u proces izrade uključiti najbolje svjetske stručnjake, uz istodobno uvažavanje vlastitih snaga i autentičnosti svega što radimo. Sve smo to upotrijebili u složenom procesu i na koncu ugradili u novi brending. S rezultatom procesa iznimno smo zadovoljni i vjerujemo da će novi brend prepoznati i naši postojeći i naši budući gosti“, zaključuje Brenko.