Upravni odjel za turizam Istarske županije treću godinu zaredom organizira i potiče na uključivanje u obilježavanje Svjetskog dana turizma da bi se u prvom redu domaćem stanovništvu (a onda i turistima) na jedan dan skrenula pozornost na niz sadržaja i ponudu koja postoji u Istri i koja na jedan dan postaje pristupačnija.

Tako se ove godine 29. rujna na 28 punktova diljem Istre prezentirala bogata istarska ponuda, a brojni su zainteresirani tom prigodom mogli posjetiti i vinare, maslinare i tartufare, ali i niz atrakcija poput Jame Baredine i Traktor story, Zvjezdarnice Višnjan, Lječilišta Istarske toplice, Kuće fresaka u Draguću, srednjovjekovnoga tematskog parka Sanc Michael, Escape castlea i Kuće vještice Mare u Svetvinčentu, Nacionalnog parka Brijuni, predstava Istra Inspirit i cijeli diz drugih.

Sve se aktivnosti provode u skladu s master-planom razvoja turizma do 2025. godine, koji je pružio viziju budućeg razvoja Istre kao „globalno prepoznate turističke regije koja je svoje autentične vrijednosti uspješno integrirala u udoban i poželjan životni prostor. Istarski način života određuje njezinu autentičnu regionalnost, koja na otvoren i pouzdan način razvija originalne, inovativne i konkurentne turističke proizvode suradnjom svih aktera.“