Valamar je u Istra Premium Camping Resortu početkom srpnja ugostio stručni skup „Investicijski potencijal turističkog zemljišta“ u organizaciji Hrvatske udruge turizma (HUT) i poslovnog tjednika Lider.

Na stručnom skupu sudjelovali su dr. sc. Goran Marić, ministar državne imovine, Gari Capelli, ministar turizma, Boris Miletić, gradonačelnik Grada Pule, prof. dr.sc. Danijela Križman Pavlović, Fakultet ekonomije i turizma “Dr. Mijo Mirković” i Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

Strategija, investicije i zapošljavanje

Svi okupljeni složili su se kako će zakon o neprocijenjenom građevinskom zemljištu otvorit će vrata značajnim investicijama u turizam i donijeti veliku korist sektoru. Ministar državne imovine Goran Marić u uvodnom izlaganju istaknuo je kako sadašnji zakon o turističkom zemljištu, donesen 2010., zbog nedorečenosti i teške provedivosti nije zaživio u praksi. Zbog lošeg zakona, dodao je, bilo je nemoguće planirati i razvijati dugoročnu strategiju, investirati i zapošljavati. Novim zakonom će, dodao je, automatizmom svaki korisnik kampa biti u zakonskom zakupu i znat će se cijena po kojoj će plaćati zakupninu za zemljište, ali isto tako znat će se kome idu prihodi, pri čemu će više dobivati i jedinice lokalne samouprave.

Ogroman potencijal turističkog sektora

“Turistički sektor iznimno je zadovoljan nakanom države da se pitanje zemljišta konačno riješi jer je to velik razvojni investicijski potencijal koji osigurava stabilne prihode državi i lokalnim jedinicama. Koncept napušta model suvlasničke zajednice i predviđa 50-godišnji zakup, čime se može osloboditi sav investicijski potencijal turističkog sektora Hrvatske koji se procjenjuje između 3 i 5 milijardi eura”, rekao je Veljko Ostojić. Investicije, dodao je Gari Capelli, omogućit će otvaranje novih kvalitetnih radnih mjesta.