Manifestacija Loparska noć – povratak korijenima, održana u prvoj polovici kolovoza, ove je godine privukla tisuće oduševljenih turista i građana koji su se okušali u brojnim, gotovo zaboravljenim zanatima.

Na Loparskoj noći sudjelovali su stručni, kostimirani protagonisti koji su s osmijehom na licu podijelili svoje znanje i iskustvo s mlađim generacijama. Posjetitelji su mogli vidjeti loparsku narodnu nošnju, loparske maškare, razne uporabne predmete i alate koje su koristili naši preci, a mogli su se uključiti i u pojedine radionice i vidjeti, primjerice, kako se preša grožđe, kleše kamen, krpa mreža, melje žito žrnima, pravi salsa od pumidora ili vjenčići od smokava te na licu mjesta otkriti ostale loparske običaje.

Posebnu su pozornost privukli lokalni ribari koji su na poznatoj plaži Mel pokazali kako se nekada lovila riba, a najviše je posjetitelja privukao tradicionalni ispraćaj sv. Marina, jednog od zaštitnika Lopara, uz atraktivan vatromet. Nakon ispraćaja okupljene je do kasno u noć zabavljala grupa Saturnus.

Okupljeni su mogli kušati domaće, autohtone proizvode lokalnih udruga i OPG-a. Uživalo se u domaćim jelima spravljenim prema tradicionalnim recepturama poput sočiva, šuljčića, fritula i drugih delicija.