Na ovogodišnjem 3. izdanju Big game natjecanja OFFSHORE WORLD CHALLENGEPOREČ 2017, na kojem je sudjelovalo ukupno 67 natjecateljskih ekipa u tri natjecateljska dana, ulovljeno je ukupno 40 tuna.

Ekipa Marko iz Pule na čelu s kapetanom Draženom Horvatom pobjednici su 3. izdanja natjecanja OFFSHORE WORLD CHALLENGEPOREČ 2017, čime su se kvalificirali na Svjetsko prvenstvo u Queposu u Kostarici. Na drugom se mjestu smjestila još jedna domaća ekipa Terapija s kapetanom Vladimirom Božcem, dok je treće mjesto pripalo talijanskoj ekipi Fiuri kapetana Fabrizija Mantovana. Trećeplasiranima je nagradu uručio gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, drugoplasiranima gradonačelnik Pule Boris Miletić, dok je prvoplasiranima nagradu predao župan Istarske županije Valter Flego.

Ovogodišnje je natjecanje obilježeno izrazito zahtjevnim vremenskim uvjetima na otvorenom moru, što nije demotiviralo brojne natjecatelje u svakodnevnoj borbi s velikom ribom, od kojih je najveći broj bio iz Italije i Hrvatske, ali i ostalih europskih zemalja uključujući Austriju, Njemačku i Rusiju. Natjecateljski dani počinjali su već u 8 sati ujutro kada su brodice isplovljavale na otvoreno more u zonu predviđenu za ribolov, pa sve do 17 tj. 16 sati posljednjeg dana natjecanja, kada se prema pravilima udice moraju izvaditi iz mora.

Svakodnevno je vaganje ulovljene tune na porečkoj rivi unatoč kiši privuklo i brojne radoznale građane i posjetitelje Poreča, koji su se na kraju svakoga vaganja fotografirali s dnevnim ulovom.

Impresivan ulov

Od ukupnog ulova od 40 tuna iz mora je izvučeno 19 tuna, dok je 21 bez ozljeda puštena u more. Vađenje tune regulirano je kvotom Ministarstva poljoprivrede, a koja je za ovo natjecanje iznosila 2 tone i 754 kilograma. Tuna koja nije vađena iz mora puštena je u more prema načelu „ulovi i pusti“ (catch&release).