Ovog smo ljeta napravili svjetski iskorak i pridružili se ekološkoj akciji zaštite okoliša koju su nedavno u svojim hotelima, restoranima i barovima pokrenuli i najveći svjetski hotelski lanci Marriott i Hyatt.

Naši gosti od 1. kolovoza ove godine više ne mogu dobiti klasične plastične slamke, nego isključivo biorazgradive slamke od celuloze. Naša se kompanija tako pridružuje svjetskoj zelenoj akciji izbacivanja plastičnih slamki iz upotrebe. Isto su nedavno učinili i najveći svjetski hotelski lanci, među kojima i Marriott International i Hyatt Hotels. Plastične slamke, koje se proizvedu u nekoliko sekundi, u prosjeku se koriste svega desetak minuta, a razgrađuju čak 500 godina.

„Ponosni smo što smo prva hrvatska turistička kompanija koja više neće upotrebljavati za okoliš štetne plastične slamke. Slamke se više neće davati u pićima, nego će standard naših objekata postati isključivo biorazgradive slamke na upit gosta. Najprije ćemo ih ukloniti iz upotrebe u svim objektima Valamar Collection i Valamar Hotels & Resorts, a potom i u svim restoranima i barovima u Valamar Rivieri. Mi smo i inače iznimno posvećeni očuvanju okoliša i održivom poslovanju pa vjerujemo da je ovo iznimno važan korak prema smanjivanju količine plastičnog otpada“, rekao je Dario Kinkela, direktor hrane i pića u Valamar Rivieri.

Plastika izravno negativno utječe na brojne morske životinjske vrste. Procjenjuje se da je samo prošle godine u našoj kompaniji upotrijebljeno oko 1,7 milijuna komada slamki, što čini oko 1,3 tone plastičnog otpada. Odlučili smo to promijeniti! Izbacivanjem plastičnih slamki iz upotrebe izravno se potiče zaštita bioraznolikosti s obzirom na činjenicu da plastični proizvodi (otpad), koji s u prirodi veoma sporo razgrađuju, negativno utječu na biljne i životinjske vrste koje žive u moru. Ovim smo projektom postali aktivnim pomagačem ambicioznom europskom planu prema kojemu do 2030. godine sva plastična ambalaža na tržištu Europske unije mora biti pogodna za recikliranje. Stoga Europska komisija predlaže zabranu plastičnih proizvoda, među kojima i plastičnih slamki, koji čine čak 70 posto otpada na europskim plažama te otprilike polovinu smeća koje zagađuje more.

Zeleni Valamar

Program Zeleni Valamar objedinjuje inicijative i projekte iz područja zaštite okoliša koje Valamar sustavno provodi. Posebna se briga posvećuje smanjenju emisija stakleničkih plinova, smanjenju potrošnje vode, smanjenju proizvodnje otpada, recikliranju, pročišćavanju otpadnih voda i ponovnoj upotrebi za navodnjavanje te u procesu pranja u praonicama rublja, unapređivanju upotrebe solarne energije, nabavi ekološki prihvatljivih materijala (osobito u ključnim investicijama), ali i edukaciji gostiju, zaposlenika i lokalnog stanovništva o važnosti očuvanja jadranske obale i mora te organizaciji akcija čišćenja obale i podmorja koje se odvijaju unutar posebnog projekta Volimo Jadransko more, jednog od najdugovječnijih projekata u okviru Zelenog Valamara. Valamar aktivno uključuje zaposlenike, goste i lokalnu zajednicu (brojne udruge i sportski klubovi te građani) u čišćenje plaža i podmorja u destinacijama u kojima posluje. Godišnje se održi i desetak akcija, a samo se u jednoj znalo prikupiti i više od 100 kilograma raznovrsnog otpada. Kontinuirana posvećenost kontroli čistoće mora, visokoj razini uređenja plaže i prisutnost brojnih sadržaja Valamarovim je destinacijama priskrbila 21 Plavu zastavu. U okviru programa Volimo Jadransko more projekt izbacivanja plastičnih slamki iz upotrebe ističemo kao važnu inicijativu u ovoj godini na koju smo posebno ponosni.