Veliki šator uređen u bavarskom stilu s tradicionalnom bavarskom glazbom uživo te velikim količinama piva i bavarskih specijaliteta ove je godine oduševio 4000 posjetitelja najpoznatijega pivskog festivala u mediteranskom okruženju poluotoka Lanterna – Oktoberfesta by Valamar.

Tijekom festivala, od 21. do 29. rujna, Porečani i gosti popili su više od 40 hektolitara piva, odnosno 39 hl Puntigamer svijetlog te 3,6 hl Karlovačkog tamnog točenih prema tradiciji Oktoberfesta u kriglama od jedne litre. U devet dana festivala osoblje u tradicionalnim bavarskim nošnjama poslužilo je tako 4260 krigla vrlo dobro raspoloženim gostima velikoga šatora na poluotoku Lanterna.

Kao i proteklih godina Oktoberfest su otvorili umirovljeni dugogodišnji predsjednik uprave tvrtke Riviera Franco Palma i direktor sektora hrane i pića u Valamar Rivieri Dario Kinkela, uz tradicionalno razbijanje bačve, odnosno zabijanje pipe u 50-litarsku drvenu bačvu i poziv poznat svima koji su barem jednom imali priliku doći na Oktoberfest – „O’zapft Is!“ (Otvoreno je, spremno za točenje).

Hektolitre piva pratila je i bogata gastronomska ponuda kojom su dominirali specijaliteti poput pivskog pereca, svinjske koljenice, raznih vrsta kobasica, pikantnih pečenih rebarca, kiselog kupusa, krumpirove salate i savijače od jabuka. Tražene su bile i posebne ponude po popularnim cijenama kao što su Oktober Dog XXL i Pivski tanjur, ali i vegetarijanski jelovnik za one koji su poželjeli pojesti nešto lakše, a opet autentično.

Za dodatni ugođaj i još bolju atmosferu svaku su večer bili zaduženi austrijski bendovi s originalnim repertoarom Oktoberfesta: Die Lauser, Steirersound, Die Granaten, Jungen Südsteirer i Mölltallica. O popularnosti istarskog Oktoberfesta govori i porast dolazaka gostiju iz Njemačke, Austrije i Slovenije, a mnogi od njih već nekoliko godina zaredom dolaze u organiziranim grupama pod punom spremom odjeveni u tradicionalne nošnje tzv. dindrlice (haljine) i lederhosen (kožne hlače).